1.6.2016 15:31

Με παρέμβαση Κάρμαντζη το άνοιγμα του δρόμου προς τη ΒΙ.ΑΛ. [ΒΙΝΤΕΟ- ΦΩΤΟ]

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΑΙ "ΚΑΡΦΙΑ" ΚΑΤΑ ΒΟΥΡΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Πυροσβεστική από κάθε άποψη υπήρξε η παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη Στ. Κάρμαντζη προκειμένου να επιτραπεί έπειτα από ημέρες αναμονής το άνοιγμα του δρόμου, που οδηγεί στη ΒΙ.ΑΛ., από κατοίκους του χωριού προκειμένου να μεταφερθούν στο Κέντρο Κράτησης οι 9 οικίσκοι που θα στεγάσουν τα στελέχη της υπηρεσίας Ασύλου.

Οι κάτοικοι τόσο κατά το πρόσφατο παρελθόν όσο και τα δύο προηγούμενα 24ωρα δήλωσαν την αντίθεσή τους στη μεταφορά των οικίσκων φοβούμενοι ότι αυτοί δεν θα χρησιμοποιηθούν για την υπηρεσία ασύλου αλλά για αύξηση της δυναμικότητας φιλοξενίας της ΒΙ.ΑΛ. κάτι που θα σήμαινε περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι κάτοικοι στη λαϊκή συνέλευση της Τρίτης, διατράνωσαν την αντίθεσή τους να μην επιτρέψουν τη διέλευση των βαρέων οχημάτων κι έτσι από νωρίς σήμερα το πρωί έκλεισαν και πάλι τον δρόμο προς το πρώην εργοστάσιο.

Οι παρεμβάσεις

Πρώτος στο σημείο εμφανίστηκε ο ιερέας της Καλλιμασιάς και πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας π. Γεώργιος Κωνσταντίνου προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα, να δηλώσει τη στήριξή του στους κατοίκους και να ζητήσει το ειρηνικό άνοιγμα του δρόμου, αφού όπως είπε αν δεν προχωρήσει η διαδικασία εξέτασης του ασύλου τότε οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να παραμένουν στη Χίο.

Το ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα στην Αστυνομία και τους κατοίκους, παρέχοντας παράλληλα και τις ανάλογες διαβεβαιώσεις στους τελευταίους, έπαιξε ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Στ. Κάρμαντζης. Οι τόνοι ανέβηκαν όταν τα στελέχη της Υπηρεσίας Ασύλου αγνόησαν τις προτάσεις του αντιπεριφερειάρχη Χίου, ο οποίος απάντησε σε αυστηρό ύφος: «Εδώ είναι Χίος, κουμάντο κάνω εγώ. Εγώ είμαι ο Νομάρχης εδώ. Δεν θα ορίσετε εσείς τη μοίρα μας. Θα κινηθείτε σύμφωνα με τις δικές μας υποδείξεις», είπε καταχειροκροτούμενος από τον κόσμο.

Τα καρφιά για την παντελή απουσία του Δήμου

Εδώ και ημέρες πάντως η παντελής απουσία στελεχών του Δήμου δεν έμεινε ασχολίαστη από τους κατοίκους αλλά και από τον ίδιο τον Στ. Κάρμαντζη. Κατά τη συνομιλία του με τους κατοίκους της περιοχής, πήρε σαφέστατες αποστάσεις από τις επιλογές Βουρνού, πετώντας μάλιστα και σπόντες, χωρίς όμως να τον κατονομάσει.

Επαναλαμβάνοντας την πλήρη αντίθεσή του με τη μεταφορά των προσφύγων στον Σκουπιδότοπο, ο κ. Κάρμαντζης κατέληξε λέγοντας: «Βρίσκομαι εδώ χωρίς να έχω αρμοδιότητα, δεν είμαι ούτε Κυβερνητικός Βουλευτής, ούτε είμαι και εκείνος που νοίκιασε τον συγκεκριμένο χώρο. Είμαι ο Νομάρχης, έκρινα ότι έπρεπε να είμαι εδώ. Είστε πολίτες του τόπου που διοικώ και να μην κρυφτώ. Όπου πονάει ο τόπος μου πονάω κι εγώ. Εμμένω στην άποψή μου. Καμία μετακίνηση, κανένας νέος χώρος πουθενά και να φύγει και ο τελευταίος πρόσφυγας και μετανάστης από τη Χίο».

Οι δεσμεύσεις

Τελικά έπειτα από δίωρη σχεδόν διαπραγμάτευση ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου έπεισε τους κατοίκους να ανοίξουν τον δρόμο προκειμένου να περάσουν τα 9 κοντέινερ.

Παράλληλα δόθηκε η διαβεβαίωση ότι σε 20 περίπου ημέρες θα τεθεί σε λειτουργία το Τμήμα Συνοριοφυλακής με έδρα το Χαλκειός, για τη στελέχωση του οποίου ο Αστυνομικός Διευθυντής έχει ζητήσει 108 στελέχη, ενώ δόθηκε και η υπόσχεση για αύξηση της αστυνόμευσης με μηχανοκίνητες και πεζές περιπολίες πέριξ της ΒΙ.ΑΛ. κυρίως τις βραδυνές ώρες. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ