23.12.2014 20:00

Μονόδρομος η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος [ΒΙΝΤΕΟ]

ΔΡΟΜΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΒΑΡΒΑΣΙΟΥ

Σε εξελίξεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά και το μέλλον των εργατικών κατοικιών στο Βαρβάσι οδήγησε η συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης με αφορμή παρέμβαση της επικεφαλής της Χιακής Συμπολιτείας Ερ. Φρεζούλη.

Η κατάσταση σήμερα

«Στις πολυκατοικίες αυτές ζουν 70 περίπου οικογένειες, η πλειοψηφία των οποίων είναι ιδιοκτήτες.  Συνολικά τα διαμερίσματα είναι 125. Οι πολυκατοικίες εντάσσονται πλέον στην πόλη της Χίου ενώ γειτνιάζουν με δυο σχολικά συγκροτήματα» είπε εισαγωγικά η κ. Φρεζούλη ενώ αναφερόμενη στην κατάσταση υπογράμμισε: «Το αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα είναι να έχει διαμορφωθεί μια απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση, γεγονός που αποτελεί ντροπή για την κοινωνία μας. Οι πολυκατοικίες είναι ετοιμόρροπες, γεγονός που γίνεται αντιληπτό δια γυμνού οφθαλμού, χωρίς να απαιτούνται τεχνικές γνώσεις, ενώ στο παρελθόν έχουν υπάρξει και σχετικές τεχνικές γνωμοδοτήσεις. Τα διαμερίσματα που έχουν εγκαταλειφθεί είναι κατεστραμμένα, παραθυρόφυλλα κρέμονται  στο κενό, κάποια μάλιστα πάνω απ’ την παιδική χαρά, που παρά την εγκατάλειψή της λειτουργεί ακόμα και σήμερα. Το αποχετευτικό σύστημα είναι ανορθόδοξο και διαλυμένο και τα λύματα πλημμυρίζουν τα υπόγεια. Ο περιβάλλων χώρος είναι τελείως εγκαταλελειμμένος,  χωρίς καθαριότητα, φωτισμό και με γυμνά καλώδια έκθετα σε διάφορα σημεία. Με λίγα λόγια η κατάσταση παρουσιάζει πλήρη εγκατάλειψη και είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των περιοίκων της ευρύτερης περιοχής».

 

 

Δημιουργία Νομικού Προσώπου

Αν και η σημερινή κατάσταση στα διαμερίσματα εν πολλοίς επιβεβαιώθηκε από την πλειοψηφία των συμβούλων ο Δήμαρχος Μ. Βουρνούς έκανε λόγο ακόμα και για το ενδεχόμενο της εκκένωσης των πολυκατοικιών εξαιτίας του προβλήματος στατικότητας.

Όπως είπε μία ρεαλιστική λύση που θα επιτρέψει την παρέμβαση του Δήμου, επιτάσσει την αλλαγή του καθεστώτος ιδιοκτησίας καλώντας τους κατοίκους να παραχωρήσουν τα διαμερίσματα είτε στον Δήμο είτε να συσταθεί ένα νομικό πρόσωπο κάτω από την ομπρέλα του οποίου θα υπάρξει ορθότερη διεκδίκηση των θεμάτων που απασχολούν τους ενοίκους.

Μάλιστα αναλύοντας το σκεπτικό του έκανε λόγο και για δημιουργία νέων κοινωνικών κατοικιών εκ μέρους του Δήμου, έργο που όπως είπε θα μπορέσει να ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ