1.11.2021 7:13

Κυκλοφορεί ο 3ος τόμος των Ανθρώπινων Διαδρομών του Δημήτρη Φρεζούλη

Έτσι, φτάσαμε, αισίως στον τρίτο τόμο της σειράς «Ανθρώπινες Διαδρομές» από την ομώνυμη εκπομπή της «Αλήθεια TV», από τις εκδόσεις «άλφα πι».

Όπως αποδεικνύεται η αρχική σκέψη για μεταφορά των οδοιπορικών κάποιων συμπατριωτών μας στο χαρτί υπό μορφή βιβλίου έγινε δεκτή ευμενώς.

Ειδικά σε αυτό τον τόμο παρελαύνουν συμπατριώτες μας που διακρίθηκαν, που αγωνίστηκαν, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του πυρός στο Αλβανικό μέτωπο, που υπηρέτησαν με συνέπεια την τέχνη τους, που ερωτεύτηκαν την αυτοδιοίκηση, που γήρασκαν αεί διδάσκοντες και διδασκόμενοι, που πάλεψαν με τα κύματα σε ναυάγια πλοίων στον πόλεμο και κατάφεραν να επιβιώσουν…

Η Ρούλα Βαρλά-Γαλάτουλα ήταν η πρώτη γυναίκα δήμαρχος που εκλέχτηκε στο νησί, με διάθεση και διεκδικητικότητα αλλά και με συγγραφικό έργο, επιτελώντας με ευσυνειδησία, ζήλο και εντιμότητα τα καθήκοντά της.

Ο Θανάσης Βαρίνος, ως καπετάνιος και βουλευτής, ήταν ειλικρινής, αυθόρμητος, ενθουσιώδης, έντιμος. Και είχε μια  είχε έντονη δραστηριότητα σε όποιο μετερίζι και αν βρέθηκε.

O Αντώνης Γλύκας είχε μια μεγάλη, ανθρώπινη, μαρτυρική, ηρωική, αγωνιστική και αντιστασιακή διαδρομή επί πολλά χρόνια. Ήταν, μαζί με τον Πάνο Καρασούλη, από τα σύμβολα της Εθνικής Αντίστασης της Χίου. 

Ο Νίκος Γιαλούρης είχε κάνει εικαστική τέχνη τον τρόπο ζωής του και τίμησε παγκοσμίως το νησί  μας. Η έμπνευσή του ήταν ανεξάντλητη και στον γραπτό λόγο, δημοσιεύοντας διαρκώς σε  εφημερίδες και εκδίδοντας συνεχώς βιβλία.

Ο Μιχάλης Γκιάλας ήταν ο  Άνθρωπος, ο επιστήμονας χειρούργος, ο «στρατιώτης» που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του πυρός στο Αλβανικό Μέτωπο το 1940, αλλά και με τη μετέπειτα πορεία του να σημαδεύεται μα πάμπολλες διακρίσεις, βραβεία και επαίνους.

Η Πόλυ Κακούλα- Σταμπόλου ήταν γλυκύτατη και μια καλλιτεχνική προσωπικότητα που άφησε το στίγμα της στα μουσικά πράγματα του τόπου μας. Και κοντά της ασχολήθηκαν και έμαθαν μουσική, και ειδικότερα πιάνο, εκατοντάδες αγόρια και κορίτσια.

Ο Γιώργης Κρόκος ήταν ο  ξεχωριστός δάσκαλος και μουσικός. Ενας άνθρωπος που πραγματικά μας κατέπλησσε  με την ευρύτητα του πνεύματός του με τη σοφία του , το πηγαίο χιούμορ του, με την αγάπη του.

Ο Γιάννης Μπαχάς ήταν ένας άνθρωπος «ανοικτή καρδιά», αεικίνητος, που δεν ησύχαζε ποτέ και πάντα κάτι ήθελε και έπρεπε να κάνει με 25 χρόνια διαδρομών στα λεωφορεία.

Ο Γιάννης Μπουμπάρης, ο φιλόσοφος δήμαρχος και πατριάρχης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όχι μόνο για τις γνώσεις του αλλά και για τις φιλοσοφικές αντιλήψεις και τις δημοκρατικές καταβολές και θέσεις του.

Ο Κωνσταντίνος Ξύδας ή Κωνσταντίνος Ε. Μάριος ήταν ένα πρόσωπο, ένας άνθρωπος, ένας καλλιτέχνης που για πολλά χρόνια έβαλε τη δική του σφραγίδα στα καλλιτεχνικά πράγματα του νησιού. Ενας πρωτοπόρος θεατρικός δημιουργός που δυστυχώς «έφυγε» πολύ νωρίς.

Ο Αγγελος Πέππας ή Πίκιο διακρινόταν ιδιαίτερα για τα προσόντα του τα οποία ξεδίπλωνε αφειδώλευτα όχι μόνο στο δικό μας ποδοσφαιρικό γήπεδο αλλά και εκτός Χίου ενώ ήταν ο φόβος και ο τρόμος των αμυντικών γραμμών και των τερματοφυλάκων. Δεινός και απίθανος γκολτζής τις δεκαετίες ‘ 50 και ‘ 60.

Ο Αυγουστίνος Στείρος από τον Βροντάδο, από τους παλιότερους ναυτικούς βίωσε δραματικές ημέρες στα βαπόρια και είχε στο παθητικό του αρκετά ναυάγια, κάποια από αυτά υπό ακραίες συνθήκες, αφού βρέθηκε να κολυμπά σε ανταριασμένα πέλαγα. 

Ο Άγγελος Στρουμπής έγραψε τη δική του ιστορία στο δημοσιογραφικό χώρο του νησιού, κυρίως μέσα από τις σελίδες του πάλαι ποτέ «Χιακού Λαού» και  η προσωπικότητά του ήταν ξεχωριστή και απέπνεε μια δυναμική στην καθημερινότητά του.

Ο Κώστας Χαβιάρας πανταχού παρών μια ολόκληρη ζωή με την ευγένεια, τη συμπεριφορά του, τη νοοτροπία του, την καλοσύνη του, την πνευματικότητά του. Ενας εμβληματικός βιβλιοπώλης.

Ο Νίκος Χαρτουλάρης μπορούσε να χαρακτηριστεί ο σύγχρονος Νέστωρ της Αριστεράς. Δεν γεννήθηκε ήρωας, αλλά όταν τον κάλεσε το καθήκον της ελευθερίας δεν δίστασε να δηλώσει παρών πληρώνοντας εκ των υστέρων και τι τίμημα με εξορία…

Η διάθεσή του στα βιβλιοπωλεία και με ένα τηλεφώνημα (2271041287) ή με μια επίσκεψη στις εκδόσεις άλφα πι (Ροδοκανάκη 7). Σελ. 326, ευρώ 15.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ