18.9.2012 9:17

Μια βροχή θα μας... ξυπνήσει

- ΜΕΜΟΝΟΜΕΝΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΦΟΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ

 
Πότε η συνεργασία και η αλληλεγγύη ήταν χαρακτηριστικό της κοινωνίας μας για να γίνει και τώρα; Ένα μήνα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου, Δήμος, Περιφέρεια, Εθελοντικές Οργανώσεις και Πολιτεία προσπαθούν να συντονιστούν εκ του μακρόθεν, με τις όποιες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα να μοιάζουν με τουφεκιές στον αέρα.
Η Περιφέρεια τονίζει από την πλευρά της ότι ο Φορέας θα συσταθεί μετά το Περιφερειακό Συμβούλιο στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου. Την ίδια ώρα ο Δήμος Χίου αναλαμβάνει μέσω της Τεχνικής Υπηρεσίας άλλες πρωτοβουλίες και με τη συνδρομή του Στρατού, όλα όμως βαδίζουν μακριά από την απαίτηση για άμεσο συντονισμό και προστασία.
 
Θα πνίξουν τα καμένα;
Η νευρικότητα στην κοινωνία είναι ορατή παντού, από την πρωτεύουσα μέχρι τα χωριά  οι πολίτες ακούν για ενέργειες, συσκέψεις και επισκέψεις και το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής, ένα μήνα μετά, δεν είναι καν ορατό. Ο χρόνος όμως πιέζει αμείλικτα και ήδη την Παρασκευή οι πρώτες σιγανές ψιχάλες έκαναν την εμφάνιση τους προμηνύοντας ότι μια μπόρα θα είναι αρκετή για να δείξει τα πρώτα προβλήματα.
 
Που να μην ήταν ανάγκη
Οι κατεπείγουσες διαδικασίες, έτσι χαρακτηρίζονται, οδηγούν τον κάθε φορέα σε δικές του ενέργειες με αβέβαιο αποτέλεσμα. Ενώ θεωρητικά ακόμη δεν έχει αποφασιστεί πέραν των οικονομικών ενισχύσεων, τι θα γίνει και που θα γίνει, Δήμος και Περιφέρεια δείχνουν να κινούνται σε εκ διαμέτρου αντίθετες κατευθύνσεις.
Ποιος όμως συντονίζει τι πρέπει να γίνει και τι πρέπει να ξεκινήσει; Κανείς.
Επειδή το νησί, οι κάτοικοι και η κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί δεν προσφέρεται για «ατομικές» πρωτοβουλίες, τουλάχιστον ο υπουργός Κ. Μουσουρούλης και ο βουλευτής Κ. Τριαντάφυλλος, ας φροντίσουν να δώσουν μια κατεύθυνση κεντρική, μήπως και φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Διαφορετικά, οι υπογραφές προγραμματικών συμβάσεων, οι συναντήσεις κάθε 15 μέρες και η αντίληψη που διαχέεται τεχνικά ότι όλα βαίνουν καλώς, δεν θα αποτελέσει άλλοθι για κανέναν σε μια νέα έκτακτη ανάγκη.  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ