10.2.2014 12:32

Να αποσυρθούν οι συμβάσεις με τις ΚΟΙΝΣΕΠ ζητά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ

ΌΧΙ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΓΑΛΕΡΕΣ

Το πρόσφατο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την πρόσληψη 50.000 ανέργων, που ανακοίνωσε περιχαρής ο υπουργός…Ανεργίας Γ. Βρούτσης, προσθέτει άλλο ένα λιθαράκι στη μετατροπή του σύγχρονου εργαζόμενου σε σύγχρονο μισθωτό σκλάβο του 21ου αιώνα. «Ωφελούμενοι» βαπτίστηκαν από την κυβέρνηση οι εργαζόμενοι στα προγράμματα αυτά, για να φαίνεται ότι μειώνεται ο αριθμός των ανέργων και να «εργάζονται» για 5-6 μήνες στους Ο.Τ.Α. και σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου. Η χρήση αυτής της λέξης μόνο τυχαία δεν είναι: στην εποχή των μνημονίων έχουμε περάσει σταδιακά από τους «συμβασιούχους» στους «απασχολήσιμους» και τώρα στους «ωφελούμενους» εργαζομένους.

Κοινωνικό πισωγύρισμα χαρακτηρίζει τις ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. και γενικότερα τα προγράμματα «κοινωφελούς χαρακτήρα» η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Υποστηρίζοντας πως οι συνθήεκς και οι όροι εργασίας για τους εργαζόμενους θυμίζουν καθεστώς γαλέρας.
«Αυτές οι μορφές ελαστικής/επισφαλούς εργασίας-ομηρίας, που γιγαντώνονται, συμπιέζουν όχι μόνο τους άνεργους αλλά όλους τους εργαζόμενους, τη στιγμή που χιλιάδες συμβασιούχοι οι οποίοι παρέμεναν επί σειρά ετών στις υπηρεσίες τους απολύονται και οι μόνιμοι βαφτίζονται περιττό, «πλεονάζον» προσωπικό κάτω από τη δαμόκλεια σπάθη της κινητικότητας/απόλυσης», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Στο ίδιο πλαίσιο, ευθύνες ρίχνονται και στις δημοτικές αρχές που εφαρμόζουν αυτές τις πολιτικές κι αυτές τις επιλογές με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών, τον Δήμο Χίου. «Το τελευταίο διάστημα ο Δήμος Χίου και τα νομικά του πρόσωπα – ΔΗΚΕΧ, ΔΕΥΑΧ, Λιμενικό Ταμείο, νομικό πρόσωπο Πολιτισμού, Αθλητισμού, Παιδείας και Κοιν. Αλληλεγγύης – δυστυχώς έχουν συνάψει προγραμματικές συμβάσεις με τις ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., και μόνο μετά από την έντονη πίεση των δημοτών και του τοπικού τύπου «θα παγώσουν»(;) προσωρινά (;) όσες προγραμματικές συμβάσεις δεν έχουν υπογραφεί» αναφέρει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μη παραλείποντας να καταγγείλει και τη σύλληψη του Μ. Σκούφαλου, σημειώνοντας «Η ελεύθερη πολιτική έκφραση και το δικαίωμα να υπερασπιζόμαστε τα εργατικά κεκτημένα και το δημόσιο χαρακτήρα των κοινωνικών υπηρεσιών για μας είναι αδιαπραγμάτευτα» ΚΑΙ ΖΗΤΏΝΤΑ Στην άμεση απόσυρση όλων αυτών των συμβάσεων στον Δήμο Χίου.
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ