6.10.2015 17:13

Ναι στο δάνειο, ζητούμενο ο σχεδιασμός

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΒΙ.ΑΛ. ΜΕΣΩ ΔΑΝΕΙΟΥ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Ο ΟΗΕ ΑΚΟΜΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ

Τις λεπτομέρειες του σχεδιασμού που θα μετατρέψουν το πρώην εργοστάσιο της ΒΙ.ΑΛ. σε ασφαλή τόπο διαμονής προσφύγων και μεταναστών αναζήτησαν το μεσημέρι της Τρίτης σε κοινή σύσκεψη στελέχη της Δημοτικής Αρχής και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Ο σχεδιασμός

Στη σύσκεψη αποτυπώθηκαν οι πρώτες κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν ώστε το κτίριο να καταστεί λειτουργικό. Γι’ αυτό κρίθηκε επιβεβλημένη και η παρουσία του προέδρου της ΔΕΥΑΝΧ Α. Τζιώτη καθώς το πρώην εργοστάσιο πριν από όλα θα πρέπει να συνδεθεί τόσο με το δίκτυο ύδρευσης όσο και με τον βιολογικό καθαρισμό της πόλης.

Αναγκαία παράλληλα κρίθηκε και η συμμετοχή της Τεχνικής Υπηρεσίας αφού ο σχεδιασμός και η σταδιακή υλοποίηση του σχεδίου γίνεται σε στενή συνεργασία του ΟΗΕ με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου.

Παρόλα αυτά τόσο από υπηρεσιακά στελέχη όσο και από μερίδα αιρετών διαπιστώθηκαν επιφυλάξεις κυρίως για το γεγονός ότι ο ΟΗΕ δεν έχει συνολικό σχεδιασμό για το κτίριο αλλά θέλει να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου σταδιακά. 

700.000 ευρώ στην τοπική αγορά

Σε ότι αφορά στη δαπάνη της υλοποίησης του σχεδίου του ΟΗΕ, ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στις 700.000 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων θα καλυφθεί από την Ύπατη Αρμοστεία, ένα μέρος από δωρεές, ενώ ο Δήμος θα συμβάλλει στις εργασίες διαθέτοντας ανθρώπινο προσωπικό και μηχανήματα.

Ομόφωνη απόφαση για την αγορά του κτιρίου

Της κοινής σύσκεψης με τον ΟΗΕ, ακολούθησε η απόφαση της έκτακτης Οικονομικής Επιτροπής, η πρώτη με τον Μ. Βουρνού, στην προεδρεία του Σώματος, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η πρόθεση του Δήμου να συνάψει δάνειο με τράπεζα για το συνολικό ποσό των 670.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση ο Δήμος θα ζητήσει 12ετές δάνειο, το οποίο θα εξοφλείται με μηνιαία παρακράτηση από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους ενώ οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλλουν τις προσφορές τους για το επιτόκιο μέσα σε 15 ημερολογιακές ημέρες από τη λήψη της επιστολής από τον Δήμο Χίου. 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ "π" ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ