5.7.2014 13:42

Κομπόστα η…κομποστοποίηση

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΧΥΤΑ

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει κι’ άλλο το χέρι βαθιά στην τσέπη των δήμων.
Το έργο της εγκατάστασης Μονάδας Κομποστοποίησης στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων του Πόδορα, στην περιοχή της  Βέσσας, φαίνεται ότι θα μπλέξει στα γρανάζια της έλλειψης επάρκειας πιστώσεων  από το ΕΣΠΑ με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να μελετά την οικονομική συμμετοχή και των δήμων για να μην απενταχθούν από το πρόγραμμα.
Η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου ολοκλήρωσε τη Μελέτη Διαχειριστικής Επάρκειας και ξεκίνησε πάλι η διαδικασία της αξιολόγησης των φακέλων με τις προτάσεις που είχαν υποβάλλει οι δήμοι που μετέχουν στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Όμως, οι νέες εξελίξεις, που δεν είναι καθόλου ευχάριστες, μάλλον αποδεικνύουν ότι το πολύμηνο πάγωμα της διαδικασίας αξιολόγησης των προτάσεων που έχουν υποβάλλει οι δημοτικές ενότητες - συνεταίροι στο προεδρείο του ΦΟΔΣΑ, δεν επιβλήθηκε νομότυπα μόνο λόγω της προεκλογικής περιόδου, όπως είχε γνωστοποιηθεί τυπικά. Πιθανότατα οφειλόταν και στα σημαντικά  προβλήματα που δημιουργεί η εκδήλωση μεγάλου ενδιαφέροντος συμμετοχής στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα - σύμφωνα με τους  κυβερνητικούς ισχυρισμούς - να μην επαρκούν οι πιστώσεις. H έλλειψη πιστώσεων  θα υποχρεώσει τώρα τους περισσότερους ενδιαφερόμενους δήμους να ακυρώσουν την εγκατάσταση των μονάδων, αφού δεν μπορούν ή δεν θα δεχθούν να καταβάλλουν ένα σημαντικό ποσό από τα δημοτικά ταμεία όπως έχει έντεχνα διαρρεύσει η κυβέρνηση ότι θα τους  προτείνει.
«Πολλοί δήμοι έχουν καταθέσει αιτήματα  εγκατάστασης μονάδων κομποστοποίησης, με αποτέλεσμα να μην επαρκούν οι διαθέσιμες πηγές του προγράμματος. Προς το παρόν η υπόθεση βρίσκεται σ’ αυτό το σημείο, ίσως να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα στο συνέδριο των Φορέων Διαχείρισης ΧΥΤΑ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο το Σαββατοκύριακο», δηλώνει προβληματισμένος ο πρόεδρος του τοπικού Φορέα Σταμάτης Σουρέλας.
 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ