13.3.2013 13:02

Το λογαριασμό… στο Δήμο!

200.000 ΕΥΡΩ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ, ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ, ΤΟΥ ΟΜΗΡΕΙΟΥ, ΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Όλα τα έχει στην ευθύνη του ο Δήμος Χίου. Από το ταμείο του βγαίνουν κάθε μήνα χρήματα για χίλιες δυο υποχρεώσεις και ανάγκες που παρά τις περικοπές στις επιδοτήσεις του υπ. Εσωτερικών, δεν μπορούν να περιμένουν. Τα ανταποδοτικά τέλη ναι μεν εισπράττονται από τις καταβολές των δημοτών, ωστόσο πληρώνονται υποχρεώσεις που κυριολεκτικά θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, από τη στιγμή μάλιστα που ο κάθε φορέας δείχνει να έχει και ξεχωριστό προϋπολογισμό!

Για το ρεύμα… ο Δήμος

Το γεγονός έχει επισημανθεί αρκετές φορές, όμως στην παρούσα φάση ο Δήμος αδυνατεί να καλύπτει κάθε μήνα τους λογαριασμούς ρεύματος που του στέλνουν διάφοροι φορείς.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή

Οι φορείς του Δήμου όπως το Ομήρειο, το ΚΑΠΗ, το Ιωνικό, το Νομικό Πρόσωπο και άλλοι, εννοείται ότι διαθέτουν προϋπολογισμούς με αρκετές χιλιάδες ευρώ που αφορούν στην κάλυψη των πάγιων υποχρεώσεων τους. Μέσα από τη λειτουργία τους όμως και την διαχείριση που γίνεται, θα έπρεπε να πληρώνεται και το ρεύμα τους. Ε, γι’ αυτό μεριμνά ο Δήμος.

Κάθε μήνα η ΔΕΗ  παρακρατά περίπου 17.000 ευρώ από τα ανταποδοτικά τέλη του Δήμου Χίου για να πληρωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος αρκετών φορέων. Πως όμως είναι δυνατόν φορείς με προϋπολογισμούς και έσοδα να μην μπορούν να καταβάλλουν ούτε το ρεύμα τους, ρίχνοντας συνεχώς το βάρος στο δημοτικό ταμείο;

Από εκκλησίες μέχρι Ομήρειο   

Το πρόβλημα ξεκίνησε από τους Δήμους που καταργήθηκαν. Με την ενσωμάτωσή τους στον ενιαίο Δήμο, διαπιστώθηκε ότι αρκετοί από αυτούς, πλήρωναν το ρεύμα των εκκλησιών σε κάθε περιοχή, σε μια κίνηση συμβολική, που όμως αφορά σε άλλη εποχή! Έτσι σήμερα ο Δήμος πληρώνει μεταξύ άλλων και το ρεύμα των ενοριών, που φυσικά περιλούονται από το άπλετο φως των προβολέων. Πέραν όμως από τους ναούς, ο Δήμος πληρώνει το ρεύμα για το Ομήρειο (διαθέτει ξεχωριστό προϋπολογισμό), για το Ιωνικό (επίσης άλλος προϋπολογισμός) και φυσικά και όλων των σχολείων, αν και θα έπρεπε, ιδιαίτερα για τα σχολεία να αποτελεί υποχρέωση της κεντρικής εξουσίας.

Με την άνεση λοιπόν που προσφέρεται, σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στην κοινωνία που όποιος δεν έχει να πληρώσει του κόβουν το ρεύμα, οι φορείς λαμβάνουν από τα ανταποδοτικά τέλη περίπου 200.000 ευρώ ετησίως.

Δυσκολίες

Το πρόβλημα αντιμετωπίζει πρώτος ο αντιδήμαρχος Ν. Μαρτάκης, με δεδομένη την δυσκολία που παρουσιάζεται στα οικονομικά. «Προσπαθούμε να πληρώνουμε κάθε τόσο αλλά δεν είναι εύκολο γιατί τα ανταποδοτικά δεν είναι τέτοια που να το επιτρέπουν. Καταλαβαίνουμε ότι τα πράγματα ήρθαν έτσι ώστε εμείς να καλύπτουμε αυτές τις δαπάνες όμως κάποιες περιπτώσεις χρειάζονται αναπροσαρμογή και ξεκαθάρισμα», επισημαίνει στον «π».

Τι θα γίνει και αν θα μπορέσει ο Δήμος να αντέξει σε βάθος χρόνου αυτή την υποχρέωση, αποτελεί ζητούμενο για την ίδια την Δημοτική Αρχή. Είναι η πρώτη που οφείλει να αναθεωρήσει πολλά, όπως εξάλλου εδώ και καιρό έχουν κάνει και οι πολίτες. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ