20.11.2015 12:01

Κόβουν τα σπίτια στα δυο!

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΘΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΧΑΡΑΞΗΣ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΖΗΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ ΕΧΟΝΤΑΣ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΟΠΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΗΜΙΣΙ

Να σταματήσουν κάθε εργασία που έχει ως στόχο να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές, εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, επιμένει να ζητά από την Κτηματική Υπηρεσία και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ο Δήμος Χίου, αναφέροντας παράλληλα σε κάθε τόνο ότι είναι αναγκαία η επαναχάραξη του αιγιαλού, τουλάχιστον στις περιπτώσεις των Καρδαμύλων και της Μπέλα Βίστα. Όπως είναι ήδη γνωστό, με την αίτηση ανακοπής των εργασιών που κατέθεσε ο Δήμος, οι εργολαβίες έπαψαν να λειτουργούν. Μάλιστα την εντολή για να αναστολή έδωσε και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, στη λογική να εξεταστεί περαιτέρω το αίτημα του Δήμου για επαναχάραξη αιγιαλού.

«Η λογική πονάει χέρι, κόβει χέρι δεν εξυπηρετεί κανέναν. Και είναι απορίας άξιο γιατί δόθηκε εντολή σε στενά γραφειοκρατικά πλαίσια που προκαλούν απίστευτες καταστάσεις. Έχουμε εντοπίσει περιπτώσεις όπου η εφαρμογή της χάραξης του αιγιαλού, στο Μάρμαρο των Καρδαμύλων, κόβει ένα σπίτι 200 ετών στη μέση! Ουσιαστικά ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί ούτε να πάρει άδεια επισκευής, ούτε να κάνει κάτι άλλο, γιατί η Κτηματική του λέει, να κόψουμε το σπίτι στη μέση. Δεν μπορούν να γίνουν αυτά τα πράγματα», επισημαίνει στον «π»  ο αντιδήμαρχος Γ. Καραμανής, υποστηρίζοντας ότι αρκετές ιδιοκτησίες προϋπήρχαν της χάραξης αιγιαλού και η εφαρμογή του δεν έγινε διόλου σωστά. «Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η εφαρμογή του αιγιαλού μπορεί να έχει αποτελέσματα, όμως σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούνται ακραία αποτελέσματα, γι’ αυτό και ζητήσαμε να μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε σε επαναχάραξη, προκειμένου να βελτιωθούν τα πράγματα» συμπληρώνει ο κ. Καραμανής. 

Όχι άλλες ζημιές

Στο Δήμο Χίου την υπερασπιστική γραμμή για την ανάγκη να επιτραπεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση η επαναχάραξη του αιγιαλού έχουν αναλάβει δύο δικηγόροι (Μονιού – Σπηλιόπουλος), οι οποίοι και πέτυχαν να σταματήσουν προσωρινά οι εργασίες στο Μάρμαρο και στη Μπέλα Βίστα. «Ο Δήμος δεν μπορεί να επιτρέψει να γίνει ζημιά στον παραλιακό του αεροδρομίου με αφαίρεση ακόμη και τμήματος του τοιχίου και του δρόμου. Δεν γίνεται έτσι. Και πολύ καλώς σταμάτησαν οι εργασίες προκειμένου να μας επιτραπεί να κάνουμε τις μελέτες που χρειάζεται για να επαναχαραχθεί ο αιγιαλός σωστά. Μετά από 60 -70 χρόνια που υπάρχει το οικόπεδο στο χώρο της πρώην πιτσαρίας Λύκου, δεν πας και αφαιρείς τα πάντα, φέρνοντας χωρίς καμία μελέτη, χωρίς καμία υποδομή τη θάλασσα πάνω στο δρόμο. Τα συμφέροντα του Δήμου θίγονται καθ δεν θα το αφήσουμε έτσι» υποστηρίζει ο κ. Καραμανής.

Ορισμός Επιτροπής

Επιτροπή καθορισμού αιγιαλού και παραλίας, όπως την έχει εισηγηθεί ο Δήμος Χίου προϋποθέτει τη σύνθεση της παρακάτω επιτροπής.

α) τον προϊστάμενο της Κτηματικής Υπηρεσίας ως πρόεδρο,

β) έναν μηχανικό της Κτηματικής Υπηρεσίας με ειδικότητα τοπογράφου ή πολιτικού μηχανικού και αν δεν υπάρχει έναν τεχνολόγο τοπογράφο μηχανικό, γ) τον αρμόδιο Λιμενάρχη, δ) τον διευθυντή της Διεύθυνσης Πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ε) τον διευθυντή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας της Περιφέρειας.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μετά από εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών, ο Υπουργός Οικονομικών δύναται να συστήσει και δεύτερη επιτροπή.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ