6.12.2012 9:34

Λιγότερες βλάβες και διακοπές ρεύματος υπόσχεται η ΔΕΗ Χίου

Έως το τέλος Ιανουαρίου του 2013 θα έχουν ολοκληρωθεί σταδιακά οι διαδικασίες ηλεκτροδότησης των 12 φωτοβολταϊκών επενδύσεων συνολικής ισχύος έως 100KW που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Χίο, οι οποίες είναι ενταγμένες στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ ύψους περίπου  1 εκ. ευρώ που βρίσκεται σε εξέλιξη μαζί με τις ενισχυτικές  μετατροπές, τις αποκαταστάσεις βλαβών και τις υπόλοιπες εργασίες των δικτύων.

Θα ακολουθήσουν οι μετατροπές των γραμμών των οικισμών της νότιας Χίου με προτεραιότητα στις περιοχές με τις μεγαλύτερες φθορές και τις περισσότερες ανάγκες κάλυψης.

Όλα αυτά βέβαια θα προχωρήσουν «αν χορηγηθούν στη ΔΕΗ κανονικά οι πιστώσεις, θέμα που είναι απόλυτα συνυφασμένο και αλληλένδετο με τις γενικότερες οικονομικές εξελίξεις της Ελλάδας που έχουν άμεσες επιπτώσεις και στη λειτουργία της ΔΕΗ», επισημαίνει ο προϊστάμενος των υπηρεσιών του δικτύου Γ. Καλαμάκης.

Την τελευταία τριετία έχουν αντικατασταθεί και ενισχυθεί δίκτυα μήκους περίπου 30 χλμ. και έχουν υπογειωθεί 18 χλμ.

Ενίσχυση – μετατροπή

Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι φέτος θα είναι λιγότερες οι διακοπές, οι βλάβες και οι απώλειες, επειδή έχουν αντικατασταθεί και ενισχυθεί τα δίκτυα πολλών περιοχών.

«Αυτό φάνηκε ήδη στις φωτιές, αφού το δίκτυο άντεξε κι οι διακοπές ήταν ελάχιστες, όπως και στα πρωτοβρόχια με τα λασπόνερα, που είναι ότι χειρότερο για τις γραμμές μας. Τα προβλήματα είναι σαφώς πολύ λιγότερα από άλλες αντίστοιχες σεζόν. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή στην περιοχή της Ευαγγελίστριας είχαμε πολλές διακοπές, φέτος έγινε μόνο μία».

Η γραμμή Κατάβαση – Σπαρτούντα έχει ολοκληρωθεί, Πιτυός – Κατάβαση είναι έτοιμη κατά  90% και το υπόλοιπο θα ολοκληρωθεί πριν τις γιορτές. Σε εξέλιξη βρίσκονται τα έργα στα δίκτυα των Θυμιανών, Βάγια – Νεχώρι και Κατάβαση – Βολισσός. Όπως είναι αναπόφευκτο τα έργα προχωράνε τμηματικά, αφού πραγματοποιούνται σε κατοικημένες, δασικές, αγροτικές περιοχές και  πάντα με την «άδεια» του καιρού.

Υπογείωση δικτύων

Αθόρυβα αλλά σημαντικά έχουν προχωρήσει και τα έργα της υπογείωσης των εναέριων δικτύων μέσης τάσης, με συνολικό κόστος επένδυσης 3,5 εκ. ευρώ.

Έχουν υπογειωθεί δύο γραμμές στην πόλη και μια από το εργοστάσιο προς το αεροδρόμιο. Στην ευρύτερη περιοχή έχει υπογειωθεί η πρώην εναέρια γραμμή από τον Αγ. Πολύκαρπο έως το Βαρβάσι και βρίσκεται σε εξέλιξη  το έργο στη Βερίτη, από το ύψος του σούπερ μάρκετ «Χαρά» προς το Πολυκλαδικό.

Τα λεφτά

Ο Γ.Καλαμάκης επισημαίνει με  στόμφο ότι: «η ΔΕΗ εκτελεί όλα τα έργα με δικές της πιστώσεις και δεν χρηματοδοτείται από κανένα πρόγραμμα, μόνο η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών δικτύων πληρώνονται από τους ιδιώτες επενδυτές».

Στην παρατήρηση ότι πληρώνονται «χοντρά» από την τσέπη των καταναλωτών που έχει πάθει ηλεκτροπληξία από τα πανάκριβα τιμολόγια και τις συνεχείς φοβερές επίσημες και ανεπίσημες αυξήσεις των παγίων και της κιλοβατώρας, απαντά με παραπομπή στην παραγωγικότητα της επιχείρησης  και με  αντιδιαστολή στην ελλειμματική απόδοση άλλων κοινωφελών υπηρεσιών.

«Το έργο της ΔΕΗ φαίνεται, έχει απόδοση, άλλα έργα πληρώνονται χωρίς να αποδίδουν».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ