9.2.2017 14:49

Κοινό μέτωπο για την διατήρηση του ειδικού καθεστώτος Βίζα στα νησιά του Αιγαίου

Σε νέο αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να επανεξετάσει το ζήτημα της συνέχισης του πιλοτικού προγράμματος για τη διευκόλυνση χορήγησης βίζα σε πολίτες τρίτων χωρών, προσανατολίζεται η Ελληνική Κυβέρνηση.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από ενημέρωση του Χιώτη Βουλευτή Ανδρέα Μιχαηλίδη από τον αρμόδιο Υπουργό Γ. Κατρούγκαλο αφού όπως έγινε γνωστό η κομισιόν έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης του ζητήματος.

Πυρά από τη Νέα Δημοκρατία

Οι εξελίξεις στο ζήτημα της θεώρησης Βίζα βρέθηκαν στο στόχαστρο των τομεαρχών Τουρισμού και Εξωτερικών Μ. Κόνσολα και Στ. Καλαφάτη, που επιτέθηκαν στην κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν δικαιούται να αφήσει ανεκμετάλλευτη καμία ευκαιρία ενίσχυσης του ελληνικού τουρισμού.

«Στα περσινά προβλήματα της διαδικασίας έκδοσης βίζας, που εκδηλώθηκαν στη δυναμική για την Ελλάδα αγορά της Ρωσίας, έρχονται να προστεθούν δύο ακόμα φλέγοντα ζητήματα: 
 
α) Η ανάγκη κάλυψης των απωλειών από την παύση του πιλοτικού προγράμματος θεωρήσεων για επισκέψεις Τούρκων τουριστών στα ελληνικά νησιά.  
 
β) Η κυβερνητική αδράνεια στην αντιμετώπιση των καθυστερήσεων έως δύο μηνών, που παρατηρείται στην τεράστια αναδυόμενη τουριστική αγορά της Κίνας. 
 
Την ώρα που εκατομμύρια τουρίστες αναζητούν νέους προορισμούς λόγω προβλημάτων ασφάλειας σε γειτονικές μας ανταγωνιστικές χώρες, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν δικαιούται να αδρανεί.
 
Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν έχει επιβάλει την υπερφορολόγηση στο τουριστικό προϊόν μας εδώ και δύο χρόνια
», αναφέρουν οι γαλάζιοι τομεάρχες.

Ερώτηση από τον Νότη Μαριά

Άμεση όμως υπήρξε και η αντίδραση του Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή Καθηγητή Νότη Μαριά που κατέθεσε στην Ευρωβουλή Γραπτή Ερώτηση ζητώντας τη συνέχιση και το 2017 της εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης θεωρήσεων για τα νησιά του Β. και Ν. Αιγαίου.

Στην Ερώτησή του η οποία απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι «μεγάλη αγανάκτηση επικρατεί πλέον στα νησιά του Αιγαίου μετά την από 6/2/2017 έγγραφη ενημέρωση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλου ότι παρά το σχετικό Ελληνικό αίτημα «προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κατέστη δυνατή η επέκταση του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης θεωρήσεων για τα νησιά του Β. και Ν. Αιγαίου μετά την 30η Οκτωβρίου 2016».

Ε.Ο.Α.Ε.Ν.: «Να αναθεωρηθεί άμεσα η απόφαση της Ε.Ε.»

Κεραυνό εν αιθρία χαρακτηρίζει  ο πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν Θράσος Καλογρίδης το περιεχόμενο της επιστολής  του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Γεώργιου Κατρούγκαλου προς τους Βουλευτές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σύμφωνα με το οποίο τερματίζεται το ευεργετικό πιλοτικό πρόγραμμα θεώρησης διαβατηρίων για υπηκόους τρίτων χωρών στα λιμάνια των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποδέχεται πλέον την πρακτική αυτή.

Σ’ επιστολή διαμαρτυρίας του προς τον Υπουργό την οποία κοινοποιεί  στην Υπουργό Τουρισμού, Ε. Κουντουρά, τον Υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτ. Πολιτικής,  Ν. Σαντορινιό, τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου & Νησ. Πολιτικής, κ. Γ. Γιαννέλη, τους Περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, του Βουλευτές Αιγαίου καθώς και τα Επιμελητήρια Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου ο πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών τονίζει,  αναφορικά με την εν λόγω απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα παρακάτω: «Η τουριστική δραστηριότητα στα περισσότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα τελευταία χρόνια και κυρίως μετά το αποκορύφωμα της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης το έτος 2015, στηριζόταν αποκλειστικά στην θεαματική αύξηση των Τούρκων επισκεπτών, σε ποσοστό 40% έως 70%, δεδομένου ότι η μεταναστευτική κρίση οδήγησε σε κατακόρυφη πτώση τις αφίξεις ξένων τουριστών με charters και κρουαζιερόπλοια, καθώς και των Ελλήνων τουριστών. Επομένως η απόφαση για την κατάργηση του μέτρου της θεώρησης στα λιμάνια των νησιών, θέτει πολλαπλά εμπόδια στην προσέλκυση Τούρκων επισκεπτών στα νησιά μας και μοιραία θα αναδειχθεί σε ταφόπλακα για την τουριστική τους δραστηριότητα».

Παράλληλα εκφράζει την απορία «πως είναι δυνατόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αποφάσεις της  να καταδικάζει σε αφανισμό  τον τουρισμό, βασικό πυλώνα  οικονομικής δραστηριότητας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία σήκωσαν και σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης».

Επίσης επισημαίνει ότι «τα μέτρα που αναφέρετε ότι λήφθηκαν από το Υπουργείο Εξωτερικών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της απόφασης,  όπως η ενίσχυση του προσωπικού των Προξενείων μας στην Τουρκία, καθώς και η βελτίωση των  διαδικασιών χορήγησης θεωρήσεων, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να εξισορροπήσουν τις απώλειες από την μείωση των τούρκων επισκεπτών στα νησιά μας, δεδομένου ότι το πιλοτικό πρόγραμμα θεωρήσεων στα λιμάνια των νησιών διευκόλυνε τους Τούρκους τουρίστες που ήταν επισκέπτες της τελευταίας στιγμής και με τον τρόπο αυτό απέφευγαν την γραφειοκρατία στα ελληνικά Προξενεία και το σημαντικότερο κατέβαλαν ως παράβολο στο τελωνείο το ήμισυ του ποσού που θα καταβάλουν στο Προξενείο».   

Καταλήγοντας στην επιστολή του ο πρόεδρος του Ε.Ο.Α.ΕΝ ζητά από τον Υπουργό να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναθεώρηση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να εξασφαλιστεί η επανέναρξη του προγράμματος.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ