15.7.2016 15:10

Κραυγή αγωνίας από τους λιμενικούς της Χίου

- ΖΗΤΑΝΕ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΙΩΝΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ

Την σωματική και ψυχική αντοχή των υπαλλήλων του Λιμεναρχείου δοκιμάζει το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Λιμενικό Σώμα, που δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται τα προβλήματα που έχουν εξουθενώσει και αποδυναμώσει την υπηρεσία της Χίου.

 Με έκπληξη και αγανάκτηση αντιμετωπίζει το προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου την αποδυνάμωση του, αφού μετά την ολοκλήρωση των τακτικών μεταθέσεων του προσωπικού για το 2016, καλείται να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις λειτουργίας της υπηρεσίας με λιγότερους υπαλλήλους από πέρσι!

Με τροποποίηση του καταστατικού λειτουργίας των υπηρεσιών από το 2012 το δυναμικό τους έχει μειωθεί από 80 σε 60 άτομα. Από  τους 60  που προβλέπονταν, στις θέσεις τους βρίσκονταν 52 άτομα και σήμερα μόλις 46.

Πρόσφατα έφυγαν επιπλέον 7 άτομα του προσωπικού  και ήλθαν μόνο 3  με ειδικότητα καπετάνιου σκαφών. Μετά από αυτές τις εξελίξεις οι βάρδιες της ξηράς αντιμετωπίζουν πλέον  ζωτικό πρόβλημα λειτουργίας.

Εκφράζουν σε κάθε τόνο το πρόβλημα

Έως τώρα, οι λιμενικοί ήταν υποχρεωμένοι να δουλεύουν ακόμη και 20 ώρες την ημέρα για να καλύψουν τις υπηρεσιακές ανάγκες, χωρίς ρεπό και πλέον καλούνται να δουλεύουν ακόμη περισσότερες ώρες. Το σωματείο Χίου – Σάμου και η Ομοσπονδία διαμαρτύρονται έντονα, αλλά όπως αποδεικνύεται κανείς δεν τους ακούει. «Πέρσι μας είχαν διαβεβαιώσει ότι το προσωπικό θα ενισχυθεί λόγω του μεταναστευτικού, αλλά τελικά μας μείωσαν. Το μοναδικό πράγμα που ζητάμε  είναι να ενισχυθούμε με ανθρώπινο δυναμικό για να γίνει πιο ανθρώπινη η ζωή μας και να αποδώσουμε καλύτερα  στη υπηρεσία» δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Χίου- Σάμου Γιάννης Τσαλίκης.

Η  Frontex

Οι μειώσεις προσωπικού δεν σταματάνε εδώ. Οι δέκα άντρες που διέθετε η υπηρεσία για να στελεχώνουν τα έξι σκάφη της Frontex  μειώθηκαν σε πέντε. Σε ημερήσια βάση πρέπει να πηγαίνει μαζί τους στις περιπολίες τουλάχιστον ένας Έλληνας λιμενικός σε κάθε σκάφος, με αποτέλεσμα να μειώνεται ακόμη περισσότερο το δυναμικό του λιμεναρχείου.

 «Μην παίρνετε τα προβλήματα στο σπίτι σας»

ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ ΟΙ ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ

Σαν ειρωνεία ηχεί στα αυτιά τους η σύσταση των ψυχολόγων που τους έχει διαθέσει η υπηρεσία να μην μεταφέρουν τα υπηρεσιακά  προβλήματα στα σπίτια τους! «Μας επισκέπτονται ψυχολόγοι για να  μας πουν  ότι  δεν πρέπει να μεταφέρουμε την πίεση και τα προβλήματα μας στο σπίτι μας. Αυτό δεν βοηθάει ούτε λύνει προβλήματα μας, κυρίως γιατί με τα ωράρια που κάνουμε στην υπηρεσία έχουμε ξεχάσει τα σπίτια μας», προσθέτει.

Περικοπές στους μισθούς, στις συντάξεις, στη ασφάλιση, στην ιατρική και φαρμακευτική κάλυψη, περικοπές παντού, να δούμε πόσο θα αντέξουν ακόμη.

«Στις προτάσεις που έχουμε καταθέσει, δεν έχουμε θίξει  κανένα από τα άλλα προβλήματα και τις ελλείψεις μας, ζητάμε μόνο προσωπικό, είμαστε απογοητευμένοι. Έχουμε ενημερώσει τους τοπικούς βουλευτές, μας είχαν υποσχεθεί ότι θα κάνουν ότι μπορούν για να ενισχυθούμε, αλλά αντίθετα αποδυναμωνόμαστε. Σε υπηρεσίες της Στερεάς Ελλάδας   έχουν περίσσευμα υπαλλήλων και εδώ μας μειώνουν», σημειώνει απορώντας για την συμπεριφορά της ευνομούμενης πολιτείας… που συνεχίζει να πιέζει για περισσότερες πρωτοβουλίες και αρμοδιότητες κάθε νησιωτικό λιμεναρχείο. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ