6.11.2015 12:40

Κόβουν το ρεύμα... ΣΥΡΙΖΑ

• ΕΝΤΟΛΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ ΣΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ

Άλλη μια εξαγγελία της κυβέρνησης, αυτή της παύσης διακοπών στην ηλεκτροδότηση νοικοκυριών που όφειλαν στη ΔΕΗ καταρρίπτεται σαν τραπουλόχαρτο. Εκείνοι που προχωρούσαν σε ολόκληρες κινητοποιήσεις για την προστασία των «Αδύναμων» νοικοκυριών ζητώντας να «μην κρυώνει» κανείς και να «μην μένει κανείς χωρίς ρεύμα», δίνουν το πράσινο φως για την έναρξη των διακοπών  στην ηλεκτροδότηση σε εκατοντάδες νοικοκυριά και στη Χίο.

Τα συνεργεία

Μπροστά στον εφιάλτη της διακοπής του ρεύματος βρίσκονται ξανά οι οφειλέτες της ΔΕΗ.  Ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα είχε παγώσει η διαδικασία, τις τελευταίες ημέρες τα συνεργεία αρχίζουν να λαμβάνουν εντολές πού θα κόψουν το ρεύμα. Ήδη γι αυτήν την εβδομάδα έχουν δοθεί εντολές για 150 διακοπές με τα συνεργεία να βρίσκονται χθες στην περιοχή του Φραγκοβουνίου, των Θυμιανών και του Μ Λημνιώνα σε οφειλέτες και έπεται συνέχεια. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν αποσαφηνίζεται ποια ύψη οφειλών αφορούν οι διακοπές. Κι αυτό γιατί,  η νομοθεσία δεν προσδιορίζει ποσά, αλλά από τη στιγμή που υπάρχει οφειλή, η ΔΕΗ έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε διακοπή.

Βλέπουν μόνο νούμερα

Οι εντολές μπαίνουν στο σύστημα από τα κεντρικά της ΔΕΗ, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης περιφερειακά και χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να διερευνηθούν κοινωνικά ή άλλα κριτήρια καθώς και το ύψος των οφειλών. «μόνο έναν αριθμό βλέπουμε και την εντολή για διακοπή. Τίποτα άλλο», σχολιάζει, στέλεχος της ΔΕΗ.

«Είναι πολύ μεγάλα τα ποσά που οφείλονται και τα χρωστούμενα έχουν πραγματικά γονατίσει την επιχείρηση, που για να μπορέσει να λειτουργήσει είναι αναγκασμένη να ... εισπράξει», επισημαίνει άλλο σημαίνων στέλεχος της ΔΕΗ.

Τρέχουν για ρυθμίσεις

Με τη γνωστοποίηση της έναρξης των διακοπών, δεκάδες οφειλέτες έσπευδαν στη ΔΕΗ για να προβούν σε ρύθμιση των οφειλών τους. Ο οφειλέτης καταναλωτής για να υπαχθεί σε ρύθμιση , θα πρέπει να καταβάλει το 10% της συνολικής οφειλής και εξόφληση του ποσού έως και σε 30 δόσεις, αρκεί να μην εκκρεμούν υποθέσεις ρευματοκλοπής .

Οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση έφερε πολλούς συμπολίτες μας εξ απροόπτου και με δεδομένες τις υποχρεώσεις που έχει κάθε νοικοκυριό, αυτή την περίοδο, εφορία, ΕΝΦΙΑ κ.λπ. δεν θα αργήσουμε να δούμε και πάλι ηλικιωμένους και άλλους συνανθρώπους μας να ξεπαγιάζουν από το κρύο στα σκοτεινά.  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ