3.6.2022 10:09

"Μόνοι μας οι οικοδόμοι θα εξασφαλίσουμε την εφαρμογή της νέας σύμβασης"

Το ΠΑΜΕ Χίου για τη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Οικοδόμων

Αποκαλυπτική η συζήτηση που έγινε στη Γενική Συνέλευση για τις πραγματικές προθέσεις της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου μας. Φάνηκε ξεκάθαρα ότι δεν είναι απλά μεγάλο βαρίδι για τα συμφέροντά μας, αλλά ο ρόλος τους είναι ξεκάθαρα για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των μεγάλων κατασκευαστικών και των εργολάβων.

Η παράταξη της Ταξικής Ενότητας του Σωματείου Οικοδόμων Χίου, με τον εκπρόσωπό μας βάλαμε τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις οικοδομές που δεν είναι άλλα από τα εξευτελιστικά μεροκάματα και η μαύρη εργασία. Αναφέραμε τη μεγάλη επιτυχία της Ομοσπονδίας μας με την υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης η οποία περιέχει αυξήσεις από 19% έως και 40% σχεδόν στο κατώτερο μισθό, αλλά και την εξασφάλιση των ενσήμων ανάλογα με την ειδικότητα που δουλεύουμε. Αναφερθήκαμε στην ακρίβεια στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στη βενζίνη, στους λογαριασμούς του ρεύματος και κάναμε προτάσεις προς τη ΓΣ που όμως δεν μπήκαν καν σε ψηφοφορία με ευθύνη της πλειοψηφίας. Αναφερθήκαμε στον πόλεμο και στο πως επηρεάζει τη ζωή μας με την εμπλοκή της χώρας μας στην αποστολή πολεμικού υλικού αλλά και στις κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία. Εκφράσαμε την συμπαράστασή μας στον Ουκρανικό λαό, στο Ρωσικό και σε όλους τους λαούς που έχουν υποστεί τις συνέπειες των μεγάλων ανταγωνισμών του ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσίας, Κίνας ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο. Επισημαίνοντας ότι ο μοναδικός τρόπος για να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας είναι να δυναμώσουμε το αντιπολεμικό κίνημα, βάζοντας στην προμετωπίδα των αιτημάτων να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και η εμπλοκή της χώρας μας σ’ αυτόν που μας κάνει άμεσα στόχο.

Για όλα αυτά η πλειοψηφία δεν είχε να πει κάτι. Εκτός του ότι είναι ψέματα τα όσα αναφέραμε για τον πόλεμο και ότι δεν αφορά τους οικοδόμους(!) κι ας νιώθουμε στην τσέπη μας τα αποτελέσματά του. Από την άλλη είχαν να πουν πάρα πολλά για να βγάλουν το Σωματείο από την Ομοσπονδία και μάλιστα να φέρουν εκπροσώπους από τις ομοσπονδίες για να «διαλέξουμε», λες και είναι καλλιστεία. Έτσι καταλαβαίνουν το συνδικαλισμό. Η υποτιθέμενη αφορμή για αυτό είναι η χρηματοδότηση στις σκαλωσιές, αφού κάποιες που έχουν σχέση με ευρωπαϊκά προγράμματα εξασφαλίζουν χρηματοδοτήσεις. Αυτό που ψάχνουν δηλαδή δεν είναι η στήριξη των συμφερόντων μας, αλλά η στήριξη των εργολάβων. Ο ρόλος τους όμως στο Σωματείο Οικοδόμων είναι αυτός; Αν θέλουν να είναι αφεντικά μπορούν να το κάνουν σε μια σειρά από άλλους συλλόγους και φορείς, όχι όμως στο Σωματείο μας. Αυτό όμως που θέλουν παράλληλα είναι αυτό που έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια στα γαπιά της Χίου. Να υπάρξει σιγή νεκροταφείου. Να μη διεκδικούμε ακόμα και τα αυτονόητα, τα ένσημά μας! Σήμερα στο νησί υπάρχουν συνάδελφοί μας που βάζουν με τα βίας ένα ένσημο το μήνα κι αυτό αν περάσει το ΙΚΑ. Και οι κύριοι της πλειοψηφίας το γνωρίζουν πολύ καλά.

Το πρόβλημα των οικοδόμων δεν είναι ότι δεν βρίσκουν δουλειά αυτή την περίοδο, αλλά ότι δεν βρίσκουν εργολάβο που να πληρώνει αξιοπρεπές μεροκάματο με ασφάλιση. Αντί να πάρουν μέτρα για αυτό, εκείνοι φτιάχνουν υποτιθέμενες λίστες για ανέργους. Μήπως τις θέλουν στην πραγματικότητα για τους εργολάβους και η πλειοψηφία του Σωματείου να παίζει το ρόλο του μεσάζοντα έτσι ώστε να μην έχουμε αξιώσεις για τα δικαιώματά μας; Τυχαία ανέφεραν ότι οι σοβατζήδες (ειδικότητα σε έλλειψη στο νησί) ζητάνε πολλά λεφτά…;

Για άλλη μια φορά απέδειξαν πόσο εκτός πραγματικότητας είναι όταν λένε ότι η κυβέρνηση κατήργησε το χειμερινό επίδομα (έχει κάνει άλλα κι άλλα, αλλά αυτό δεν το τόλμησε), ενώ είναι γνωστό σε όλους μας ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε ούτε τα ελάχιστα 73 ένσημα το χρόνο για να το πάρουμε. Ενώ έφτασαν στο σημείο να προτείνουν οι ιδιώτες να κρατάνε βιβλίο μόνο για τις μεγάλες οικοδομές και όχι για τις μικρότερες ή για τα μερεμέτια, πράγμα το οποίο είναι παράνομο.

Είναι ξεκάθαρο ότι η πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείο μας με την πλήρη κάλυψη της πλειοψηφίας της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Χίου, μιας και όλοι μαζί είναι μια παράταξη απέναντι μας, δεν έχουν καμία διάθεση να πάρουν μέτρα για την εφαρμογή της σύμβαση της Ομοσπονδίας. Δεν έχουν καμία διάθεση να πραγματοποιήσουν ούτε τη συνάντηση με τους μηχανικούς που πρότειναν οι ίδιοι στη ΓΣ. Η παράταξή μας έχει έρθει σε επικοινωνία μαζί με τους μηχανικούς. Ενώ το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσουμε διαμαρτυρία και στο ΙΚΑ για να πραγματοποιηθούν έλεγχοι στις οικοδομές για να μπαίνουν τα ένσημα σε όλους μας.

Είναι φανερό όμως ότι μ΄ αυτή την κατάσταση θα πρέπει να αναμετρηθούμε όλοι μας. Κανένας δεν μπορεί να μείνει απέξω από αυτό τον αγώνα για να εξασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας. Σε κάθε οικοδομή εμείς πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Η παράταξη της «Ταξικής Ενότητας» δεν θα αφήσει κανέναν μόνο του. Θα γίνουμε όλη μια γροθιά για να σπάσουμε το απόστημα που μας έχει φέρει σ’ αυτή την κατάσταση. Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Παίρνουμε δύναμη από τους συναδέλφους οικοδόμους από όλη την Ελλάδα που το επόμενο διάστημα θα βρεθούν στη σύσκεψη του ΠΑΜΕ στην Αθήνα και θα μεταφέρουν την εμπειρία τους για το πώς κατόρθωσαν να εφαρμόσουν τις νέες συμβάσεις, το πώς αποσπάστηκε αυτή η τόσο σημαντική κατάκτηση μετά από τόσα χρόνια.

Παίρνουμε δύναμη από τους συναδέλφους μας στην COSCO, που κατάφεραν ολόκληρο κολοσσό να τον αναγκάσουν να υπογράψει συλλογική σύμβαση με τους όρους που έθεταν οι λιμενεργάτες, κατάκτηση που ήρθε μετά από πολύ σκληρούς αγώνες όχι μόνο με την εταιρία, αλλά με την κυβέρνηση, την καταστολή, τα δικαστήρια, τα τσιράκια της εργοδοσίας. Παίρνουμε δύναμη από τους αγώνες χιλιάδων εργαζόμενων σε όλη την Ελλάδα όπως αυτών της e-food, στη ΛΑΡΚΟ, στα πετρέλαια και στα λιπάσματα της Καβάλας, ενώ δεν σταματάνε οι σπίθες να ανάβουν σε πολλούς εργασιακούς χώρους.

Όλοι αυτοί οι συνάδελφοι κατάλαβαν ότι χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά ότι μπορούμε χωρίς αφεντικά. Αυτό το σύνθημα που βγήκε μέσα από τους αγώνες των χαλυβουργών πριν από δέκα χρόνια μετά από εννιά μήνες απεργία.

Το κατάλαβαν γιατί πλάι τους είχαν τα ταξικά τους αδέλφια από το ΠΑΜΕ. Απέδειξαν στην πράξη ότι τη μεγαλύτερη δύναμη την έχουμε εμείς στα χέρια μας. Εμείς μόνο μπορούμε να σώσουμε, εμάς και τις οικογένειες μας. Εμείς μπορούμε να βάλουμε φαρδιά πλατιά την σφραγίδα μας στις εξελίξεις!

Ραντεβού στα γιαπιά εκεί που θα σπάσουμε στην πράξη την τρομοκρατία και το φόβο.

Εκεί που θα εφαρμοστεί η σύμβαση της Ομοσπονδίας κι ας λυσσάνε τα σκυλιά!

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ