22.3.2022 12:43

Λαγκάρντ: Κανένα σημάδι στασιμοπληθωρισμού

Δεν βλέπει σημάδια στασιμοπληθωρισμού η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, όπως δήλωσε. O πόλεμος θα έχει «συνέπειες» στην ανάπτυξη, καθώς ο πληθωρισμός επιταχύνεται και η εμπιστοσύνη πλήττεται, όπως ανέφερε σε συνέδριο. «Ακόμη και στο πιο ζοφερό σενάριο, με δευτερογενείς επιπτώσεις, με μποϊκοτάζ φυσικού αερίου και βενζίνης και επιδείνωση του πολέμου με συνέχειά του για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και σε αυτά τα σενάρια έχουμε ανάπτυξη 2,3%», είπε η Λαγκάρντ. «Δεν βλέπουμε στοιχεία στασιμότητας τώρα», σημείωσε. Επίσης αρνήθηκε να συζητήσει τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, αλλά παραδέχθηκε ότι δεν θα κινηθεί στον ίδιο ρυθμό με τις ΗΠΑ, όπου η Fed την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε έναν κύκλο αυξήσεων επιτοκίων. «Είμαστε σε διαφορετική φάση. Εμείς, στην Ευρωζώνη, βρισκόμαστε σε αρνητικά επιτόκια, ενώ οι ΗΠΑ δεν πήγαν ποτέ κάτω από το μηδέν», τόνισε.

«Φρένο» από το ΣτΕ σε τουριστική επένδυση

Δύσκολα θα υπάρξει συνέχεια στην επένδυση ύψους 60 εκατ. ευρώ που προωθούσε η Grivalia Hospitality για την ανάπτυξη πολυτελούς ξενοδοχείου στο Καλό Λιβάδι της Μυκόνου. Πρόκειται για ένα έργο, που μάλιστα είχε ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις. Ωστόσο, το ΣτΕ απέρριψε πρόσφατα το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης, κάτι που περιορίζει τις επιλογές της εταιρείας αναφορικά με την πιθανή αξιοποίηση της έκτασης των 90 στρεμμάτων στην Ανω Μερά. Σημειωτέον ότι και ο Δήμος Μυκόνου είχε απορρίψει τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Ελλείψεις σε σαμπάνια λόγω επανεκκίνησης της οικονομίας

Μπορεί σε λίγο καιρό να είναι δυσεύρετα, ειδικά για τις ανάγκες της εστίασης, το ηλιέλαιο και το αλεύρι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά το προηγούμενο διάστημα ο κλάδος και ειδικά τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης είχαν να αντιμετωπίσουν ελλείψεις σε άλλα προϊόντα. Οπως αποκάλυψε χθες ο κ. Ηρακλής Ζησιμόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Επιχειρήσεων Εστίασης BARECA, τους προηγούμενους μήνες είχαν παρατηρηθεί ελλείψεις, λόγω της σχεδόν ταυτόχρονης επανεκκίνησης της οικονομίας, σε… σαμπάνια και τεκίλα.

Τέλη Ιουνίου έτοιμος ο αγωγός IGB

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του διασυνδετηρίου αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB, υποδομή που θα δώσει τη δυνατότητα στη Βουλγαρία να υποδεχθεί αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του αγωγού TAP και να διασφαλίσει μια εναλλακτική πηγή προμήθειας αερίου, περιορίζοντας την εξάρτησή της από τη Ρωσία, από την οποία σήμερα προμηθεύεται το 100% των αναγκών της σε φυσικό αέριο. Στο νέο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του IGB αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκόφ από τις εγκαταστάσεις του εργοταξίου κοντά στην Κομοτηνή, τις οποίες επισκέφθηκε χθες για την επιθεώρηση των εργασιών. Τον Βούλγαρο πρωθυπουργό υποδέχθηκε στην Κομοτηνή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

15.189 νέες θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο

Στην πρόσληψη κατά κύριο λόγο υπαλλήλων γραφείου αλλά και εργαζομένων σε επισιτισμό και εστίαση – διασκέδαση προχώρησαν οι εργοδότες κατά τον Φεβρουάριο, με το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων να βγαίνει θετικό. Τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» έδειξαν ότι κατά τον προηγούμενο μήνα δημιουργήθηκαν 15.189 νέες θέσεις εργασίας, με τις περισσότερες να αφορούν υπαλλήλους γραφείου (3.496) αλλά και ανειδίκευτους εργάτες (2.647). Ετσι, μετά τον δύσκολο Ιανουάριο του 2022, με τις -25.904 θέσεις κυρίως εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν τότε για την προστασία της δημόσιας υγείας, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου διμήνου του έτους διαμορφώθηκε αρνητικό κατά 10.615 θέσεις εργασίας. Μάλιστα, το +15.189 του φετινού Φεβρουαρίου είναι σημαντικά μικρότερο (κατά 12.044 θέσεις) συγκριτικά με τις 27.233 νέες θέσεις εργασίας που είχαν δημιουργηθεί τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

ΠΗΓΗ

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ