28.4.2015 10:43

Μια θλιβερή σύγκριση

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΣΦΑΓΩΝ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΡΩΙΚΗ ΕΞΟΔΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Δυο ιστορικά γεγονότα με καθοριστική συμβολή στην τελική εδραίωση της Ελληνικής Επανάστασης. Δυο χρονικοί σταθμοί, για τη Χίο και το Μεσολλόγγι αντίστοιχα, που διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία των δυο τόπων.  Δυο εντελώς διαφορετικές αντιμετωπίσεις.

Στο Μεσολλόγγι οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της ηρωικής εξόδου έχουν πάνδημη και παλλαϊκή συμμετοχή. Ενεργοποιούν το σύνολο των τοπικών φορέων και κυρίως την εκπαίδευση και για δυο συνεχόμενες εβδομάδες μετατρέπουν την πόλη σε ένα χώρο ανοιχτής έρευνας της ελληνικής Ιστορίας και πολιτιστικών πειραματισμών πάνω στα ιστορικά γεγονότα. Γίνονται αφορμή σύνδεσης του Μεσολλογίου με κράτη και πόλεις με αντίστοιχα έντονο το αποτύπωμα της Ιστορίας και φυσικά έχουν αποκτήσει σεβασμό και επισημότητα με σχεδόν μόνιμη την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κορυφαίων πολιτικών, στρατιωτικών και διπλωματικών εκπροσώπων. Στο Μεσολλόγγι τιμούν τους νεκρούς τους, ενισχύοντας το δικό τους σήμερα.

Στη Χίο το ρεπορτάζ (βλ. σελ. 2) προκαλεί κατάθλιψη. Κάθε χρόνο η συμμετοχή του κόσμου είναι φθίνουσα. Η νέα γενιά των Χιωτών κάτι άκουσε για τα γεγονότα του 1822, μα δεν είναι βέβαιη. Ακούει για τη σφαγή σχεδόν 50.000 συμπατριωτών μας και εκπλήσσεται, αδυνατεί να πιστέψει τις περιγραφές. Η ετήσια εκδήλωση είναι ευθύνη επισήμως των αρχών, ουσιαστικά ενός ή δυο πολιτιστικών ή τοπικών σωματείων. Η σύγχυση αρμοδιοτήτων και η έλλειψη ενός συντονιστικού οργάνου έχουν ως συνέπεια τη διαρκή υποβάθμιση των εκδηλώσεων μνήμης των σφαγών.

Για να διαπιστωθεί το μέγεθος της θλιβερής σύγκρισης επέλεξα τη δημοσίευση (μέρους) του προγράμματος των φετινών εκδηλώσεων στο Μεσολλόγγι. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 21 Μαρτίου και κορυφώθηκαν στις 5 Απριλίου.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΛΟΓΓΙΟΥ

Σάββατο 21 Μαρτίου
Εγκαίνια Έκθεσης «Το ΑΛΑΣ της γης - ΑΛΑΣ της ιστορίας».

Τρίτη 24 Μαρτίου
Θεατρικό δρώμενο «Το θαύμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821» από το 1Ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου.

Τετάρτη 25 Μαρτίου
Αναπαράσταση της Μάχης της Κλείσοβας από τον  Όμιλο Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού «Ο ΛΙΑΡΟΣ».

Πέμπτη 26 Μαρτίου
* Εκδήλωση του Συλλόγου Μεσολογγιτών Αττικής «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ» με την παρουσία και του υπουργού Εθνικής Αμύνης.

• Έκθεση ξυλόγλυπτων πορτρέτων Ηρώων του 1821 των Π. και Ν. Κωνσταντινέα και εκθεμάτων του Πολεμικού Μουσείου, στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου του Πολεμικού Μουσείου.

* Θεατρική παράσταση με τίτλο «Εμεσολάβησε το Μεσολόγγι» από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Μεσολογγίου και το Δημοτικό Ωδείο.

Παρασκευή 27 Μαρτίου
 Εγκαίνια έκθεσης του Χρήστου Μποκόρου «Της Εξόδου / κεράκια ακόμη αναμμένα...».

Σάββατο 28 Μαρτίου
. Εγκαίνια Έκθεσης «Μεσολόγγι και Λόρδος Βύρων - Γ ́ Διαδρομή» με δημιουργίες επωνύμων καλλιτεχνών σε συνεργασία της Πινακοθήκης Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου με την γκαλερί «ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ».

* Νύχτα των Φιλαρμονικών.
Συναυλία των τριών Φιλαρμονικών της πόλης.

Κυριακή 29 Μαρτίου
*  Δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στην μνήμη των πεσόντων στις Πολιορκίες και στην Έξοδο της «Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων», στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης στην οδό Αιόλου στην Αθήνα.
• Πομπή προς το μνημείο του «Άγνωστου Στρατιώτη», με τη συνοδεία της «Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων» και τμήματος Αη-Συμιωτών, με παραδοσιακές φορεσιές.
*  Εγκαίνια έκθεσης «Παλαιότυπα - Ελληνικές φορεσιές και άρματα απ’ την εποχή του ’21».

  • Ομιλία από τον κ. Ιωάννη Κατσαβό, υπαξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού και Ιστορικό, με θέμα: «Ιωάννης - Ιάκωβος Μάγερ και συνθήκες υγιεινής κατά την περίοδο των Πολιορκιών» στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο.

Δευτέρα 30 Μαρτίου
*  Θεατρική παράσταση «Η γυναίκα της Ζάκυθος» του Διον. Σολωμού σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη.

 

Τρίτη 31 Μαρτίου
*  «Έξοδος του Μεσολογγίου: η ποιητική αναπαράσταση του μεγίστου ως ελάχιστος φόρος τιμής». Ομιλία από τον επίκουρο καθηγητή Δημιουργικής Γραφής και Ελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Τριαντάφυλλο Κωτόπουλο.
• Συναυλία από τη Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου με τίτλο «Με λογισμό και μ’ όνειρο...».

 

Τετάρτη 1 Απριλίου
* «Μεσολόγγι: Το αλωνάκι της Θυσίας». Θεατρική παράσταση από τους νέους του Κέντρου Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως.
• Αποσπάσματα «νΕλεύθερων Πολιορκημένων» από την Παιδική Χορωδία του Κέντρου Νεότητας με συνοδεία ορχήστρας. Οργάνωση: Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

*  «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι του 1826 και οι “Πολιορκημένοι” του 2015». Δρώμενο βασισμένο σε αναφορές των ποιητών Ρίτσου, Ελύτη και Ελυάρ. Οργάνωση: 2ο Νηπιαγωγείο, 2ο Δημοτικό Σχολείο, Σχολή ΕΠΑΣ μαθητείας ΟΑΕΔ Μεσολλογγίου.

Πέμπτη 2 Απριλίου
• Πομπή προς τον Κήπο των Ηρώων με τη συμμετοχή της Μπάντας «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ» και του Ομίλου Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού «ΛΙΑΡΟΣ».
• Απόδοση τιμών στο μνημείο του Αθανασίου Ραζη-Κότσικα στον Κήπο των Ηρώων.
• Ομιλία από τον δημοσιογράφο κ. Άρη Σκιαδόπουλο.

* «Κοζάνη - Μεσολόγγι. Ο Νικόλαος Κασομούλης και οι σχέσεις των δύο πόλεων στο χρόνο και την ιστορία».

Παρασκευή 3 Απριλίου
• Εορταστικές εκδηλώσεις στα Τ.Ε.Ι. - Λύκεια - Γυμνάσια και Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

* Θεατρική παράσταση «Η Έξοδος του Μεσολογγίου μέσα από το βλέμμα του Σολωμού» από το 2ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο Μεσολογγίου.

* Επιμνημόσυνη Δέηση στον Κήπο των Ηρώων. Κατάθεση στεφάνων από τις Τοπικές Αρχές, Συλλόγους, Οργανώσεις και Φορείς του Δήμου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

* Τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στους Βρετανούς φιλέλληνες, με χαιρετισμό από το Βρετανό Πρέσβη στην Ελλάδα κ. Τζων Κίττμερ.
• Απαγγελίες ποιημάτων του Λόρδου Βύρωνα, συνοδεία πιάνου, από μαθητές και εκπαιδευτικούς του Byron College, το Βρετανικό Διεθνές Σχολείο στην Αθήνα.
• Ρεσιτάλ λυρικού τραγουδιού από τη σοπράνο κα. Τζένη Δριβάλα καθώς και ερμηνεία του μελοποιημένου ποιήματος του Λόρδου Βύρωνα σε μουσική Γιώργου Μάσκα. Οργάνωση: Βρετανική Πρεσβεία.

*  Νυχτερινό προσκύνημα στον Κήπο των Ηρώων, προετοιμάζοντας το δρώμενο της ανατίναξης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη. Συμμετέχει η χορωδία του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Σάββατο 4 Απριλίου
• Ανακήρυξη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νικολάου Αναστασιάδη σε Επίτιμο Δημότη του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και απονομή του Χρυσού Μεταλλίου της πόλεως.

* Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Φιλελλήνων στον Κήπο των Ηρώων.

*  Εκκίνηση 33ου Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Θυσίας Πατρών - Μεσολογγίου. Οργάνωση: Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών.

*  Μεταφορά της Εικόνας της Εξόδου, του Ιερού Λαβάρου και του Τιμίου Σταυρού Αγιασμού του Επισκόπου Ιωσήφ Ρωγών, από το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.

*  Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Ελβετού Φιλέλληνα Ιωάννη - Ιακώβου Μάγερ, τιμώντας την 189η επέτειο του θανάτου του.

*  7η Συνάντηση της αδελφότητας των απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων.
• Ομιλία από την κα Ελένη Καρανικόλα - Τσουβέλα, εκπαιδευτικό, με θέμα: «Η μνήμη της Εξόδου μέσα από το πανηγύρι του Αη-Συμιού».
• Αδελφοποίηση των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων.

*  Επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο θανάτου του Λόρδου Βύρωνα τιμώντας την 191η επέτειο του θανάτου του.
• Εκκίνηση του 69ου Δρόμου Θυσίας από το Ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Συμεών.

*  Επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του Επισκόπου Ρωγών τιμώντας την 189η επέτειο του μαρτυρικού και ηρωικού θανάτου του.

*  Γεύμα στους εκπροσώπους Ξένων Κρατών από το Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

*  Η Λεωφόρος των Φιλαρμονικών. Εκκίνηση των φιλαρμονικών από την Πύλη, διέλευση από το κέντρο της πόλης και τερματισμός στο Μνημείο Ι.Ι. Μάγερ.

*  Μέγας Εσπερινός στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.

• Αναπαράσταση της ανατίναξης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη. Συμμετέχει η χορωδία του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

* Δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Μεσολογγίου από τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς 2/39 Συντάγματος Ευζώνων.

Κυριακή 5 Απριλίου

* Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος

*  Εκκίνηση πομπής από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και μετάβαση στον Κήπο των Ηρώων.
• Τρισάγιο στους Αθάνατους Νεκρούς.
• Κατάθεση στεφάνου στον Τύμβο των Ηρώων από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.
• Πανηγυρικός από τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης.
• Το Μοιρολόι «Να ζει το Μεσολόγγι». Συμμετέχει η Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

* Επίσημο γεύμα από το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

*  Επιστροφή της Εικόνας της Εξόδου, με πομπή από τον Κήπο των Ηρώων στην αίθουσα τελετών του Μουσείου Ιστορίας και Τέχνης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ