11.2.2014 10:53

Μάχιμοι παραγωγοί, διαλλακτική η διοίκηση

• ΕΜΦΑΝΗΣ Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Μ.Χ. ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Με τις μηχανές αναμμένες για να δοθεί το σύνθημα είναι οι μαστιχοπαραγωγοί, που περιμένουν το αποτέλεσμα της αυριανής Γενικής Συνέλευσης για την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων, διαμαρτυρόμενοι για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και για το νέο φορολογικό.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Μ.Χ. οι εκπρόσωποι του Συνεταιρισμού του Πυργίου κι άλλων συνεταιρισμών που είχαν λάβει αποφάσεις από τα πρωτοβάθμια όργανα  κατέθεσαν πρόταση για πραγματοποίηση κινητοποιήσεων, του συνόλου των μαστιχοπαραγωγών, υπό την ομπρέλα της Ε.Μ.Χ..

Οι τάσεις

Απέναντι στους αποφασισμένους για κινητοποιήσεις μαστιχοπαραγωγούς το προεδρείο της Ε.Μ.Χ. φάνηκε πιο διαλλακτικό, με διάθεση ίσως να αποφευχθούν οι κινητοποιήσεις με μορφή συγκεντρώσεων και να ακολουθηθεί ο δρόμος των εγγράφων κι επιστολών διαμαρτυρίας με αποδέκτες οργανισμούς, και κυβερνητικά στελέχη.

Έτσι οι τάσεις που καταγράφηκαν μπορούν να συγκεραστούν σε δυο. Οι δυναμικές κινητοποιήσεις με έντονο διεκδικητικό πλαίσιο και οι ηπιότερες. Μετά από πολύωρη συζήτηση - η συνεδρίαση είχε διάρκεια τουλάχιστον τριών ωρών -, αποφασίστηκε ότι οι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί στο σύνολο τους κι όχι οι μόνο 6 εξ’ αυτών θα έπρεπε να λάβουν γνώση και να τοποθετηθούν επί του θέματος.

Έτσι αποφασίστηκε η πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης στις 17.00 της Τετάρτης, όπου και θα αποφασιστεί ο χρόνος και ο τρόπος των κινητοποιήσεων.

ΔΥΟ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Γ. ΤΟΥΜΠΟΣ

«Πρέπει να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις. Ο Συνεταιρισμός του Πυργίου είναι ο μεγαλύτερος αλλά κι άλλοι συνεταιρισμοί έχουν ήδη αποφασίσει. Απλά ο πρόεδρος δεν είναι υπέρ αυτών των μορφών κινητοποιήσεων. Πρέπει η απόφαση της Τετάρτης να ενώσει όλους τους μαστιχοπαραγωγούς ενάντια σε αυτά τα άδικα μέτρα».

Ν. ΝΥΚΤΑΣ

«Δεν δικαιούμαστε να αποφασίσουμε για την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη όλων των συνεταιρισμών. Θα γίνει η Γενική Συνέλευση και θα αποφασίσουμε ανάλογα με το τι θα υποστηρίξουν οι αντιπρόσωποι των συνεταιρισμών. Σίγουρα πρέπει αν υπάρχει αντίδραση. Το ζήτημα είναι να καταλήξουμε στο ποια μορφή θα έχει αυτή».

Πυργούσικη παντιέρα

Αν πάντως κάποιος λάβει υπόψη του τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών στον τοπικό Τύπο μπορεί εύλογα να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Συνεταιρισμός του Πυργίου αρχίζει να σηκώνει «κεφάλι» και να διεκδικεί όσα απαιτεί το γεγονός ότι είναι ο πρώτος συνεταιρισμός σε παραγωγή μαστίχα. Ο χρόνος θα δείξει αν οι πρωτοβουλίες αυτές θα έχουν ανάλογη συνέχεια.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ