27.3.2013 15:55

Κοινωνική πολιτική μέσω προγραμμάτων

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Σε κυνήγι κοινωνικών προγραμμάτων της Ε.Ε. επιδίδεται εδώ και καιρό ο Θ. Τσατσαρώνης προκειμένου να καταφέρει να παράξει κοινωνική πολιτική ως οργανισμός πρόνοιας του Δήμου Χίου, χωρίς να απομυζά τον προβληματικό δημοτικό κορβανά και προσπαθώντας να ανατρέψει την κοινά διαπιστωμένη άποψη πως το πρώτο θύμα της οικονομικής κρίσης στον τόπο μας ήταν η κοινωνική πολιτική.
Αυτή την περίοδο πέρα από τη συνέχιση του προγράμματος διανομής δωρεάν τροφίμων στους δημότες, βρίσκεται στα σκαριά το πρόγραμμα διανομής γάλακτος στα σχολεία και κοινωνικού τουρισμούς για την τρίτη ηλικία.

Γάλα στα σχολεία

Πρόκειται για το νομικό πλαίσιο υλοποίησης ενός κοινοτικού προγράμματος στήριξης της κατανάλωσης γάλακτος από μαθητές σε σχολεία.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ δεν προβλέπεται δωρεάν διανομή, αλλά ενίσχυση επί της τιμής διάθεσης του γάλακτος. Το επιδοτούμενο προϊόν είναι το παστεριωμένο γάλα, ενώ το ποσό της ενίσχυσης είναι περίπου 0,18 λεπτά ανά λίτρο και η μέγιστη επιλέξιμη ποσότητα ανά μαθητή και ανά σχολική ημέρα είναι 250 ml.
Το ποσό της ενίσχυσης μπορεί να συμπληρωθεί και από άλλους πόρους που  ενδεχομένως διαθέτουν  ορισμένοι φορείς όπως οι Δήμοι, σχολικές επιτροπές κλπ.
Επιλέξιμοι φορείς μπορεί να είναι οι σχολικές μονάδες, οι σχολικές επιτροπές, οι προμηθευτές των προϊόντων, τα κυλικεία ή και οργανώσεις που έχουν συσταθεί ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό (όπως ένας σύλλογος γονέων και κηδεμόνων) και λειτουργούν για λογαριασμό μιας ή περισσοτέρων σχολικών μονάδων.
Το παστεριωμένο γάλα θα χρησιμοποιείται μόνο για σκοπούς κατανάλωσης από τους μαθητές που φοιτούν στις σχολικές μονάδες για τις οποίες γίνεται αίτηση ενίσχυσης, ενώ δεν πρέπει να  χρησιμοποιείται στην παρασκευή γευμάτων.
Όπως εξήγησε στον «π» ο κ. Τσατσαρώνης αυτή την περίοδο βρίσκεται στη διαδικασία υποβολής της πρότασης. «Ότι πρόγραμμα βγαίνει θα το κυνηγήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε. Τα πράγματα θα δυσκολέψουν περισσότερο και ο ένας πρέπει να βοηθά τον άλλο με όποιον τρόπο μπορεί».

Και ταξίδια
Άλλο ένα πρόγραμμα που «τρέχει» αυτήν την περίοδο αφορά κοινωνικό τουρισμό για την τρίτη ηλικία. « Είναι στα πρότυπα του κοινωνικού τουρισμού της Εργατικής Εστίας. Υπάρχουν ήδη κάποια καταλύματα σε όλη τη χώρα αλλά και της Χίου που έχουν δηλώσει συμμετοχή. Διοργανώνονται εκδρομές και η συνεισφορά των δικαιούχων είναι 13-14 ευρώ ανά ημέρα για 6 μέρες ενώ στην τιμή αυτή περιλαμβάνεται ο ύπνος το πρωινό και ένα γεύμα» σημειώνει ο κ. Τσατσαρώνης.
Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ένταξη στα παραπάνω προγράμματα τα οποία αναμένεται να βρουν μεγάλη ανταπόκριση στον κόσμο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ