6.5.2016 8:33

Μια οφειλόμενη τιμή σε έναν επιφανή Χιώτη [ΒΙΝΤΕΟ]

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΜΑΝΤΟΥ

Μία οφειλόμενη τιμή στον μεγάλο Χιώτη επιστήμονα Κωνσταντίνο Άμαντο αποδίδει η Ιερά Μητρόπολη Χίου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ιστορικών Ερευνών που διοργανώνει διήμερο συνέδριο σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο στο Ομήρειο με τίτλο: «Κωνσταντίνος Άμαντος: Δάσκαλος – Επιστήμων- Πολίτης».

Κατά τη διάρκεια του διήμερου επιστημονικού συνεδρίου που θα ξεκινήσει σήμερα στις 18:00 στον δεύτερο όροφο του Ομηρείου οι ομιλητές θα αναλύσουν σημαντικές πτυχές της προσωπικότητάς του αλλά και του έργου του ενώ οι παρευρισκόμενοι θα μπορέσουν να δουν τη Χίο μίας άλλης εποχής μέσα από τα γραφόμενα του σπουδαίου Χιώτη επιστήμονα.

Μητροπολίτης Μάρκος

«Το θέμα του συνεδρίου είναι η προσωπικότητα και το έργο του μεγάλου Χιώτη επιστήμονα και ακαδημαϊκού Κ. Αμάντου. Ο λόγος που η Μητρόπολη Χίου επέλεξε το συνέδριο με θέμα τον Κ. Άμαντο είναι το γεγονός ότι, αποτελεί πεποίθησή μας από τους χρόνους του Βυζαντίου ότι η Εκκλησία στάθηκε πάντοτε στο πλευρό των κλασσικών σπουδών που μέσα από τα μοναστήρια της κατόρθωσε να τις διασώσει, να τις ερμηνεύσει, και να τις παρουσιάσει στην παράδοση της παγκόσμιας λογοτεχνίας και της γραμματείας. Διαλέξαμε λοιπόν έναν καθηγητή βυζαντινών σπουδών, τον Κ. Άμαντο και συνεργαστήκαμε με τον Ίδρυμα Ιστορικών Ερευνών για να παρουσιάσουμε τη ζωή και το έργο του».

Ν. Χαβιάρας- Σχολικός Σύμβουλος

«Το συνέδριο αποτελεί μία οφειλόμενη τιμή σε έναν σημαντικό Χιώτη όπως ήταν ο Κ. Άμαντος. Διακρίθηκε στις τρεις σημαντικές ιδιότητες που αναφέρει και ο τίτλος του συνεδρίου και προσπάθησε να τις συνδυάσει προς όφελος της Χίου αλλά και της Ελλάδας».

Λίγα λόγια για τον Κ. Άμαντο

Ο Κωνσταντίνος Άμαντος γεννήθηκε στη Χίο το 1874. Μετά το πέρας των γυμνασιακών του σπουδών δίδαξε στην «Αστική Σχολή Χίου», φοίτησε στην Φιλοσοφική Σχοκή του Παν. Αθηνών και πραγματοποίησε Μεταπτυχιακές Σπουδές στα Πανεπιστήμια του Βερολίνου και του Μονάχου.

Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα δίδαξε ως καθηγητής στο Γυμνάσιο Χίου και αργότερα το 1925 εξελέγη τακτικός καθηγητής στην πρώτη έδρα της Βυζαντινής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1926 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και το 1944 πρόεδρός της. Το 1945 ορίστηκε Υπουργός Παιδείας στην Κυβέρνηση Πλαστήρια ενώ υπήρξε ακάματος και παραγωγικός ερευνητής και συγγραφέας αφού δημοσίευσε σχεδόν 450 μελέτες. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ