26.2.2013 13:43

Μαθήματα αξιοπρέπειας από άνεργο κορίτσι

«Μήπως ξέρετε αν κάποιος στη γειτονιά σας χρειάζεται υπάλληλο;»

Ένα Κυριακάτικο πρωινό ένα μικρό κορίτσι,  όχι μεγαλύτερο από  18-19 ετών, χτυπούσε τις πόρτες των σπιτιών στην Αγία Μαρίνα Καλοπλύτου.

Η ανεργία και η απόγνωση την ανάγκασαν να φτάσει έως εκεί. Να χτυπήσει τις πόρτες όλων των σπιτιών που μπορεί, για να εξαντλήσει κάθε περιθώριο να βρεί δουλειά.

Τι να της έλεγαν όσοι της άνοιγαν; Ότι και εκείνοι είναι σχεδόν στην ίδια κατάσταση και ψάχνουν να βρουν δουλειές για τα παιδιά τους;

 Η θαυμαστή μικρή είναι δύο χρόνια άνεργη, η οικογένεια της δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών της, στα καταστήματα που έχει απευθυνθεί έχει βρει κλειστές πόρτες. Γι΄αυτό αποφάσισε να ζητήσει δουλειά σπίτι - σπίτι.

Τι ψυχικό κουράγιο και τι ακάλυπτες ανάγκες πρέπει να έχει ένα παιδί και ειδικά ένα μικρό κορίτσι, για να αποτολμήσει μια τέτοια ενέργεια, τη στιγμή που άλλοι άνεργοι, συνομίληκοι της και μη, έχουν αποδεχθεί τη μοίρα τους και εκτός από την έρευνα εργασίας στην αγορά ή την υποβολή αιτήσεων και βιογραφικών δεν τολμούν να σκεφτούν ότι μπορούν να ζητήσουν και να βρουν δουλειά εξαντλώντας όλα τα δεδομένα σε αξιοπρεπές επίπεδο, για  να βρούν διέξοδο στα αδιέξοδα τους;                                         

Το περιστατικό συγκίνησε τη γειτονιά της Αγίας Μαρίνας Καλοπλύτου.

Η μικρή, που θύμισε σε κάποιους το μυθιστόρημα  «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα»  με ευγένεια αλλά και σαφώς οριοθετημένες αποστάσεις από την κάθε επαφή, σημείωνε όποιες πληροφορίες θεωρούσε αξιοποιήσιμες.

Δεν παρέλειπε να  ευχαριστεί ευγενικότατα τους νοικοκύρηδες που το πρωινό της  Κυριακής της άνοιγαν την πόρτα τους, ακόμη και αυτούς που  την έδιωχναν χωρίς να την ακούσουν.

Μάθημα αξιοπρέπειας

Το συγκλονιστικότερο όλων ήταν το μάθημα αξιοπρέπειας που έδινε, με μια πολύ προσεκτική άρνηση να πάρει κάποιο φιλοδώρημα, που αρκετοί θέλησαν να της δώσουν.

«Σας ευχαριστώ πολύ, δε θα το πάρω. Δουλειά ψάχνω, το φιλοδώρημα δεν είναι λύση».

 Όταν χάθηκε στη στροφή της διασταύρωσης της οδού Μιχάλων και Αγίας Μαρίνας, οι γείτονες ήταν αποσβολωμένοι,  συγκινημένοι από την προσπάθεια του παιδιού και τη θλιμμένη αξιοπρέπεια που εξέπεμπε. Προσπάθησαν πολύ για να μην της πουν ότι θα ήθελαν να ήταν παιδί τους, για να  μη δακρύσουν μπροστά της και την πληγώσουν ακόμη  περισσότερο. Κάτι μας λέει ότι αυτό το αξιοθαύμαστο παιδί  αργά ή γρήγορα θα βρει εργασία…

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ