24.7.2013 16:56

Κτίρια με ημερομηνία λήξεως

- ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΟΧΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ Η Υ.Π.Α. ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ

Φαντάζεστε το αεροδρόμιο πνιγμένο στο σκοτάδι, χωρίς φωτισμό, χωρίς φωτοσύστημα στο διάδρομο προσγείωσης- απογείωσης, χωρίς καμία δυνατότητα λειτουργίας;

Το σενάριο δεν είναι μακριά αν,  όπως προκύπτει από έρευνα του «π», η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δεν ενδιαφερθεί εντατικά και συστηματικά με τις βοηθητικές κτιριακές εγκαταστάσεις του αεροδρομίου που βρίσκονται σε αθλία κατάσταση, ενώ φιλοξενούν τον ευαίσθητο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό του αεροδρομίου.

Το θέμα δεν είναι άγνωστο στον αεροπορικό χώρο. Εξάλλου υπάρχουν και επιστολές των αρμοδίων που επιβεβαιώνουν σε δραματικό τόνο την ανάγκη να επισκευασθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις, που βρίσκονται βόρεια του πυροσβεστικού σταθμού του αεροδρομίου.

Πρόκειται για μια σειρά κτιρίων που κατασκευάσθηκαν το 1969-1970 και δεν έχουν δεχθεί καμία άλλης επισκευή όλο το μεσοδιάστημα των 40 και πλέον ετών.

Μέσα τους φιλοξενείται ο ευαίσθητος ηλεκτρολογικός εξοπλισμός του αεροδρομίου και κυρίως οι ηλεκτρολογικοί πίνακες που είναι υπεύθυνοι για τον φωτισμό όλων των εγκαταστάσεων. «Αυτά τα μηχανήματα δεν αντικαθιστώνται εύκολα. Αν κάποιο από τα κτίρια καταρρεύσει, πράγμα που σύντομα θα συμβεί αν η Υ.Π.Α. δεν επέμβει, πάνε όλα. Να μην προκαλέσει έκπληξη αν το αεροδρόμιο κλείσει για δυο χρόνια!», αναφέρουν γνώστες του προβλήματος στον «π». Και όπως προκύπτει είναι απόλυτα λογικό. Τόσο οι βοηθητικοί χώροι όσο και το κτίριο του αεροδρομίου βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα που τα ποτίζει με την αρμύρα για δεκαετίες. «Βάφεται από πάνω για να δείχνει επισκευασμένο αλλά από κάτω είναι προβληματικό. Κυρίως το κεντρικό κτίριο έχει διάφορα ζητήματα. Η επέκταση που έχει γίνει από την άλλη πλευρά βρίσκεται σε άριστη κατάσταση», αναφέρουν οι πηγές χαρακτηριστικά.

Ήρθαν, είδαν... έφυγαν

Πρόσφατα επισκέφθηκε το αεροδρόμιο κλιμάκιο της Υ.Π.Α., ενημερώθηκαν για όλα τα ζητήματα, ακόμη και για την επικινδυνότητα των βοηθητικών χώρων αλλά έφυγαν άπραγοι, με την επίκληση της έλλειψης πιστώσεων.

Φυσικά δεν είναι ψέμα ότι η Υ.Π.Α. αναμένει τα προβλήματα αυτά να αντιμετωπιστούν από τους επενδυτές που θα κληθούν (κάποια στιγμή) να αναλάβουν την διαχείριση των περιφερειακών αεροδρομίων. Όμως μέχρι τότε... μπορεί να είναι αργά.

Αντιδράσεις

Για το θέμα έχει ενημερωθεί σε πρώτη ο Κ. Τριαντάφυλλος, ενώ επαφή με τον διοικητή της Υ.Π.Α. έχει ανοίξει και ο Κ. Μουσουρούλης. Όσον αφορά στην περίπτωση Τριαντάφυλλου, ο βουλευτής έχει ήδη κάνει πακέτο τα όσα συζήτησε με τους υπεύθυνους του αεροδρομίου και κατηφορίζει για την Αθήνα αναζητώντας λύσεις.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι τα μαύρα σύννεφα που έχουν μαζευτεί πάνω από το αεροδρόμιο (επέκταση διαδρόμου- προβλήματα κτιριακά- παράκαμψης παραλιακού δρόμου), έχουν κινητοποιήσει αρκετούς που προσπαθούν για λύσεις. Το θέμα είναι, θα προλάβουν;

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ