14.11.2012 10:06

Κωδικοποιούν ευρωπαϊκά τις πυρκαγιές

ΣΤΟ «EUFOFINET» ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ

Το ευρωπαϊκό γλωσσάρι για τις δασικές πυρκαγιές μεταφρασμένο σε όλες τις γλώσσες των ευρωπαϊκών χωρών για τον καλύτερο συντονισμό τους σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών είναι ένα από τα θετικά στοιχεία που θα προκύψουν από τις εργασίες του «EUFOFINET».
Οι εργασίες του τελικού συνεδρίου του έργου πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στις Βρυξέλες. Το έργο που έχει διάρκεια 24 μηνών συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) μέσω του Προγράμματος INTERREG IVC και ασχολείται με θέματα κλειδιά που σχετίζονται με τις δασικές πυρκαγιές, συμπεριλαμβανομένης της ανίχνευσης και πρόληψης δασικών πυρκαγιών, των στρατηγικών κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών, της χαρτογράφησης κινδύνων, των στρατηγικών κατάρτισης και προσομοίωσης και της αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων.
Στο έργο «EUFOFINET» εμπλέκονται τέσσερεις εταίροι από την Ελλάδα (Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλίας, Ηπείρου και η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής). Η σημαντική αυτή συμμετοχή απορρέει από την τραγωδία των μεγάλων πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα το 2009. Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τις εν λόγω πυρκαγιές αποκάλυψαν ότι τα Πανευρωπαϊκά συστήματα συνεργασίας για την επίλυση δυσκολιών σε περίπτωση δασικών πυρκαγιών δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί και υιοθετηθεί. Οι Έλληνες εταίροι ιδιαίτερα θα προσπαθήσουν να προάγουν το εν λόγω πεδίο δράσης, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη των συμβάντων του 2009 και προφανώς για τη Χίο, τα συμβάντα της φετινής χρονιάς.
Μετά την ολοκλήρωση των εργαστηρίων, οι εταίροι του «EUFOFINET» σχημάτισαν ατομικά σχέδια δράσης, τα οποία διευκρινίζουν τον τρόπο με τον οποίο κάποιες από τις βέλτιστες πρακτικές που έχουν ανταλλαγεί μεταξύ των χωρών, θα ενσωματωθούν και θα υλοποιηθούν στις επιμέρους περιοχές και περιφέρειες. Τα εν λόγω σχέδια δράσης είναι σχεδιασμένα κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να έχουν σημαντική επίπτωση στις περιφερειακές και ενδεχομένως, εθνικές περιβαλλοντικές πολιτικές
 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ