13.10.2022 15:45

Ντάντανος 2022- Μεγάλη άσκηση με σενάριο σεισμού 6,9 R στη Χίο (ΒΙΝΤΕΟ)

Μεγάλη άσκηση σεισμού με βασικό σενάριο το χτύπημα της Χίου από τον εγκέλαδο, θα πραγματοποιήσει το πρωί της Παρασκευής, η περιφερειακή ενότητα Χίου με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασία.

Η επιχειρησιακή άσκηση ξεκίνησε να οργανώνεται τα δύο προηγούμενα χρόνια, έπειτα από σειρά εργασιών συναντήσεων και ασκήσεις επί χάρτου.

«Πρώτη σε σεισμικότητα χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα»

Αναφερόμενη στην άσκηση, η αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεύθυνης Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας του ΟΑΣΠ Ασημίνα Κούρου η Ελλάδα είναι μία χώρα με μεγάλη σεισμικότητα, η πρώτη σε σεισμικότητα στην Ευρώπη και η έκτη στον κόσμο.

«Όλοι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την περίπτωση σεισμού. Η Περιφερειακή Ενότητα Χίου κάνει αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για να διοργανωθεί αυτή η άσκηση που έχει ως στόχο καταρχήν την ευαισθητοποίηση των πολιτών, την ενημέρωση ειδικών ομάδων του πληθυσμού και τον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων τοπικών επιχειρησιακών φορέων», ανέφερε η ίδια.

Η κα. Κούρου εκτός των άλλων έθεσε ως βασική προτεραιότητα στο κομμάτι της αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, την διαρκή συντήρηση των κτιρίων αλλά και την ενημέρωση πολιτών και φορέων ώστε την ώρα ενός συμβάντος να γνωρίζει ο καθένας τι πρέπει να πράξει και που πρέπει να μεταβεί.

« Όλα έχουν τη δικιά τους σημασία. Από τη μία μεριά θα πρέπει να είναι ασφαλή τα κτίρια είτε λέγονται ιδιωτικά είτε Δημόσια. Από την άλλη μεριά όμως εξίσου σημαντικό είναι, ο πληθυσμός να είναι ενημερωμένος και εκπαιδευμένος. Ο κάθε πολίτης σε ότι αφορά το ατομικό ή οικογενειακό του επίπεδο να έχει γνώση των μέτρων αυτοπροστασίας τι θα κάνει την ώρα του σεισμού, τι θα κάνει μετά το σεισμό, πώς θα μετακινηθεί και να μετακινηθεί με ασφάλεια μέσα στην πόλη. Βεβαίως και ιδιωτικοί φορείς που έχουν εργαζόμενους και οι δημόσιοι φορείς που έχουν τους δικούς τους εργαζόμενους θα πρέπει να έχουν τα δικά τους σχέδια έκτακτης», εξήγησε η κα. Κούρου.

Από την πλευρά ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Γιάννης Κουντουριάδης, αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες της άσκησης.

«Στην 9 το πρωί της Παρασκευής σεισμός 6,9 R θα χτυπήσει τη Χίο. Αμέσως μετά θα έχουμε εκκένωση όλων των υπηρεσιών και έτσι θα μαζευτούμε στους χώρους καταφυγής που έχει ορίσει κάθε υπηρεσία. Εδώ στην πλατεία θα μαζευτεί ο κόσμος της περιφέρειας και του δήμου ο εμπορικός σύλλογος.

Από κει και πέρα θα διεξαχθούν διάφορα επεισόδια τα οποία θα έχουμε σε σχολεία στο 3ο Δημοτικό, στο 2ο Γυμνάσιο Λύκειο,θα έχουμε μία πυρκαγιά στην Αγία Φωτεινή που ξέρετε ότι υπάρχει πρόβλημα όπου θα γίνει εκκένωση του πληθυσμού δια θαλάσσης από το λιμενικό», εξήγησε ο κ. Κουντουριάδης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ