12.3.2014 12:28

Λεφτά δεν υπάρχουν

ΣΤΑ 40 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ, ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ

Ολοένα κι αυξάνεται ο αριθμός των συμπολιτών μας που αδυνατούν  να καλύψουν τις οφειλές τους στην εφορία. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές φτάνουν περίπου τα 40 εκ. ευρώ με αυξητική τάση την οποία ακολουθούν παράλληλα και οι ρυθίσεις. Και το νησί μας παρασύρεται από το... ποτάμι της αδυναμίας πληρωμών που ρέει σε όλη τη χώρα, παρά την αντίθετη εντύπωση που είχαμε μέχρι πρόσφατα. Η έλλειψη ρευστότητας και η οικονομική αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους είναι αυτή την περίοδο το μεγαλύτερο πρόβλημα των νοικοκυριών στο νησί.

Πανελλαδικά

Σύμφωνα με τα  στοιχεία που ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, περισσότεροι από 2,6 εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις χρωστούν στην εφορία συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 62,5 δισ. ευρώ και σε ρύθμιση έχουν ενταχθεί μόλις οι 100.000.

Τα υπέρογκα πρόστιμα που κατά καιρούς έχουν επιβληθεί και η αδυναμία των πολιτών να αντεπεξέλθουν στα αλλεπάλληλα φορολογικά χτυπήματα έχουν εκτοξεύσει τα χρέη στην εφορία, ενώ σε ρύθμιση έχει υπαχθεί μόλις το 2,5% των συνολικών οφειλών, δηλαδή 1,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα ακόμη και από αυτό το ποσό το κράτος έχει εισπράξει μόλις 304,7 εκατ. ευρώ γεγονός που αποδεικνύει ότι οι πολίτες θέλουν να πληρώσουν αλλά δεν έχουν.

Ρυθμίσεις από τη μια κατασχέσεις από την άλλη

Η αδυναμία πληρωμής δεν έχει πρόσωπο, ούτε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αυτή τη στιγμή αδυνατούν  να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στη ΔΟΥ ΧΙΟΥ, από μισθωτοί και συνταξιούχοι μέχρι ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιώτες. Η κατάσταση είναι ίδια για όλους. «Έχουμε πολλές ληξιπρόθεσμες οφειλές κι όσο περνάει ο καιρός αυξάνονται κι άλλο. Ο Χιώτης δεν είναι κακοπληρωτής. Προσπαθεί να πληρώσει αλλά δεν μπορεί. Κι ένας που κάνει τη ρύθμιση αν χάσει δυο δόσεις και δεν μπορεί να τις καλύψει χάνει εντελώς τη ρύθμιση. Ο κόσμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί», δήλωσε στον «π» ο υπεύθυνος του αρμόδιου τμήματος στη ΔΟΥ Χίου, Ζ. Στρογγυλός.

Από την άλλη, αυξάνονται δραματικά και οι κατασχέσεις. Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξαν αποφάσεις για 186 κατασχέσεις στη Χίο!

Τα τοπικά αποθέματα ως φαίνεται στερεύουν. Ούτε η θάλασσα, πόσο μάλλον ούτε το μαστίχι μπορεί να καλύψει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Χίου. Τα δύσκολα ακόμη δεν έχουν περάσει και η αγορά είναι άγνωστο κατά πόσο ακόμη θα αντέξει την έλλειψη ρευστότητας. Όλα αυτά ας τα λάβουν υπόψιν τους όσοι ακόμη υπόσχονται ανάπτυξη και πρόοδο. Ας περάσουν ένα πρωινό από την εφορία να δουν τους συνταξιούχους στην ουρά για τη ρύθμιση των οφειλών τους πρώτα και μετά ας ξαναμιλήσουν.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ