23.1.2017 9:42

Μνημεία της φύσης … στα αζήτητα!

ΧΑΘΗΚΕ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΥΠΕΡΑΙΩΝΟΒΙΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ ΑΠΟ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ

Μια νέα ευκαιρία αξιοποίησης περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς για την προώθηση του θεματικού τουρισμού χάθηκε, αυτή τη φορά με ευθύνη της Περιφέρειας Β. Αιγαίου.

Η Περιφερειακή Ενότητα Χίου υπέβαλλε στις 25 Οκτωβρίου 2016 πρόταση ένταξης στο πρόγραμμα INTEREG VA  Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας Κύπρου 2014 - 2020 για την προστασία και ανάδειξη των υπεραιωνόβιων δέντρων μνημείων της χιώτικης φύσης. Το θέμα είχε γνωστοποιήσει η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Σωματείων Νότιας Χίου  στο συνέδριο που διοργάνωσε το Ίδρυμα «Μ. Τσάκος» για τις πυρκαγιές του 2012, με αρχικό  στόχο, όπως είχε τονίσει ο πρόεδρος της Δημήτρης Μελαχροινούδης, την προστασία της χλωρίδας της περιοχής μας. Η Περιφέρεια δεν απάντησε ποτέ,  η προθεσμία υποβολής των προτάσεων στο Διασυνοριακό πρόγραμμα έληξε στις 19 Δεκεμβρίου και χάθηκε ακόμη μια ευκαιρία παράλληλης προστασίας, ανάδειξης και αναπτυξιακής αξιοποίησης των μνημείων μας.

Ο Δημ. Μελαχροινούδης εξέφρασε στον «π» την πικρία του για την αρνητική εξέλιξη της υπόθεσης, μας περιήγησε στα πολύτιμα δέντρα με στόχο τουλάχιστον να ξεκινήσει μια γενικευμένη προσπάθεια διάσωσης τους.

Αυτά είναι η ελιά Λιβεράνι, ο δρύς (οξιά) Ορφανίδη, οι πρίνοι στον Αγ. Γιάννη Κυδιάντας και στο Φλώρι, η τσικουδιά στον Αγ. Αιμιλιανό Καλλιμασιάς και παλιοί  σκίνοι στο Θολοποτάμι.

TA MNHMEIA

  •  Η ελιά Λιβεράνι βρίσκεται στην περιοχή Πέρα Μύλος Καλλιμασιάς. Έχει περίμετρο 12, 50 μέτρα.

«Η ελιά στην Κρήτη από τα κλαδιά της οποίας φτιάχνουν τον κότινο και  στεφανώνουν τους Ολυμπιονίκες είναι 3.500 ετών και μισό μέτρο μεγαλύτερη από τη δική μας. Στο εύφορο έδαφος της Κρήτης η ελιά μεγαλώνει πολύ πιο γρήγορα. Αντίθετα στο δικό μας άγονο και άνυδρο αναπτύσσεται πολύ λιγότερο και αργότερα. Αυτό δείχνει ότι η ελιά Λιβεράνι είναι παλιότερη και αν ήταν στην Κρήτη θα ήταν μεγαλύτερη», δηλώνει ο Δ. Μελαχροινούδης, μεταφέροντας  γνώσεις ειδικών τους οποίους έχει συμβουλευθεί.

  • Ο δρύς Ορφανίδη υπάρχει στον Άγ. Γιάννη Σκλαβιών Θολοποταμίου και έχει ελάχιστη περίμετρο 8,20 μέτρα
  • Οι σχίνοι που βρίσκονται κοντά στο Θολοποτάμι   σώθηκαν από τον παγετό του 1850.

«Υπάρχουν βεβαιωμένες μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, αλλά δεν τους έχω επισκεφθεί και δεν έχουν καταγραφεί», προσθέτει ο Δημ. Μελαχροινούδης και τονίζει θα τους καταγράψει το αμέσως επόμενο διάστημα.

  • Οι πρίνοι στην Κυδιάντα και στο Φλώρι είναι τεραστίων διαστάσεων.
  • Η τσικουδιά βρίσκεται στην περιοχή Καμπιά Αγ. Αιμιλιανού Καλλιμασιάς και είναι επίσης πολύ μεγάλη.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ