9.9.2015 9:38

Μεταφέρθηκαν από τη Λέσβο 10.000 πρόσφυγες

Ψυχραιμία, υπομονή και να κρατήσει την κοινωνική συνοχή, ζήτησε από τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, Βασιλική Θάνου, διαβεβαιώνοντάς τον ότι το επόμενο δεκαήμερο η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί.

Η Λέσβος πήρε μικρή «ανάσα» μετά την αναχώρηση πάνω από 10.000 προσφύγων από το νησί, με τέσσερα δρομολόγια χθες και άλλα δύο προχθές, ωστόσο χιλιάδες άλλοι περιμένουν να καταγραφούν και να φύγουν για Πειραιά.

Ο δήμος παραχώρησε το γήπεδο «Γεώργιος Σκούφος» για να στηθούν κοντέινερ προκειμένου το λιμενικό και η αστυνομία να επισπεύσουν τη διαδικασία της καταγραφής και μόνο τη Δευτέρα δόθηκαν 9.000 υπηρεσιακά σημειώματα σε μετανάστες.

Κοντά στις 4.000 έφυγαν την ίδια μέρα με δύο έκτακτα δρομολόγια και σχεδόν 7.000 θα εγκατέλειπαν χθες το νησί με τέσσερα δρομολόγια πλοίων, ενώ πλέον εισιτήριο βρίσκουν και στα πλοία της γραμμής.

Κατά πλειοψηφία πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο η πρόταση του δημάρχου για αποχή των κατοίκων της Λέσβου από τις εκλογές, ενώ κανονικά θα ανοίξουν την Παρασκευή τα σχολεία.

Με επείγουσα πρόσκληση ενδιαφέροντος, την οποία υπογράφει ο υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Ζώης, ζητείται η ναύλωση άλλων δύο πλοίων μεταφοράς μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και πιθανόν από αύριο να ξεκινήσουν τα δρομολόγια. Ωστόσο στη Μυτιλήνη έφτασε το «Blue Star Πάτμος», το οποίο ήταν προγραμματισμένο να πάρει πάνω από 2.500 μετανάστες αργά το βράδυ και να αναχωρήσει για τον Πειραιά. Ανάλογα δρομολόγια έκαναν χθες το υπό κυπριακή σημαία καταμαράν Terra Jet, το «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ επιβάτες πήρε και το πλοίο της γραμμής για Καβάλα.

Ακαρπες ήταν μέχρι αργά το απόγευμα η επιχείρηση της ΕΜΑΚ, της αστυνομίας και εθελοντών για τον εντοπισμό 23χρονου Σύρου πρόσφυγα, ο οποίος επιχείρησε να μπει στην ΠΓΔΜ μέσω του ποταμού Αξιού, αλλά παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά και χάθηκε μπροστά στα μάτια του αδελφού του καθώς δεν ήξερε κολύμπι.

Η ομάδα των 10 Σύρων προσφύγων έφυγε από τη Θεσσαλονίκη και πήγε στους Ευζώνους, αλλά δεν μπόρεσαν να βγουν και προσπάθησαν να περάσουν στη γειτονική χώρα από ένα άλλο πέρασμα. Εκεί όμως τους εντόπισε η αστυνομία της ΠΓΔΜ και τους γύρισε πίσω. Επικοινώνησαν τότε, με συμπατριώτες τους στην Ειδομένη, οι οποίοι τους συνέστησαν να περάσουν μέσω του ποταμού για να φτάσουν πιο γρήγορα στη μεθοριακή διάβαση.

Ο 23χρονος μπήκε στο νερό, παρότι οι υπόλοιποι τον καλούσαν να βγει και όταν χάθηκε ξεκίνησαν να τον ψάχνουν μόνοι τους και έτσι χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Οπως είπε ο αδελφός του αγνοούμενου, ήθελαν να μεταβούν στην Αγγλία όπου ζει ο τρίτος αδελφός της οικογένειας.

Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τη Δευτέρα πέρασαν 7.000 άτομα από την Ειδομένη στην ΠΓΔΜ και άλλοι 32 μετανάστες υπάρχουν στα νησιά του Αιγαίου και περιμένουν να φύγουν με προορισμό την Ευρώπη.

ΜΑΖΙΚΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ
Συναυλία ανθρωπιάς

Περισσότερα από 3.500 άτομα βρέθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στην πρώτη προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για να απολαύσουν την αποχαιρετιστήρια συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας για το καλοκαίρι, προσφέροντας αντί εισιτηρίου τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες.

Η προσέλευση ήταν εντυπωσιακή για τα δεδομένα μιας συναυλίας κλασικής μουσικής, με τον κόσμο να ανταποκρίνεται μαζικά στο κάλεσμα της ΚΟΘ, του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, δείχνοντας αλληλεγγύη προς τους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες.

Συγκεντρώθηκαν συνολικά 12 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας που θα σταλούν άμεσα στην Ειδομένη με μέριμνα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την ανακούφιση των προσφύγων.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ