18.3.2021 14:07

"Λάθρα;" : Ποιος τελικά αποφασίζει για το προσφυγικό στη Χίο και τα άλλα νησιά;

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού στο Μαξίμου, με τους Δημάρχους Χίου, Λέσβου, Σάμου, για το προσφυγικό, δημιούργησε εύλογα ερωτήματα, αφενός για την αιφνίδια πρόσκληση, αφετέρου δε, για το περιεχόμενο της. Αν και η πρόσκληση του Πρωθυπουργού προς τους τρεις δημάρχους των νησιών χρονικά πραγματοποιήθηκε στον απόηχο κινητοποιήσεων σε Λέσβο και Χίο, αλλά και του Δημοτικού συμβουλίου της Χίου όπου καταψηφίστηκε η πρόταση της Δημοτικής αρχής για την χωροθέτηση νέας δομής, φαίνεται ότι, δεν ήταν αυτός ο κύριος λόγος που στήθηκε μια κατ επείγουσα συνάντηση, χωρίς συγκεκριμένη ατζέντα και με δηλώσεις όλων στις κάμερες.   

Από όσο γνωρίζουμε δεν βγήκε κάτι ουσιαστικό από την συνάντηση αυτή, ωστόσο, ο πρωθυπουργός απέσπασε «λάθρα» την συναίνεση των νησιών διαμέσου των τριών δημάρχων οι οποίοι με τις δηλώσεις τους on camera επικρότησαν το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό και την κατασκευή νέων δομών. Και είναι αλήθεια ότι, ο Δήμαρχος Χίου, δεν βρήκε μισή λέξη να πει, ώστε να εκφράσει, ως όφειλε, την άρνηση των κατοίκων για τις υπερδομές και την εξέταση ασύλου στα νησιά μεταφέροντας στον πρωθυπουργό το αδιέξοδο της πολιτικής που επιβάλλεται “νοθεύοντας” έτσι την εκφρασμένη κατ’ επανάληψη βούληση της τοπικής κοινωνίας.   Βέβαια στο Μαξίμου και στο Υ.ΜΕ.ΠΟ άλλα βλέπουν, άλλα σχεδιάζουν και μάλλον λίγο κατανοούν την οργή της κοινωνίας και το αδιέξοδο του αποτυχημένου σχεδίου τους να κατασκευάσουν νέες υπερδομές στα νησιά εγκλωβίζοντας τους πρόσφυγες έπειτα από πέντε χρόνια πειραματισμού μιας αποτυχημένης πολιτικής.

Οι δηλώσεις στην κάμερα ότι δήθεν όλα προχωράνε χωρίς προβλήματα και συνεπώς  οι φορείς και οι κάτοικοι της Χίου «πλέουν σε πελάγη ευτυχίας μαζεύοντας αμέριμνοι λαλάδες στα χωράφια» φαίνεται πως δεν αφορούσαν τους νησιώτες αλλά τον Μαργαρίτη Σχοινά, τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο οποίος επισκέφθηκε τις αμέσως επόμενες ημέρες την Ελλάδα για να δει μεταξύ άλλων από κοντά την πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης  για την κατασκευή των νέων ΚΥΤ στα νησιά.

Έτσι ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την επίσκεψη του μας θύμισε ότι οι νέες δομές στα νησιά κατασκευάζονται με 100% χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισκέφθηκε δε, Λέρο και Κω, όπου τα έργα των νέων ΚΥΤ βρίσκονται σε εξέλιξη. Επίσης, εξήρε το νέο Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο (PACT) που εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το οποίο ξεκίνησε να συζητείται –για να ολοκληρωθεί σε περίπου πέντε χρόνια η διαδικασία ψήφισης του από το Ευρωκοινοβούλιο- και σύμφωνα με το οποίο σε ό,τι μας αφορά δεν αλλάζουν οι «διαδικασίες των συνόρων» προβλέποντας την εξέταση του ασύλου στα νησιά και μια ανάλογη διαχειριστικά κατάσταση όπως την ξέρουμε  και την έχουμε ζήσει τα τελευταία πέντε χρόνια.   

 Αντιλαμβανόμαστε ότι οι πολιτικοί προϊστάμενοι της Κυβέρνησης που δίνουν εντολές για το προσφυγικό βρίσκονται εκτός Ελλάδας, στις Βρυξέλλες, εκείνοι πληρώνουν και εκείνοι αποφασίζουν. Το πολιτικό περιεχόμενο των επιλογών τους είναι ήδη γνωστό και βιωμένο από τους πρόσφυγες και τους νησιώτες. Για να μην υπάρχουν λοιπόν αυταπάτες η δεξιά ατζέντα των Βρυξελλών στοχεύει στον εγκλωβισμό των προσφύγων στα νησιά τα οποία  αντιλαμβάνεται ως εδαφικές ζώνες εξαίρεσης δικαιωμάτων με εργαλεία την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, τα ΚΥΤ και τις διαδικασίες συνόρων. Η Ελληνική κυβέρνηση προσθέτει σε αυτή την αποτυχημένη πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ακροδεξιά αντίληψη για τους πρόσφυγες και τα δικαιώματα τους έχοντας ως προμετωπίδα πολιτικής τις παράνομες  επαναπροωθήσεις προσφύγων τις οποίες επίσημα δεν αποδέχεται ότι  συμβαίνουν παρότι είναι σε γνώση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεκάδες αναφορές ότι αυτές όχι μόνο συμβαίνουν αλλά αποτελούν ημιεπίσημη πολιτική διαχείρισης του προσφυγικού.

 Όσο επικρατεί η συντηρητική πολιτική αντίληψη ότι δεν αφορούν και εμάς ως κατοίκους των νησιών τα όσα υφίστανται οι πρόσφυγες με τις παράνομες επαναπροωθήσεις, τον εγκλωβισμό και την αθλιότητα των ΚΥΤ, θα έχει ως αποτέλεσμα να πέφτουν συνεχώς από τα σύννεφά όσοι διαπιστώνουν ότι το αδιέξοδο αυτής της πολιτικής καταδικάζει συνολικά τα νησιά σε τόπους εξαίρεσης και ότι λύση δεν βρίσκεται σε φιλικούς διακανονισμούς εντός του ίδιου πολιτικού πλαισίου με την κυβέρνηση, ούτε δήθεν ρεαλισμού.

Για να αλλάξει αυτή η ζοφερή πραγματικότητα εγκλωβισμού -εν τέλει- των ίδιων των νησιών προϋποθέτει:

μια άλλη πολιτική για το προσφυγικό η οποία εμπεριέχει στον πυρήνα της :

·σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των προσφύγων και της ζωής του κάθε ανθρώπου,

·ουσιαστική αλληλεγγύη και παροχή συνθηκών υποδοχής

·ισοκατανομή των αιτημάτων παροχής ασύλου από τα κράτη μέλη της ΕΕ

·δίκαιη εξέταση ασύλου  στην ηπειρωτική χώρα στην Ελλάδα ή στις χώρες προορισμού τους.

 

«ΛΑΘΡΑ;» - Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ