17.1.2013 16:36

Μπλοκάρουν και πάλι την βίζα

ΒΟΜΒΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΤΗΣ ΒΙΖΑΣ ΣΕ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ

Στον κόσμο της μοιάζει να είναι η κυβέρνηση, παίρνοντας αποφάσεις για τον τουρισμό χωρίς να λαμβάνει υπόψη της ούτε τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών και την υπάρχουσα διαμορφωμένη κατάσταση, αλλά ούτε και τα οικονομικά στοιχεία. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς  την προσπάθεια για εφαρμογή νέας τουριστικής πολιτικής από την πλευρά της, που όπως δημοσίευσε το Πρώτο Θέμα έρχεται να βάλει ταφόπλακα στον τουρισμό από τις ανατολικές χώρες καταργώντας την απλούστευση των διαδικασιών για την κατάργηση της βίζας.

Άσχημα μαντάτα

Για το νησί μας ιδιαίτερα το καλοκαίρι αλλά και σε όλη τη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου, η απλούστευση στην έκδοση της βίζας για τους Τούρκους τουρίστες που εφαρμόστηκε πιλοτικά, λειτούργησε λυτρωτικά και αποτέλεσε ειδικά για τον κλάδο της εστίασης, των τουριστικών ειδών και των τροφίμων σημαντική τονωτική ένεση. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Χίο πέρσι έφτασαν 35.000 Τούρκοι τουρίστες.

Πάνω σε αυτό το δεδομένο άρχισε να οικοδομείται ένα σημαντικό κομμάτι της τουριστικής προβολής του νησιού συνολικά και των επαγγελματιών ειδικότερα με εκδόσεις φυλλαδίων τουριστικών οδηγών κ.λπ.

Με το φόβο της Συρίας

Η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης φαίνεται να προκλήθηκε μετά από παρέμβαση του Υπ. Εξωτερικών που ζήτησε αυστηρότερους ελέγχους υπό το φόβο των συγκρούσεων στη Συρία σε μια προσπάθεια αποτροπής νέου μεταναστευτικού ρεύματος.

Αντιδράσεις στον τουριστικό κλάδο

Από την άλλη όμως η επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς είναι δεδομένο πως θα οδηγήσει σε πτώση του τουρισμού με ανάλογες δυσάρεστες επιπτώσεις στα έσοδα. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Μιχάλη Λάμπρου Γενικού Διευθυντή Majestic International Cruises και Αντιπρόεδρου Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, σχετικά με το θέμα: «Η οικονομική ζημιά θα είναι μεγάλη εάν δεν ισχύσουν οι διευκολύνσεις. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις η διαδικασία που απαιτείται για την έκδοση βίζας από τα κατά τόπους Ελληνικά Προξενεία είναι και χρονοβόρα αλλά ταυτόχρονα και πολυδάπανη. Διαπιστώθηκε ότι το ρεύμα κυρίως των Τούρκων και Ρώσων τουριστών προς την Ελλάδα αυξανόταν χρόνο με το χρόνο, λόγω των απλουστευμένων διαδικασιών που ίσχυαν. Και πριν από τρία χρόνια, το 2010, η εταιρεία Majestic International Cruises ναύλωσε το κρουαζιερόπλοιό της Ocean Majesty στην τουρκική εταιρεία Apex-Cruise Holidays για εκτέλεση τριήμερων και τετραήμερων κρουαζιερών στα νησιά του Αιγαίου με επιβάτες κυρίως Τούρκους και με την διαδικασία του απλουστευμένου διαβατηριακού ελέγχου δηλαδή χωρίς την βίζα Σένγκεν».

Επιστολή Γιαννίρη

Με αφορμή τα παραπάνω, επιστολή προς τον περιφερειάρχη κ Ν. Γιακαλή απέστειλε ο περιφερειακός σύμβουλος Ηλίας Γιαννίρης ζητώντας να αναλάβει δράση το περιφερειακό συμβούλιο  ώστε να επιτευχθεί το πάγωμα της επαναφοράς του μέτρου της βίζας σε επισκέπτες από Τουρκία και Ρωσία.

«Η απόφαση αυτή θα έχει βαρύτατες επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση των νησιών μας. Από το καλοκαίρι του 2010, οπότε και ξεκίνησε η εφαρμογή της κατάργησης βίζας για όσους έχουν «πράσινο διαβατήριο», χιλιάδες Τούρκοι επισκέφτηκαν τα νησιά του Βορ. Αιγαίου, εκμεταλλευόμενοι το μέτρο. Τα «πράσινα διαβατήρια», που δίνουν τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα μας χωρίς βίζα σε έναν αριθμό Τούρκων -περίπου 2 εκατ. άτομα-, ξεπερνώντας τις απαγορεύσεις Σένγκεν, έδωσαν ανάσα στον τουρισμό στα νησιά του βορείου Αιγαίου, ενώ χιλιάδες Ευρωπαίοι που πέρασαν ή περνούν τις διακοπές τους στα τουρκικά παράλια βρήκαν ευκαιρία, με την αύξηση των δρομολογίων, για μια εκδρομή στα νησιά μας. Οι επισκέψεις Τούρκων στη Χίο το 2012 έφτασαν τις 35,000, στη Λέσβο τις 26,000 ενώ γύρω τις 9,500 στη Σάμο, ισοσκελίζοντας πολλές φορές τις επισκέψεις των Ελλήνων στα απέναντι μικρασιατικά παράλια. Η τονωτική αυτή ένεση κάλυψε τις απώλειες εσόδων των εμπλεκομένων στον τουρισμό από την κρίση.

Τα νησιά μας προσδοκούσαν για τα επόμενα σε αύξηση των επισκεπτών και από τη Ρωσία, εκεί αποσκοπούσε άλλωστε και η πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού συμβουλίου για την έκδοση τουριστικών οδηγών στα Τουρκικά και Ρωσικά, ενώ πολλές συνεργασίες έχουν αναπτυχθεί από παράγοντες του τουριστικού τομέα των νησιών μας, θεωρώντας δεδομένο ότι το μέτρο της κατάργησης της βίζας θα συνεχιστεί», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Γιαννίρης.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ