31.5.2013 12:41

Μόνη ελπίδα ο ανταγωνισμός ;

• ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Μικρό καλάθι κρατούν οι πράκτορες για την επιτυχία του εγχειρήματος της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Χίου και Σάμου για την παροχή υπηρεσιών αερομεταφοράς από ιδιωτική εταιρεία.

Οι ενδοιασμοί των πρακτόρων εστιάζονται κυρίως ως προς το ύψος της τιμής και την ανταγωνιστικότητα της (υπολογίζεται στα 90 ευρώ), ως προς τη νομική κατοχύρωση του εγχειρήματος και ως προς την ανταπόκριση που θα έχει αυτό από τους Χιώτες.

Ωστόσο, παρά τον προβληματισμό, θεωρούν δεδομένο ότι θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός με την έλευση μιας ακόμη εταιρίας στη γραμμή και ως εκ τούτου η απάντηση της Ο.Α. θα είναι άμεση, με ενδεχόμενη μείωση της τιμής του εισιτηρίου ή ακόμη και βελτίωσης του προγράμματος πτήσεων.

Με τα λόγια δε γίνεται

Ο Π. Ξυνός κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει ότι πρέπει άμεσα να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και να πάψει το μονοπώλιο της Ο.Α. που έχει διαμορφώσει τις τιμές στα ύψη των αιθέρων.

Αυτό είναι το ένα δεδομένο για τον ίδιο όμως το ζητούμενο είναι οι Χιώτες να υποστηρίξουν την προσπάθεια που προτίθεται να ξεκινήσει ο Δήμος Χίου σε συνεργασία με το Δήμο Σάμου. «Εμείς παρακαλούμε να ευωδοθεί αυτή η προσπάθεια. Το θέμα είναι να το πάρουμε όλοι ζεστά και να το στηρίξουμε. Η Olympic Air είναι σίγουρο ότι θα αντιδράσει, ίσως μειώνοντας την τιμή του εισιτηρίου κι εκεί είναι που πρέπει ως κοινωνία να αποδείξουμε ότι έχουμε αντανακλαστικά και μυαλό. Γιατί αν μείνουμε μόνο στο 1 ή στα 10 ευρώ που θα γλυτώνουμε στο εισιτήριο και δε στηρίξουμε την προσπάθεια με την καινούργια εταιρεία τότε και πάλι θα οδηγηθούμε σε μονοπωλιακές καταστάσεις με τα γνωστά αποτελέσματα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά την προτεινόμενη τομή του εισιτηρίου που αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στα 90 ευρώ ο κ. Ξυνός  υποστήριξε ότι είναι μια μέση τιμή που και την εταιρεία εξασφαλίζει αλλά και τους εν δυνάμει επιβάτες θα εξυπηρετεί. «Είναι μια μέση τιμή που δίνει η Ο.Α. στις καλές της μέρες. Όσο για την ίδια την εταιρεία πιστεύω ότι έχουν ερευνήσει το ζήτημα και με αυτήν την τιμή είναι εξασφαλισμένοι ότι δε θα υπάρχει κερδοφορία».

Νομική θωράκιση

Την αναγκαιότητα να είναι νομικά θωρακισμένη η προγραμματική σύμβαση και η συμφωνία με την εταιρεία που θα αναλάβει το έργο της σύνδεση των δυο νησιών, ανέπτυξε ο Θ. Μιχαλάκης υποστηρίζοντας ότι ως θέληση και ως ζητούμενο είναι επιθυμητά αλλά πρέπει να είναι και εξασφαλισμένα απέναντι σε οποιαδήποτε ενδεχόμενη νομική προσβολή της. Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα 90 ευρώ σε συνδυασμό με τη διάρκεια του ταξιδιού, μία ώρα, αποτελούν ένα μειονέκτημα απέναντι στην Ο.Α. που μπορεί να έχει ακριβότερο εισιτήριο αλλά είσαι στον προορισμό σου σε μισή ώρα.

Από την άλλη, όπως υποστήριξε, το γεγονός ότι θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός στη γραμμή, αποτελεί σίγουρα ένα πλεονέκτημα προς όφελος του καταναλωτή. «Θα δημιουργηθεί αντιπερισπασμός στην Α.Ο. ο οποίος σίγουρα θα λειτουργήσει προς όφελος του καταναλωτή» κατέληξε.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ