19.1.2016 13:21

Με συνέταιρο την εφορία η παράδοση της μαστίχας

ΜΕ ΤΟΝ ΒΡΑΧΝΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΝ ΤΟ ΜΑΣΤΙΧΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ Ε.Μ.Χ.

Προβληματισμένοι είναι οι μαστιχοπαραγωγοί για την επιδεινούμενη κατάσταση αναφορικά με τα εισοδήματα τους. Οι μαστιχοπαραγωγοί θορυβημένοι από την επιβολή φορολογίας και την αύξηση των σφαλιστικών τους εισφορών σε συνδυασμό με τον τρόπο πληρωμής τους από την Ε.Μ.Χ, ο οποίος έχει αλλάξει προς το χειρότερο τα τελευταία χρόνια, βλέπουν το εισόδημα τους να κατακρεουργείται και την καλλιέργεια της μαστίχας να τείνει να χαρακτηριστεί ασύμφορη γι αυτούς.

Βραχνάς η εφορία

Στο εργοστάσιο της Ε.Μ.Χ. όπου από τη Δευτέρα και μέχρι τον Μάιο θα γίνεται η παράδοση της μαστίχας για τη σοδειά του 2015 η συζήτηση που πρωταγωνιστούσε ανάμεσα στους παραγωγούς ήταν αυτή, η άδικη και υψηλή φορολόγηση.

Δεν ακούγονταν πια ούτε παράπονα για τον διαλογέα, το μηχάνημα που ορίζει την τιμή με την οποία θα πληρωθεί το μαστίχι ο παραγωγός ανάλογα με την καθαρότητα του, ούτε τίποτα. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι και οι παραγωγοί που υποστήριζαν πως αν περάσουν αυτά τα μέτρα κι αν επιβληθούν τέτοιοι φόροι, πολλοί θα εγκαταλείψουν την καλλιέργεια. "Θα κάνουν το μαστίχι,  ίδιο με το λάδι. Δεν θα συμφέρει να μαζεύεις πια. Εκεί θα μας καταντήσουν" έλεγαν χαρακτηριστικά για να συμπληρώσουν άλλοι "Αν θέλουν να τους κάνουμε συνεταίρους και να μας παίρνουν τα μισά να έρθουν κάτω από κανένα σκίνο μαζί μας και μετά να καθαρίζουν κιόλας μαζί με τις κυράδες".

Διπλή βάρδια

 

Στους χώρους του εργοστασίου, που αυτές τις μέρες μοιάζουν με σφηκοφωλιά, οι μαστιχοπαραγωγοί, φτάσουν για δυο κυρίως λόγους, για να παραδώσουν το μαστίχι τους ή για να το "περάσουν" από το κόσκινο, τα καινούργια μηχανήματα που ξεχωρίζουν την καθαρή ψιλή μαστίχα , γλιτώνοντας τους μαστιχοπαραγωγούς από τον κύριο όγκο του καθαρίσματος της μαστίχας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ