7.1.2013 12:35

Λειψοί σε έργα και χρήμα

ΜΟΛΙΣ 4 ΕΚ. ΕΥΡΩ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2013

 

Η απουσία ενιαίου πλαισίου υπό το οποίο θα αναπτυχθεί το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Χίου για τη νέα χρονιά στιγμάτισε την 3η διαδικασία Διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, παρουσία πλήθους φορέων στο δημοτικό κτίριο της Δημοκρατίας.

 

Π. Στεφάνου, Λ. Τσακός και Π. Λαμπρινούδης, υπεραμύνθηκαν τους μέχρι σήμερα χειρισμούς τους σε ότι αφορά στην υλοποίηση των έργων που προέβλεπε το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2012 λέγοντας ότι η δύσκολη οικονομική συγκυρία, αφενός δεν επέτρεψε τη σπατάλη χρημάτων αφετέρου την ολοκλήρωση αρκετών έργων που εισάγονται στο πρόγραμμα του 2013 ως συνεχιζόμενα.

 

Από την άλλη για πρώτη ίσως φορά η Δημοτική Αρχή, σε μία προσπάθεια να καλύψει το κενό των κρατικών πόρων ρίχνει το κύριο βάρος της χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ, αλλά και στα διάφορα άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα που θα επιτρέψουν τις αναπλάσεις στον κύριο ιστό της πόλης αλλά και στη χιακή ύπαιθρο.

 

Έτσι με βάση τα όσα παρουσίασαν οι υπεύθυνοι του Δήμου στα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα ανέρχεται στο ύψος των 4 εκ. Ευρώ και θα περιλαμβάνει συνεχιζόμενα έργα από το 2012, εξόφληση οφειλών προηγούμενων ετών ενώ προβλέπεται η δαπάνη 1 εκ. ευρώ για νέα έργα.

 

Π. Λαμπρινούδης – Δήμαρχος Χίου

«Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία διαπιστώσαμε ότι όποιο Τεχνικό Πρόγραμμα και αν κάνουμε, ότι προϋπολογισμό και αν συντάξουμε δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο ακέραιο διότι η ροή της χρηματοδότησης από την κεντρική διοίκηση είναι μεταβαλλόμενη.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που μέσα στο χρόνο που μας πέρασε αναπροσαρμόσαμε τόσο το Τεχνικό Πρόγραμμα όσο και τον Προϋπολογισμό του Δήμου. Πλέον φθάνουμε στο σημείο να κάνουμε προσεγμένη και λιτή πολιτική ενώ είναι ανάγκη να θέσουμε ως βασικό άξονα ανάπτυξης τα έργα του ΕΣΠΑ. Είναι η μόνη σίγουρη πηγή χρηματοδότησης».

 

Λ. Τσακός – Πρ. Τεχνικών Υπηρεσιών

«Η οικονομική συγκυρία αλλά και οι αποκλείσεις που δημιούργησε ο Καλλικράτης μας έφεραν αντιμέτωπους με ένα μεγάλο οικονομικό κενό, γενικότερα σαν τοπική αυτοδιοίκηση. Περιμέναμε πολύ περισσότερες πιστώσεις από ΣΑΤΑ και τελικά μας ήρθαν λιγότερες και με μεγάλες αποκλείσεις σε σχέση με αυτά που αρχικά είχαμε προϋπολογίσει.

Ευτυχώς ο δήμος λειτούργησε προληπτικά και έτσι σταματήσαμε να δημοπρατούμε βλέποντας ότι δεν έχουμε χρήματα, φθάνοντας στο τέλος του χρόνου να έχουμε τελικά ένα θετικό αποτέλεσμα».

 

Τι ζήτησαν από το Δήμο

 

Δ. Μυλωνάδης- Πολίτης

«Δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνουμε το παράτυπο της διαδικασίας. Ερχόμαστε εδώ για να θέσουμε προς διαβούλευση ένα ζήτημα για το οποίο δεν έχουμε πάρει καν εισήγηση. Εξευτελίζετε τη διαδικασία για πολλοστή φορά».

 

Μ. Κοντούδης- ΣΕΓΑΣ

 

«Ενόψει της διοργάνωσης των Αιγαιοπελαγίτικων αγώνων στη Χίο, θα πρέπει σίγουρα να προχωρήσουμε στις απαραίτητες αναπλάσεις των γηπέδων του νησιού. Θεωρούμε ότι αν και σε μία δύσκολη για τον τόπο περίοδο, πρέπει να επενδύσουμε στον Αθλητισμό».

 

Κ. Φραγκομίχαλος

 

«Ζητάω από τον Δήμο να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην Αμανή. Μέσα στο πρόγραμμα του 2013, δεν υπάρχουν πέρα από ελάχιστα πράγματα έργα πνοής για τη βόρεια Χίο. Έχετε επικεντρωθεί στην πόλη και στις μεγάλες Δημοτικές Ενότητες και θεωρώ ότι είναι σφάλμα και για ολόκληρο το νησί και για τους εναπομείναντες κατοίκους της Αμανής»

 

Γ. Αργυρούδη- «Έλικας»

 

«Είναι πασιφανές ότι σε κάθε κλάδο υπάρχουν άνθρωποι που δρουν ανεξέλεγκτα. Σαν ενεργοί πολίτες ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή τα αυτονόητα. Να βάλει τέλος στην αυθαιρεσία των εργολάβων στα μεγάλα έργα του νησιού. Και στη Βερίτη και στην Απλωταριά Δεν υπάρχει πουθενά και κανένας έλεγχος.

Επιπλέον πρέπει να δούμε το κομμάτι της διαχείρισης των δημοτικών δασών. Τι γίνεται με τις υπηρεσίες Πολιτικής προστασίας σε Δήμο και Περιφέρεια; Υπάρχει συντονισμός; Θα πρέπει να καταγράψουμε τις ανάγκες για τη νέα αντιπυρική περίοδο και να πράξουμε τα δέοντα».

 

Ν. Γεωργούλης – «Αμανή 19»

 

«Είναι πασιφανές ότι υπάρχει απουσία περιφερειακής πολιτικής από την Αμανή. Δεν υπάρχει κανένα επιχειρησιακό πρόγραμμα που να εγγυάται τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών και υποδομών τέτοιων που να επιτρέψουν την παραμονή των κατοίκων σε αυτή την πλευρά του νησιού.

Ως κίνηση προτείνουμε τη σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα τα προαναφερόμενα. Είναι γνωστό ότι ο Δήμος δεν έχει αντίληψη για το τι επικρατεί στην Αμανή. Ας κάνει κάτι». 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ