15.4.2013 14:08

Με εισιτήριο τη λογοτεχνία

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ 3ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟΥ

«Ο Γύρος του κόσμου σε 80 μέρες», είναι ένα από τα αγαπημένα βιβλία του Ιούλιου Βερν. Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χίου παραφράζοντας τον παραπάνω τίτλο, κάνουν το «γύρο της Λογοτεχνίας σε 80 εβδομάδες».
Αυτός είναι ο τίτλος του προγράμματος comenius στο οποίο συμμετέχουν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί όλων των τάξεων του σχολείου, 12 τον αριθμό, προσπαθώντας μέσα σε 80 εβδομάδες να γνωρίσουν τους μύθους, τα παραμύθια, την παιδική λογοτεχνία της κάθε χώρας σε σχέση με την οικογένεια το περιβάλλον και τη διαφορετικότητα.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα είναι γαλλόφωνο και συμμετέχουν σε αυτό εκτός από το 3ο Δημοτικό της Χίου, δυο σχολεία από τη Ρουμανία, ένα της Γαλλίας και ένα της Τουρκίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι φέτος το 3ο Δημοτικό Σχολείο Χίου είναι το μοναδικό Δημοτικό που συμμετέχει σε πρόγραμμα comenius.
Στα πλαίσια του προγράμματος όπως εξηγεί η υπεύθυνη καθηγήτρια Γαλλικών Σπυριδούλα Μπανιώκου τα παιδιά γνωρίζουν τον πολιτισμό και την κουλτούρα των άλλων λαών, δραματοποιούν τους μύθους επικοινωνούν με παιδιά από τις άλλες χώρες στα γαλλικά μαθαίνοντας πως η γλώσσα είναι εργαλείο επικοινωνίας. Παράλληλα στο σχολείο αναπτύσσονται διάφορες δράσεις με βάση το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως η δραματοποίηση των μύθων με το ανέβασμα ανάλογων παραστάσεων, έκδοση εφημερίδας η οποία μεταφράζεται και στα γαλλικά, βίντεο, φωτογραφίες κι επικοινωνία με τους άλλων μαθητές μέσω skype. «Τα παιδιά είναι ενθουσιασμένα από αυτή τους τη συμμετοχή, χρησιμοποιούν τα γαλλικά όχι για να ευχαριστήσουν εμένα αλλά συνειδητοποιούν ότι η ξένη γλώσσα είναι εργαλείο επικοινωνίας. Γνωρίζοντας τους μύθους τα παραμύθια την παιδική λογοτεχνία κάθε χώρας εντοπίζουμε τις κοινές αξίες, την κοινή πολιτιστική κι ευρωπαϊκή μας ταυτότητα σεβόμενοι παράλληλα την ιδιαιτερότητα κάθε χώρας», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μπανιώκου.

Τα ταξίδια

Σημαντικό μέρος του προγράμματος είναι οι επισκέψεις των εκπαιδευτικών- γιατί δεν επιτρέπονται οι μεταφορές μαθητών του Δημοτικού στο εξωτερικό- στα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Την προηγούμενη χρονιά οι εκπαιδευτικοί του 3ου Δημοτικού επισκέφτηκαν το σχολείο της Γαλλίας και της Τουρκίας, φέτος θα επισκεφτούν ένα της Ρουμανίας, την επόμενη χρονιά ξανά στη Ρουμανία σε άλλο σχολείο και θα υποδεχτούν στη Χίο τους εκπαιδευτικούς από τα άλλα σχολεία, τον Μάρτιο του 2014. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Μάιο της ίδιας χρονιάς και πάλι στη Γαλλία.

Οι εντυπώσεις

Δεν είναι μόνο τα παιδιά ενθουσιασμένα από αυτή τη συμμετοχή τους. Και οι εκπαιδευτικοί μοιράζονται τον ίδιο ενθουσιασμό και ικανοποίηση. «Είμαστε πολύ υπερήφανοι για τη συμμετοχή μας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα αφού κι από τις επισκέψεις και επαφές μας με άλλα σχολεία διαπιστώνουμε ότι το επίπεδο μας είναι πολύ ψηλά», σημείωσε με νόημα ο Μ. Κάβουρας διευθυντής του σχολείου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ