11.6.2014 19:36

Μνημεία που Σκλαβώνουν

Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΩΝ ΣΚΛΑΒΙΩΝ ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ

Βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής από φυσικά  και θρησκευτικά μνημεία απαράμιλλης ομορφιάς και όμως πολλοί από αυτούς δεν τα είχαν σχεδόν ποτές ξαναδεί.
Ο λόγος για τους περιπατητές της Προόδου, του Εκπολιτιστικού σωματείου Καλλιμασιάς που την Κυριακή το πρωί με ξεναγό τον ακούραστο Δ. Μελαχροινούδη περπάτησαν τη διαδρομή, Σκλαβιά - Παναγιά Κρήνα - φράγμα Ζυφιά, κάνοντας και παρακάμψεις στον Πύργο Ιουστινιάνη και στα Τρέμικα.
Πρώτη στάση στα Σκλαβιά όπου κάτω από τη σκιά μιας τεράστιας καρυδιάς  ο Δημήτρης Μελαχροινούδης αναφέρθηκε στον μύθο που αναφέρει την παραμονή στην περιοχή της Ωραίας Ελένης και του Πάρη στον δρόμο για την Τροία.
Στη σύντομη παραμονή τους, διάλεξαν μια μαγευτική τοποθεσία με πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά. Στα κρύα νερά που έβγαιναν από τα σπλάχνα του βουνού η Ελένη έπαιρνε το μπάνιο της. Από αυτό το μέρος ο Πάρις, μπορούσε να ελέγχει τον κάμπο της Χίου και τη θάλασσα που χώριζε το νησί από την απέναντι ακτή. Ο Μενέλαος τους έψαχνε. 
Κάτω από τον Δρυ του Ορφανίδη, ο Δημήτρης Μελαχροινούδης ανανέωσε το αίτημα να ανακηρυχθεί το δέντρο ως μνημείο της φύσης και αναφέροντας ότι ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος είχε μελετήσει την περιοχή, δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για την  πιθανή ανάδειξη και αξιοποίηση της.
Νωρίτερα οι περιπατητές πέρασαν και από τον πύργο Ιουστινιάνη. Κατά την περίοδο της κατοχής της Χίου από τους Γενουάτες τμήμα του οικισμού φαίνεται να άνηκε στην οικογένεια Ιουστινιάνη (Gioustiniani). Η οικογένεια αυτή είχε στη διάθεση της αρκετούς σκλάβους, οι οποίοι αποφάσισαν να διεκδικήσουν την ελευθερία τους. Η απόπειρα τους απέτυχε λόγω προδοσίας και έτσι όσοι δε θανατώθηκαν, εξορίστηκαν.
Επόμενη στάση στα Τρέμικα κι αμέσως μετά η Παναγιά Κρήνα. Είκοσι και πλέον μέλη και φίλοι της ΠΡΟΟΔΟΥ απόλαυσαν την εκδρομή, τη διαδρομή και πάνω από όλα την ομορφιά του τόπου μας που πολλές φορές την προσπερνάμε

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ