26.4.2013 21:32

Λύγισε η πιο δυναμική μαγκούρα

Απ’ τους ανθρώπους που στοιχημάτιζες ότι ο χρόνος δεν τους κάνει αντιπάλους. Μια προσωπικότητα ισχυρή, έκανε αποδεκτή τη μαγκούρα που κρατούσε μόνιμα στο χέρι στο δημόσιο βίο. Μια μαγκούρα σύμβολο απλοϊκής σοφίας αλλά και δυναμισμού, έτοιμη να χτυπήσει με πάταγο κάθε φορά που συναντούσε στο δρόμο της το άδικο.
Ο Γιάννης Μπουρέκας ήταν παντού, σε κάθε έκφανση του δημόσιου βίου, με βαθιά χαραγμένη την πεποίθηση ότι ο σωστός άνθρωπος επιβάλλεται να χώνει τη μύτη του όπου μπορεί, να έχει φωνή και άποψη για όλα.
Γεννημένος και μεγαλωμένος στα Φυτά εργάστηκε ως κοινοτικός υπάλληλος. Στα υψώματα του Πελλιναίου ήρθε σε άμεση επαφή με τον κόπο των τσοπάνηδων, για αυτό και πρωτοστάτησε στην ίδρυση του συλλογικού τους φορέα και τους εκπροσωπούσε επί χρόνια με την ιδιότητα του προέδρου κι ας μην είχε ο ίδιος δικό του κοπάδι.
Υπερκινητικός, αν και με προβλήματα κινητικότητας, υπήρξε και από τα ιδρυτικά μέλη του Παγχιακού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία. Αυτή του η δράση έκανε το Γ. Καλουτά να τον εντάξει στο συνδυασμό του, με τον οποίο εξελέγη επί δυο θητείες νομαρχιακός σύμβουλος. Το πάθος του για προσφορά ήταν τόσο, που, χωρίς να οδηγεί ο ίδιος, είχε πείσει τη σύζυγο του Ειρήνη να υπομένει τις ατέλειωτες ώρες συνεδριάσεων κι εκείνη για να μεταφέρει το μπάρμπα Γιάννη πίσω στα Καρδάμυλα.
Τα πάθη του δεν τα έκρυβε ποτέ. «Καλύτερος μου φίλος είναι ο Απάλαρος», έλεγε, για να περιγράψει την προσήλωση του στο χιώτικο ούζο. Το οποίο φρόντιζε να πίνει και να μην … τον καταπίνει.
Με θυμόσοφη διάθεση πάντα, απαντούσε καλόκαρδα με τσιτάτα και παροιμίες, βγαλμένος λες από ένα κόσμο διαφορετικό, όπου τα λόγια είχαν σημασία μόνο όταν ταυτίζονταν με τις πράξεις.
Ακόμα και πρόσφατα δεν το έβαλε κάτω. Συμμετείχε στις εκλογές του 2009 υποψήφιος με το ΛΑ.Ο.Σ. του Γιώργου Καρατζαφέρη κι ας ήξερε ότι μ’ αυτή του την επιλογή έπαιρνε διαζύγιο με πολλούς από τους ψηφοφόρους του για χρόνια. Απ’ τις πιο προσιτές φιγούρες για μισό αιώνα στο νησί μας ο Γ. Μπουρέκας θα λείψει από τα Καρδάμυλα, τα Φυτά και όλη τη βόρεια Χίο. Αφήνει όμως πίσω του μπόλικη λεβεντιά, προίκα σε όσους είχαν τη χαρά να τον γνωρίσουν.

Γ. ΧΑΛΚΙΑΣ
«Υπέροχος άνθρωπος»
«Ήταν από τους ανθρώπους που σου ενέπνεαν εμπιστοσύνη απ’ την τιμιότητα και την εργατικότητα τους. Πίστευε στη συλλογικότητα, ήταν βαθιά δημοκρατικός, υμνητής της Δημοκρατίας στην καθημερινότητα μας. Ένας υπέροχος άνθρωπος που θα λείψει από όσους τον ζήσαμε». Με τα λόγια αυτά σχολίασε την απώλεια του Γ. Μπουρέκα ο πρώην συνάδελφος του νομαρχιακός σύμβουλος και προσωπικός του ιατρός, Γ. Χαλκιάς. Κι εκείνος, όπως και πολλοί άλλοι, εκφράζουν τη θλίψη τους επειδή δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως για το θάνατο του, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να τον τιμήσουν με την παρουσία τους στην εξόδιο ακολουθία.
«Άοκνος και πολυτάλαντος ο κυρ Γιάννης έφυγε υπηρετώντας τη μεγάλη του αγάπη, τη γη, στο αγαπημένο του χωριό, τα Φυτά», επισημαίνει σε ψήφισμα του ο Παγχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ