20.11.2023 18:00

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στα Ψαρά η 22η αποστολή της +πλευσης

Στο ιστορικό νησί των Ψαρών ταξίδεψε η +πλεύση για πρώτη φορά, το Σαββατοκύριακο 10-12 Νοεμβρίου, με σκοπό να παράσχει μέσω των εθελοντών της δωρεάν ιατρικές, αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις, δράσεις ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, εξοπλισμό και απαραίτητα είδη για τα σχολεία και το αγροτικό ιατρείο.

Η ιατρική ομάδα της +πλευσης παρείχε 230 εξετάσεις σε 15 διαφορετικά πεδία, στους 91 κατοίκους που προσήλθαν στα ιατρεία, ενώ πραγματοποίησε και κατ’ οίκον εξετάσεις. Λάβαμε 27 δείγματα αίματος και 4 τεστ ΠΑΠ, τα οποία, με την αρωγή της Biotrans, μεταφέρθηκαν στα εξειδικευμένα εργαστήρια του ΙΑΣΩ Γενική Κλινική για ανάλυση και έχουν ήδη αποσταλεί στους κατοίκους του νησιού. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις οστικής πυκνότητας μέσω εξειδικευμένου μηχανήματος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων ενώ οι υπέρηχοι πραγματοποιήθηκαν με την αρωγή της GE Healthcare. Μεταφέραμε το μήνυμα του Συλλόγου Όραμα Ελπίδας - «γίνε κι εσύ δότης μυελού των οστών», ενημερώσαμε τους κατοίκους και ενεγράψαμε 13 νέα μέλη στο αρχείο εθελοντών δοτών.

Ταυτόχρονα, η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος  (ΕΔΚΕ) που συμμετείχε στην αποστολή, στο πλαίσιο του προγράμματος «One Health - Ενιαία Υγεία», πραγματοποίησε πάνω από 35 στειρώσεις στα αδέσποτα ζώα του νησιού και προσέφερε σε αδέσποτα και οικόσιτα ζώα κτηνιατρική φροντίδα.

Οι κάτοικοι των Ψαρών συμμετείχαν με ενθουσιασμό στις ξεχωριστές δράσεις που είχαμε σχεδιάσει. Τα παιδιά έγιναν «μικροί επιστήμονες» και έκαναν πειράματα STEAM για τα μαγνητικά πεδία και τη σύσταση των υλικών, με την τεχνογνωσία του Children's Institute of Technology, ενώ παρακολούθησαν το εργαστήρι ασφαλούς αγγίγματος, βασισμένο στο βιβλίο «Να σε κάνω μια αγκαλιά;». Το απόγευμα του Σαββάτου υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το εργαστήρι αυτοφροντίδας για τους ενήλικες. Όλοι οι συμμετέχοντες, αφού υποσχέθηκαν να φροντίζουν τους εαυτούς τους, έλαβαν ένα κιτ αυτοφροντίδας από το Pharmacy295.

Η μέρα έκλεισε με ενημέρωση από τη HOPEgenesis για τις δράσεις αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας, και διανομή δώρων στα παιδιά του νησιού που η  ίδια η HOPEgenesis έχει βοηθήσει να έρθουν στον κόσμο! Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε ομιλία για τη σημασία των προληπτικών εξετάσεων από την ιατρική ομάδα της +πλεύσης, ενώ τα παιδιά του νησιού έλαβαν μέρος σε ένα διασκεδαστικό κυνήγι θησαυρού!

Παράλληλα με τις ιατρικές και πολιτιστικές μας δράσεις στα Ψαρά, η +πλεύση, με χορηγό τη ΔΕΗ, θα δημιουργήσει τον πρώτο δημόσιο σταθμό ηλεκτρικών ποδηλάτων του νησιού. Για τον σκοπό αυτό, διενεργήσαμε αυτοψία με τον Δήμαρχο Ψαρών κ. Βρατσάνο για τον ενδεδειγμένο χώρο τοποθέτησης του έργου.

Ακόμα, προχωρήσαμε, με χορηγό το ΠΛΑΙΣΙΟ, σε δωρεά εξοπλισμού, όπως διαδραστικούς πίνακες, Η/Υ, εκτυπωτές και διάφορα αναλώσιμα, στα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων του νησιού. Επιπλέον, τα παιδιά έλαβαν παιχνίδια, επιτραπέζια και βιβλία από τη Just Toys, την Enarxis Dynamic Media, τις Εκδόσεις Διόπτρα και τις Εκδόσεις Πατάκη. Μέσω της Diablue, προσφέραμε στους διαβητικούς κατοίκους των Ψαρών, κιτ με χρήσιμα προϊόντα, ενώ εξοπλίσαμε το αγροτικό ιατρείο με ιατροφαρμακευτικά αναλώσιμα (δωρεά της Pharmaservice) και ιατρικό εξοπλισμό (εξεταστικό φακό Led). Τέλος, η +πλευση δώρισε υπολογιστή και εκτυπωτή στο Στρατιωτικό Φυλάκιο Ψαρών, καθώς και ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό και αναλώσιμα στο Ιατρείο Ψαρών.

Ευχαριστούμε για την αρωγή τους στην αποστολή μας την Hellenic Seaways, την Blue Star Ferries, την Αγία Μαρίνη I.N.E., αλλά και όλους τους εθελοντές μας!

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

Tags: Ψαρά

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ