8.7.2013 14:42

Το λιμανάκι και το φράγμα Κατράρη άλλαξαν την Κώμη

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΩΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓ. ΦΩΤΙΑΣ

Πρόβλημα διάβρωσης αντιμετωπίζει η παραλία της Κώμης σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου θαλασσίων Ερευνών, που θα παρουσιαστούν αύριο στις 11.00 στην αίθουσα «Μ. Βουρνούς» της περιφερειακής Ενότητας Χίου.
Όσα παρατηρούσαν και αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι με τη θάλασσα να μπαίνει με τους ισχυρούς νοτιάδες μέσα στα σπίτια τους και να προκαλεί καταστροφές, επιβεβαιώθηκαν από τη μελέτη του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου θαλασσίων Ερευνών, που ύστερα από πρόσκληση της τότε νομαρχιακής αυτοδιοίκησης προχώρησαν στην εκπόνηση σχετικής μελέτης για τη διάβρωση των παραλιών της Κώμης και της Αγ. Φωτιάς.

Ο ανθρώπινος παράγοντας

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που εξασφάλισε ο «π» το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Κώμη όπου εκεί δυο έργα συνέβαλαν στην αλλαγή των στοιχείων της μορφολογίας του εδάφους και της μεταφοράς φερτών υλών και άλλαξαν τα δεδομένα για την περιοχή.
Συγκεκριμένα, το λιμανάκι της Κώμης που κατασκευάστηκε έχει αλλάξει τα ρεύματα της περιοχής ενώ το φράγμα Κατράρη εμποδίζει τις φερτές ύλες που κατέβαζε μέχρι πρότινος ο ομώνυμος ποταμός να φτάσουν και να εμπλουτίσουν την παραλία.


Η αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπιση της διάβρωσης, στην παραλία της Κώμης, προτείνονται διάφορα έργα κάποια εκ των οποίων είναι πολυσύνθετα και πολυδάπανα. Η πιο εύκολη και εφικτή λύση, με δεδομένες τις σημερινές οικονομικές συνθήκες είναι η μεταφορά άμμου και εμπλουτισμός της παραλίας προς τη Νότια Πλευρά, κάθε δυο με τρία χρόνια.

Καθησυχαστικός ο καθηγητής

Ο  Β. Καψίμαλης  καθηγητής και μέλος της ερευνητικής ομάδας του Ινστιτούτου, παρότι δεν επεκτάθηκε αναλυτικά στο περιεχόμενο και τα αποτελέσματα της έρευνας, σε δηλώσεις του στον «π» ήταν καθησυχαστικός για το μέγεθος της διάβρωσης στην Κώμη. «Σε όλες τις ακτές του κόσμου λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και λόγω των ανθρώπινων παρεμβάσεων έχουν προβλήματα. Η Κώμη είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι άλλες παραλίες στην υπόλοιπη Ελλάδα και υπό μια έννοια όταν έχουμε συμβάντα τα πράγματα δεν είναι τραγικά. Είναι τέτοιο το είδος της παραλίας και η μορφολογία της που λειτουργεί ως φυσική άμυνα της» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τα αποτελέσματα της μελέτης ωστόσο αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι κάτοικοι της Κώμης που τα τελευταία χρόνια βλέπουν τις περιουσίες τους κυριολεκτικά να κολυμπούν σε κάθε νοτιά!
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ