10.6.2015 10:07

Μετά τη διγλωσσία η κυβέρνηση «χρυσώνει το χάπι» για τα ΜΗΣΥΦΑ στους φαρμακοποιούς

Να χρυσώσει το πικρό για τους φαρμακοποιούς χάπι της απελευθέρωσης των σημείων πώλησης Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) επιχειρεί η κυβέρνηση, υποσχόμενη πως θα καταρτίσει εκ νέου τη λίστα με τα ΜΗΣΥΦΑ που θα πωλούνται είτε σε φαρμακεία, είτε σε σούπερ μάρκετ.

Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί κλείνουν σήμερα προειδοποιητικά τα φαρμακεία τους και ανοίγουν άρον άρον κανάλι επικοινωνίας με την παράταξη της ΝΔ, την οποία είχαν «μαυρίσει» στις εκλογές θεωρώντας την υπεύθυνη για τις δραστικές αλλαγές του μνημονίου στον κλάδο τους (περιθώριο κέρδους, καθεστώς ιδιοκτησίας, απελευθέρωση ωραρίου και ΜΗΣΥΦΑ).
 
Μετά τη διγλωσσία του υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος τη μια μέρα διαβεβαίωνε τον φίλα προσκείμενο στην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ κλάδο των φαρμακοποιών ότι θα συνεχίσουν να πωλούν αποκλειστικά τα ΜΗΣΥΦΑ και την επομένη διαψευδόταν από το κείμενο της ελληνικής κυβέρνησης προς τους θεσμούς – όπου αναφερόταν πως τα ΜΗΣΥΦΑ θα βγουν από τα φαρμακεία-, η ηγεσία της Αριστοτέλους έβγαλε άλλον…λαγό στους εκπροσώπους των φαρμακοποιών ότι θα καταρτίσει δύο λίστες ΜΗΣΥΦΑ, μία που θα ισχύει για τα φαρμακεία και μία που θα περιέχει τα σκευάσματα για τα άλλα σημεία λιανικής πώλησης.
 
Ο «ζεστός» τζίρος των 860 εκατ. ευρώ ετησίως (συμπεριλαμβανομένων και των βιταμινών και των συμπληρωμάτων διατροφής) αποτελεί μια καλή εξήγηση για το μεγάλο ενδιαφέρον των φαρμακοποιών να διατηρήσουν τα σκευάσματα αυτά αποκλειστικά στα φαρμακεία. Οι φαρμακοποιοί θέτουν και το ζήτημα της ασφαλούς χορήγησης σκευασμάτων που ναι μεν δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά δεν παύουν να είναι φάρμακα. Την παράμετρο αυτή λαμβάνει ωστόσο υπόψη το κράτος, καθώς όσες φορές έχει τεθεί θέμα πώλησης ΜΗΣΥΦΑ σε σούπερ μάρκετ προβλέπει ότι θα πωλούνται από εξειδικευμένο προσωπικό -το ίδιο προβλέπει και η τωρινή πρόταση.
 
«Αυτό που περιγράφει ο κ. Κουρουμπλής είναι ένα μοντέλο διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ που δεν έχει ισχύσει πουθενά. Εμείς θεωρούμε αυτονόητο τα φάρμακα να πωλούνται μόνο στα φαρμακεία, είτε αποζημιώνονται είτε όχι. Είχαμε πειστεί ότι το ίδιο θεωρεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, που μας διαβεβαίωνε εγγράφως προεκλογικά, και η κυβέρνηση» λέει στο protothema.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κ. Κώστας Λουράντος. O εκπρόσωπος των φαρμακοποιών υπενθυμίζει δε ότι στις προηγούμενες εκλογές 11.500 φαρμακοποιοί είχαν καταψηφίσει την κυβέρνηση της ΝΔ για τα σκληρά μέτρα που τους επέβαλλε. «Ο κλάδος φυσικά θα καταψηφίσει και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εάν εμμείνει σε αυτήν την πρόταση» λέει ο κ. Λουράντος.

Γέφυρα φαρμακοποιών (και πάλι) με τη ΝΔ

 
Πάντως, η εκλογική ήττα της ΝΔ (και) λόγω των φαρμακοποιών μοιάζει λίαν μακρινή τώρα για τις πλευρές. Ο κ. Λουράντος είχε την ευκαιρία να το διαπιστώσει στη διάρκεια συνάντησης που είχε θεσμικά με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ κ. Κώστα Καραγκούνη και τον πρώην υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη χθες στα γραφεία της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού. Σημειωτέον ότι ο άλλοτε γαλάζιος εκπρόσωπος των φαρμακοποιών είχε τουλάχιστον δύο χρόνια να περάσει το κατώφλι των γραφείων του κόμματος, ενώ όπως είπε με νόημα «κατάφερα να συναντήσω και τον κ. Βορίδη, αν και όχι ως υπουργό Υγείας». Τα ΜΗΣΥΦΑ μονοπώλησαν τη συνάντηση, με τον κ. Λουράντο να χαρακτηρίζει «πολύ περίεργη τη στάση της κυβέρνησης, η οποία - με δική της πρωτοβουλία και με δική της ενέργεια - κατέθεσε αυτή την πρόταση» και να βλέπει «μια χαριστική πράξη, που κάνει η κυβέρνηση προς τη βιομηχανία, αφήνοντας τα φάρμακα αυτά ελεύθερα σε τιμή». Ο κ. Βορίδης, πάλι, συμφώνησε με τον κ. Λουράντο ότι «ο ανταγωνισμός στη συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων λειτουργεί και επομένως δεν υπάρχει ανάγκη, ούτε και θα προσθέσει τίποτε, η διάθεσή τους από άλλα κανάλια πλην των φαρμακείων» και δεσμεύτηκε ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει τη συμφωνία που θα περιέχει τέτοια ρύθμιση.
 
Τις ίδιες ακριβώς διαβεβαιώσεις δέχθηκε λίγο αργότερα ο κ. Λουράντος και από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του ΠΦΣ μιλώντας στο protothema.gr υποστηρίζει πως «οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεν είχαν ιδέα για το περιεχόμενο της ελληνικής πρότασης προς τους θεσμούς», ενώ ειδικά για το θέμα των ΜΗΣΥΦΑ και σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν την στροφή της κυβέρνησης αναφέρει πως επικαλέστηκαν «δάκτυλο Βαρουφάκη» στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ