13.8.2015 18:37

Να προλάβουμε μία τραγωδία των προσφύγων στη Χίο

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ανακοίνωση για το προσφυγικό ζήτημα εξέδωσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, προτείνοντας και ζητώντας 4 άξονες δράσης.

Η ανακοίνωση

Εκρηκτικές πλέον διαστάσεις παίρνει η ανθρωπιστική τραγωδία που εκτυλίσσεται, κυρίως, στα νησιά του Αιγαίου και αφορά τους πρόσφυγες. Χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά φτάνουν στη χώρα μας κυνηγημένοι από τον πόλεμο, την πείνα και την εξαθλίωση που έφεραν στις χώρες τους οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η εκτός ελέγχου πλέον δράση των τζιχαντιστών, που οι ίδιοι δραστηριοποίησαν στη Συρία.

Το θέμα πρόκειται να πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις το επόμενο διάστημα. Εντούτοις οι τοπικές αρχές καμώνονται τους Ευρωπαίους, αλλά επιμένουν να φιλοξενούν μαζί νεκρούς και ζωντανούς στο Μερσινίδι, εξευτελίζοντας κάθε πραγματικό ευρωπαϊκό ιδεώδες και έννοια ανθρωπισμού. Από την άλλη, επιδεικνύουν πρωτοφανή αδράνεια και ανευθυνότητα αφού αμελούν να προετοιμάσουν σχετικά άλλους κατάλληλους χώρους, όπως το εκθεσιακό κέντρο Καλουτά, που έχει τις απαραίτητες υποδομές. Η σχετική ολοκληρωμένη πρόταση έχει κατατεθεί εδώ και καιρό στο Περιφερειακό Συμβούλιο από τον Περιφερειακό Σύμβουλο της παράταξης ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Αιγαίο σ. Ανδρέα Μπάλλα. Εκτός εάν πρόθεση των αρχών είναι να δημιουργήσουν σκόπιμα καταστάσεις τύπου Κω προκειμένου να στρέψουν την κοινή γνώμη από τη ζοφερή πραγματικότητα του Μνημονίου 3, στην εχθρότητα προς τους πρόσφυγες, με τη συνδρομή φασιστικών ομάδων είτε ναζιστικής, είτε νεοφιλελεύθερης κοπής!

Είναι προφανές πως η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους πρόσφυγες, που με πίστη “τζιχαντιστή” εφάρμοζαν οι ελληνικές κυβερνήσεις και συνεχίζει να εφαρμόζει η ταχύτατα μεταλλασσόμενη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ευθύνονται για την ανθρωπιστική αυτή τραγωδία. Αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί, είναι όρος και προϋπόθεση για τη στοιχειώδη αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

ΖΗΤΟΥΜΕ

  • Την άμεση καταγγελία των κανονισμών “Δουβλίνο 1” και “Δουβλίνο 2” καθώς και της συνθήκης Σέγκεν που μετατρέπουν την χώρα μας σε “αποθήκη ψυχών” και παραβιάζουν στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
  • Να εξασφαλιστεί η δυνατότητά τους να αποχωρήσουν από την Ελλάδα και να φτάσουν στις χώρες τελικού προορισμού τους με τη χορήγηση των απαραίτητων ταξιδιωτικών εγγράφων.
  • Την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης για όσο διάστημα παραμείνουν στη χώρα μας. Νομιμοποίηση όσων προσφύγων επιλέξουν τη μόνιμη παραμονή.

Η αλληλεγγύη στους μετανάστες δεν είναι απλά μια πράξη ανθρωπιάς. Είναι αγώνας για μια άλλη πορεία του τόπου μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Για μια πορεία που θα θέτει τα ανθρώπινα δικαιώματα πάνω από τις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών, πάνω από τα αιματοβαμμένα κέρδη τους.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα συνεχίσει να είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα αυτού. Καλούμε κάθε αριστερή δύναμη, κάθε κοινωνική συλλογικότητα και κάθε πολίτη/σσα σε κοινή άμεση δράση.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ