30.7.2012 17:41

Ντουβάρια...!

- Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΚΑΜΠΟΥΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΕΝΟΣ ΤΟΙΧΙΟΥ

 
Ένα τσουβάλι έγγραφα κι άλλες τόσες γνωματεύσεις και άδειες ζητά η αρχαιολογία από ιδιοκτήτη τοιχίου στον Κάμπο προκειμένου να του δώσει την έγκριση να το επισκευάσει με δικά του έξοδα!
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο παραλογισμός και οι απαιτήσεις της συγκεκριμένης υπηρεσίας προκαλούν, κάνοντας ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί, διατηρητέες, ιστορικές κ.λπ να βγαίνουν από τα ρούχα τους.
 
Η αίτηση
Ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης με έγγραφο του τον περασμένο Μάιο ζητά την άδεια της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων, προκειμένου να επισκευάσει ένα πετροντούβαρο στον Κάμπο, ιδιοκτησίας του, το οποίο λόγω των βροχοπτώσεων ήταν ετοιμόρροπο κι επικίνδυνο για την πρόκληση ατυχήματος. Το συγκεκριμένο ντουβάρι έχει 2 μ. μήκος και 1,80 μ. ύψος και ο ίδιος σύμφωνα με την αίτηση του, προγραμμάτιζε να το επισκευάσει στην παλιά του μορφή και για αυτό ζητούσε την άδεια της υπηρεσίας.
Ένα μήνα μετά κι αφού η Τεχνική υπηρεσία του Δήμου έχει προχωρήσει σε αυτοψία που πιστοποιεί την αναγκαιότητα επισκευής του τοιχίου, στέλνεται σχετικό έγγραφο για την έκδοση άδειας, στην Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων.
 
Η απάντηση
 
Η απάντηση έχει ημερομηνία 7 Ιουλίου και η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων ζητά, από τον χριστιανό που για κακή του τύχη έχει ένα ντουβάρι στον Κάμπο, τα εξής για να  αποφασίσει αν θα εγκρίνει την επισκευή του: "Σχεδιαστική αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης (όψη, τομή) και φωτογραφική αποτύπωση του τοίχου περίφραξης καθώς και τοπογραφικό διάγραμμα, Τεχνική Περιγραφή και σχέδια πρότασης επισκευής του παραδοσιακού τοιχίου (τρεις σειρές)..."
 
Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζονται περίπου 1000 ευρώ και χρόνος άγνωστο πόσος. Μετά τα παραπάνω δεν είναι να απορεί κανείς γιατί ο κόσμος στρέφεται στην παρανομία, γιατί δε λειτουργεί τίποτα σε αυτό το κράτος κ.ο.κ. Ένα ντουβάρι και θέλει δέκα έγγραφα. Πού να έχτιζε και κάστρο!
 
Ζητά  ευελιξία
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΟ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
 
Ο αντιδήμαρχος Χίου με επιστολή του την οποία κοινοποιεί στους Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού και στη ΓΓ Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, τους γνωστοποιεί το συγκεκριμένο περιστατικό και ζητά να αναλάβουν πρωτοβουλία έτσι ώστε αυτές οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες να αποκτήσουν μια κάποια ευελιξία. " Επανερχόμαστε για πολλοστή φορά στο θέμα αδειοδοτήσεων μικρών επισκευαστικών εργασιών στον Κάμπο της Χίου, αλλά και στους λοιπούς διατηρητέους οικισμούς, οι οποίοι σταδιακά οδηγούνται, με την αυστηρότητα του νόμου στην κατάρρευση, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή δημοτών (ατύχημα Βέσσα προ διετίας)",  αναφέρει ο αντιδήμαρχος στην επιστολή και αφού εξηγεί την υπόθεση στον Κάμπο, καταλήγει "Αναρωτιόμαστε αν με αυτές τις τακτικές και την έλλειψη ευελιξίας των υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης, θα ξεπεράσουμε την κρίση, ή θα οδηγηθούμε στη μεταμόρφωση των ιστορικών οικισμών σε σωρούς ερειπίων".
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ