19.11.2014 18:08

Μας το παίρνουν μέσα από τα χέρια

ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από το έγγραφο αίτημα του Αντιπεριφερειάρχη Στ. Κάρμαντζη να λειτουργήσει επιτέλους στη Χίο το τμήμα Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου και λίγη ώρα αργότερα με ομόφωνη απόφασή της η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου αποδέχθηκε την ίδρυση Τμήματος Τουρισμού στη Ρόδο αντί για τη Χίο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα που έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ έχει αποφασιστεί και επίσημα η Ίδρυση και λειτουργία Τμήματος Τμήματος Οικονομίας και Διοίκησης του Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα τη Χίο.

Στη σχετική ανακοίνωση η Σύγκλητος σημειώνει:

«Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην έκτακτη συνεδρίαση της 19ης Νοεμβρίου 2014 αποδέχθηκε την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για ίδρυση Τμήματος Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στην Πανεπιστημιακή Μονάδα της Ρόδου, υιοθετώντας τη διάσταση της εξωστρέφειας και διεθνοποίησης στα προγράμματα προπτυχιακών σπουδών, με σπουδές στα Αγγλικά για φοιτητές και φοιτήτριες από την Ελλάδα, τις λοιπές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από τρίτες χώρες. Συγχρόνως, όμως, καταγράφηκε σειρά κρίσιμων, εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεων, οι οποίες συνοδεύουν την άνω απόφαση, με στόχο τη διασφάλιση της βιώσιμης ακαδημαϊκής λειτουργίας του νέου Τμήματος, αλλά ταυτοχρόνως τη μη επιβάρυνση των ήδη μειωμένων πόρων, ανθρώπινων και υλικών, που υποστηρίζουν τη λειτουργία των λοιπών Τμημάτων του Πανεπιστημίου μας σήμερα. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει διαχρονικά υιοθετήσει αναπτυξιακή στρατηγική, μεριμνώντας ταυτόχρονα για την εδραίωση και υποστήριξη των ήδη λειτουργούντων ακαδημαϊκών του δομών.

Η ίδρυση του νέου Τμήματος είναι απόληξη της διεκδίκησης πολλών ετών του Πανεπιστημίου για ίδρυση και λειτουργία Τμήματος Τουρισμού, που γενικότερα θα συνεισφέρει στην αναβάθμιση των Τουριστικών Σπουδών της χώρας μας, με αποτέλεσμα πολλαπλά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη.

Η Σύγκλητος σήμερα, υπερβαίνοντας τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, στοχεύοντας στην υποστήριξη της νέας γενιάς με απόκτηση υψηλού επιπέδου γνώσεων και δεξιοτήτων σε ανταγωνιστικούς τομείς υποστήριξης της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας, όπως ο Τουρισμός και οι συνέργειές του με άλλες επιστημονικές περιοχές, ανταποκρίθηκε θετικά και αποφάσισε, θέτοντας ξεκάθαρους ακαδημαϊκούς όρους, την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Αναμένει, όμως, από την Πολιτεία την υποστήριξη της απόφασης αυτής με διαχρονική συνέπεια.

Διαδικαστικά, τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν, σχετική έκδοση απόφασης του Πρύτανη του Ιδρύματος και ακολούθως έγκριση της απόφασής του αυτής από το Συμβούλιο του Ιδρύματος».

Τι αναφέρουν οι Ροδίτες

Την ίδια ώρα με ενθουσιασμό υποδέχθηκαν οι κάτοικοι της Ρόδου την απόφαση της Συγκλήτου κάνοντας λόγο για αντιστοιχεία ανάμεσα στη βούληση της τοπικής κοινωνίας και των αποφάσεων του Πανεπιστημίου. Το άρθρο της "Δημοκρατικής" αναφέρει: 

"Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, συναντήθηκε στη Βουλή με τον τέως πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Π. Τσάρτα, εν όψει της σημερινής συνεδρίασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου για το θέμα της ίδρυσης Πανεπιστημιακού Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού με έδρα τη Ρόδο, αλλά και για το ζήτημα της συνεδρίασης της ολομέλειας του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης την προσεχή Δευτέρα.

Στη συνάντηση, ανάμεσα στον Βουλευτή και τον κ. Τσάρτα, διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων σε ό, τι αφορά στην αναγκαιότητα ίδρυσης Πανεπιστημιακού Τμήματος με κατεύθυνση τον τουρισμό και έδρα τη Ρόδο, ενώ τέθηκε και το ζήτημα της ατζέντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, τη Δευτέρα, στην οποία θα υπάρξει παρέμβαση και από τον κ. Κόνσολα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των σχολών και των τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της αντιμετώπισης του κινδύνου αποψίλωσής του.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, υπήρξε συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στον Βουλευτή και τον κ. Τσάρτα.

Ο Μάνος Κόνσολας, αναφερόμενος στην ομόφωνη και θετική απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την ίδρυση Πανεπιστημιακού Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού με έδρα τη Ρόδο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Χαιρετίζω την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την ίδρυση πανεπιστημιακού τμήματος διοίκησης τουρισμού, με έδρα τη Ρόδο.

Με αυτή την απόφαση, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποδεικνύει ότι είναι σε πλήρη ταύτιση με την απαίτηση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων του νησιού.

Θα στηρίξουμε απόλυτα αυτή την απόφαση για να μεταβούμε άμεσα στο στάδιο της υλοποίησης.

Υπάρχει η βούληση αλλά και η δέσμευση για επιπλέον χρηματοδότηση, προκήρυξη νέων θέσεων ΔΕΠ και κάλυψη των κτηριακών αναγκών για τη λειτουργία του νέου πανεπιστημιακού τμήματος διοίκησης τουρισμού στη Ρόδο.

Πλησιάζουμε ακόμα πιο κοντά στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Θα δρομολογηθούν και θα συζητηθούν όλα στην κοινή συνάντηση που θα έχουμε με τον Υπουργό Παιδείας, κ. Λοβέρδο, τον Πρύτανη και τους φορείς της Ρόδου».

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ