11.10.2022 15:56

Ο «Κηδαλίωνας» εκκένωσε τη Βολισσό (ΒΙΝΤΕΟ)

Μερική εκκένωση του χωριού σε πραγματικές συνθήκες μέσα σε 2 ώρες

Η 3η πανελλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας με συνθήκες πολύ κοντά στην πραγματικότητα, με την κωδική ονομασία «Κηδαλίων», πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στην Βολισσό με τη συμμετοχή σύσσωμης της κοινότητας.

Σύμφωνα με το σενάριο, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Πυραμά, ένα 24ωρο πριν, είχε λάβει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις με αποτέλεσμα να πλησιάζει το χωριό. Βάσει των εκτιμήσεων των αρχών, οι κάτοικοι και οι αρχές είχαν ένα χρονικό περιθώριο 3 ωρών προκειμένου να εγκαταλείψουν το χωριό και να μεταβούν σε ασφαλές σημείο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην άσκηση συμμετείχαν όλοι οι ηλικιωμένοι κάτοικοι του χωριού, ακόμα και αυτοί με κινητικά προβλήματα, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με λεωφορείο από την πλατεία της Βολισσού στα Λημνιά.

Την ίδια ώρα, το λεωφορείο μεταφοράς προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου, επιστρατέφθηκε προκειμένου να μεταφερθούν τα παιδιά του σχολείου της Βολισσού εκτός οικισμού ενώ άλλοι κάτοικοι με τη χρήση ίδιων μέσων και υπό την καθοδήγηση των αρχών εγκατέλειψαν το χωριό.

Το σενάριο της άσκησης εκτός των άλλων, προέβλεπε άρνηση κατοίκων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και το χωριό αλλά και αγνοούμενο κάτοικος, ο οποίος εντοπίστηκε τη χρήση Drone από την ΛΕΦΕΔ.

Παράλληλα, τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ αλλά και τους Πολυδύναμου Ιατρείου της Βολισσού, επιστρατευτήκαν προκειμένου να μεταφέρουν τραυματίες στα Λιμνιά όπου τους παρέλαβε το ναυαγοσωστικό σκάφος του Κεντρικού Λιμεναρχείου της Χίου.

Καθόλη μάλιστα τη διάρκεια της άσκησης, εθελοντικές ομάδες όπως η «Όμικρον» καθώς και η Αστυνομία περιπολούσε στο χωριό καλώντας με μεγάφωνα τους κατοίκους της Βολισσού να ακολουθήσουν τις αρχές και να εγκαταλείψουν άμεσα το χωριό.

Πρωτόγνωρη άσκηση για τη Χίο

Για χρήσιμα συμπεράσματα μέσα από τα οποία εντοπίστηκαν λάθη και παραλείψεις, έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτης Μανδάλας, σημειώνοντας εκτός των άλλων ότι τελικά χρειάστηκε λιγότερος χρόνο για την εκκένωση του χωριού.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου Ιωάννη Στεργιούλα και του Υποδιοικητή Σταύρου Καπελαρίδη ενώ ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Γιάννης Αραμπατζής υπογράμμισε ότι μέσα στο σενάριο, υπήρξε και πρόβλεψη για οχήματα που εμπόδιζαν στη διέλευση βαρέων οχημάτων έκτακτης ανάγκης από τα στενά της Βολισσού, κάτι που είναι σύνηθες ειδικά σε περιπτώσεις συμβάντων σε χωριά της Χίου.

ΠΛΗΡΕΣ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ "Π" ΣΤΟ FACEBOOK

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ