30.11.2012 14:21

ΝΕΛ: Ή γίνεται δεκτή η ένταξη στο άρθρο 99 ή μπαίνουμε σε περιπέτειες

Δεν κρύβει τα λόγια της, η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου. Ή γίνεται δεκτή από τη Δικαιοσύνη η συμφωνία εξυγίανσης με τους πιστωτές ή μπαίνει σε άμεσο κίνδυνο η συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας.  
Με τη συμφωνία εξυγίανσης εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί άμεση μείωση των υποχρεώσεων της εταιρείας κατά 132 εκατ., με επώδυνες όμως συνέπειες προς προμηθευτές και πιστωτές.
Οι πιστωτές Millennium και FBB έχουν το δικαίωμα, αντί της οφειλής, όπως αυτή περιορίζεται με τη «Συμφωνία Εξυγίανσης», να ζητήσουν να τους μεταβιβαστούν πλοία της εταιρείας, επί των οποίων ήδη έχουν προτιμώμενες ναυτικές υποθήκες.
Σε περίπτωση που ασκηθεί το δικαίωμα αυτό, η εταιρεία εκτιμά ότι θα μπορέσει να αντικαταστήσει τα πλοία αυτά με ναυλωμένα πλοία, χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά η εκτέλεση των εργασιών της και το λειτουργικό της κόστος.
Οι υπόλοιποι πιστωτές (προμηθευτές κλπ) θα λάβουν το 20% των απαιτήσεών τους σε 48 μηνιαίες δόσεις. Οι τράπεζες και οι λοιποί πιστωτές μπορούν, αντί της μειώσεως και ρυθμίσεως των απαιτήσεών τους, να ζητήσουν την κεφαλαιοποίηση των συνολικών απαιτήσεών τους, με την έκδοση νέων μετοχών και με τιμή διαθέσεως ίση με την ονομαστική αξία της μετοχής.
Οι απαιτήσεις των μετόχων της εταιρείας διαγράφονται οριστικά, ενώ επίδικες απαιτήσεις θα ικανοποιηθούν σε ποσοστό 20% και σε 36 μηνιαίες δόσεις από τη λήξη της επιδικίας.
Η ΝΕΛ υπόσχεται ότι οι εργαζόμενοι θα λάβουν το σύνολο των δεδουλευμένων τους, όπως και το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί θα λάβουν το σύνολο των κατά κεφάλαιο απαιτήσεών τους, με μεσοπρόθεσμη αποπληρωμή. 
Με την προϋπόθεση των ανωτέρω, η εταιρεία εκτιμά ότι θα περάσει σε θετικό EBITDA το 2013. Πάντως, στο 9μηνο του 2012, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 53,3 εκατ., έναντι 65,8 την αντίστοιχη περίοδο του 2011, ήτοι παρουσίασε  μείωση  18,86%. Οι ζημιές ανήλθαν σε 25,5 εκατ., έναντι ζημιών 37,3 εκατ. το εννεάμηνο 2011.
Φώτης Φωτεινός

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ