30.10.2015 10:27

Μετεξεταστέα η κυβέρνηση

ΜΕΤΡΟΥΝ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΗΞΕΙΣ ΑΦΗΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Απώλειες στα εισοδήματα τους, στην  εισροή σπουδαστών και μαθητών και στον κύκλο εργασιών τους, μετρούν ήδη τα φροντιστήρια και τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία του νησιού, από τα πισωγυρίσματα της κυβέρνησης σχετικά με την επιβολή ή μη ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Η εξαγγελία για επιβολή ΦΠΑ 23% συνέπεσε με την περίοδο των εγγραφών στα Ιδιωτικά νηπιαγωγεία με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να υπαναχωρήσουν και αν αναζητήσουν μια θέση για το παιδί τους σε δημόσιο νηπιαγωγείο, αφού υπολογίζεται ότι με την επιβολή ΦΠΑ 23%, η επιβάρυνση αντιστοιχούσε σε καταβολή διδάκτρων 2 επιπλέον μηνών.

Αντίστοιχες επιπτώσεις έχει όλο αυτό το σκηνικό και στα φροντιστήρια με τους φροντιστές ή αν προχωρούν σε εκπτώσεις ή να αναγκάζονται να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ για να μην χάσουν τους μαθητές.

Εισπρακτικά βεβαίως όλο αυτό το αλαλούμ για την κυβέρνηση έφερε τα αντίστροφα αποτελέσματα αφού όπως φαίνεται, η απειλή των αυξήσεων στο ΦΠΑ οδήγησε πολλούς σε κατ οίκον φροντιστήρια που τις περισσότερες αν όχι όλες τις φορές είναι «μαύρα» και αδήλωτα.

Μια χρονιά χαμένη για τα νήπια

Η εξαγγελία της κυβέρνησης για την επιβολή του ΦΠΑ συνέπεσε με την έναρξη των εγγραφών στον πρότυπο βρεφονηπιακό σταθμό και ιδιωτικό νηπιαγωγείο «Η καραμέλα». Η Ν. Μεργιέ, ιδιοκτήτρια του,  μιλώντας στον «π» τόνισε: «Η εξαγγελία της κυβέρνησης για επιβολή ΦΠΑ 23%, κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη, ήταν ανασταλτικός παράγοντας για κάποιες οικογένειες αφού αποτελεί άλλη μια επιβάρυνση για τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Επηρέασε αρνητικά κι αυτή τη στιγμή λειτουργούμε με το 1/3 των παιδιών που θα είχαμε σε μια κανονική περίοδο. Προκλήθηκε όλη αυτή η αναστάτωση πριν και μετά είπαν πως τελικά δεν επιβάλλεται. Οι εγγραφές όμως είχαν τελειώσει και η ζημιά είχε γίνει και στα παιδιά που άλλαξαν περιβάλλον αναγκαστικά, και στους γονείς και βέβαια στους επαγγελματίες, όπως εμείς».

Απορρόφηση του ΦΠΑ από τα φροντιστήρια

Στο «περίμενε» είναι και τα φροντιστήρια που ακόμη αγνοούν το τι ακριβώς θα ισχύσει για τον ΦΠΑ. Στα φροντιστήρια «Πουκαμισάς», η επιλογή εξ αρχάς ήταν η απορρόφηση του μισού ΦΠΑ από τον ίδιο τον Όμιλο. Η υπεύθυνη του φροντιστηρίου στη Χίο,  Κυριακή Ψαρέλη, σχολίασε στον «π»: «Σαφώς αυτό το διάστημα που πρόκειται ή δεν πρόκειται να επιβληθεί το ΦΠΑ οι γονείς είναι πολύ διστακτικοί.. Ως όμιλος μέχρι να ξεκαθαριστεί  η κατάσταση, εισπράττουμε σαν να μην υπάρχει ΦΠΑ. Είναι σημαντική επιβάρυνση για τη μέση οικογένεια αφού συνολικά επιβαρύνεται τόσο όσο δυο επιπλέον μήνες σε ένα πλήρες πακέτο».

Στην ίδια επιλογή, αυτήν της απορρόφησης του ΦΠΑ από το ίδιο το φροντιστήριο κινήθηκε και ο Αντ. Ψυχιάς από το ΘΕΤΙΚΟ. «Κάθε μέρα και κάτι αλλάζει. Τα έχουμε χάσει κι εμείς οι ίδιοι. Ήταν 0 πήγε 23, πήγε 6, πήγε 16% έχει γίνει ένα μπέρδεμα και εμείς δεν ξέρουμε πια τι μας γίνεται. Έχουμε απορροφήσει το ΦΠΑ, τις τιμές δεν τις έχουμε αλλάξει, ακόμη κι αν υπήρχε το 23% θα το απορροφούσαμε εμείς. Θεωρώ όμως ότι θα υπαναχωρήσουν θα βρουν ισοδύναμα και δεν θα περάσει τίποτα από όλα αυτά».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ