27.11.2020 9:28

Μέτρα για γηροκομεία, δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων και αστέγους

Ανάσα σε δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων που λόγω της πανδημίας κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς παροχές, δίνει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που προβλέπει την τρίμηνη παράταση στην καταβολή όσων επιδομάτων λήγουν, λόγω του lockdown και των δυσκολιών επανεξέτασης των δικαιούχων από τις αρμόδιες επιτροπές ΚΕΠΑ. 

Παράλληλα, προβλέπεται το άνοιγμα των Κέντρων για τον έλεγχο των νέων αιτήσεων, καθώς υπάρχουν εκατοντάδες περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία που αναμένουν μάταια να εγκριθεί η καταβολή της αναπηρικής τους σύνταξης από τα ΚΕΠΑ που υπολειτουργούν εξαιτίας των έκτακτων περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας COVID-19.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου και εκτός από την εμβληματική διάταξη για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, για το 2021, περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις στον τομέα της πρόνοιας, με αιχμή την ενίσχυση των κέντρων κοινωνικής πρόνοιας και των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, την παράταση στην υποβολή αιτήσεων για το επίδομα γέννας αλλά και θέματα στεγαστικής πολιτικής. Στο ίδιο νομοσχέδιο άλλωστε κατατέθηκε και η τροπολογία για την έκτακτη οικονομική βοήθεια που θα λάβουν 482.335 ευάλωτοι πολίτες, στο πλαίσιο της κυβερνητικής απόφασης για την καταβολή διπλού ποσού στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κατά τον μήνα Δεκέμβριο.  

Αναλυτικά και σύμφωνα με την αρμόδια υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, με στόχο την περαιτέρω υγειονομική θωράκιση των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων μέσα στην τρέχουσα πανδημία, αξιοποιούνται ευρωπαϊκά κονδύλια που εκτιμώνται σε ύψος περίπου 2 εκατ. Επίσης, θα διανεμηθεί υγειονομικό υλικό (μάσκες – γάντια) στο σύνολο του προσωπικού όλων των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, συμπεριλαμβανομένων των κέντρων κοινωνικής πρόνοιας, αλλά και θα καλυφθεί το κόστος διεξαγωγής rapid tests σε όλους τους εργαζομένους, μία φορά την εβδομάδα.

Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα σε όσους γονείς δεν πρόλαβαν ή δεν έκαναν σωστά την αίτησή τους, λόγω δικού τους σφάλματος ή σφάλματος των υπηρεσιών των νοσοκομείων, να μπορέσουν να το λάβουν. Πρόκειται για επίδομα 2.000 ευρώ ως βοήθημα στους νέους γονείς, με στόχο τη στήριξη του οικογενειακού προϋπολογισμού τον πρώτο χρόνο του παιδιού, αλλά και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. 

Ο φετινός προϋπολογισμός του επιδόματος γέννησης είναι 123 εκατ. και η πρόβλεψη για το 2021 φτάνει στα 160 εκατ. Οπως μάλιστα αποκάλυψε η κ. Μιχαηλίδου, το επίδομα γέννας είναι ένα από τα επιδόματα που θα μπορούσε να καταβάλλεται, κατά ένα μέρος του, με τη μορφή προπληρωμένης κάρτας.

Με άλλη διάταξη στο νομοσχέδιο, άστεγοι και γυναίκες θύματα βίας που διαβιούν σε ξενώνες φιλοξενίας μπορούν να καταστούν δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Εκτιμάται ότι περίπου 400 πολίτες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ξενώνες φιλοξενίας και έως τώρα έμεναν έξω από την κάλυψη του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, και πλέον, θα υποστηριχθούν για πρώτη φορά από την πολιτεία.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης δράσεις στεγαστικής πολιτικής, όπως τη μόνιμη θεσμοθέτηση του προγράμματος «Στέγαση και εργασία για τους αστέγους», ενώ και για τους ηλικιωμένους ανασφάλιστους πολίτες που λαμβάνουν επίδομα στεγαστικής συνδρομής, δημιουργείται ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη χορήγηση του επιδόματος.  

Πηγή: Καθημερινή 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ