9.8.2013 11:49

Κλειστά μάτια και αυτιά

ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΣΤΟ ΤΑΙΠΕΔ

Να παραμείνει το λιμάνι ως έχει στη διάθεση του Λιμενικού Ταμείου και να αξιοποιηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ μόνο η μαρίνα του Καστέλλου, κι’ αυτή μετά από διαβουλεύσεις με τους τοπικούς φορείς που θα προσδιορίσουν το χαρακτήρα και την κατεύθυνση της επένδυσης, προτείνει κατά πλειοψηφία το Επιμελητήριο.

Για την γρηγορότερη προώθηση της υπόθεσης καταθέτει πρόταση δημιουργίας ευέλικτης επιτροπής διαχείρισης της υπόθεσης που θα μπορεί να αποτελείται από τη Δημοτική Εταιρία Αξιοποίησης Ακινήτων, την Αναπτυξιακή Εταιρία του Επιμελητηρίου και άλλους φορείς, στους οποίους πιθανά θα μπορούν να συμμετέχουν και ιδιώτες. Παράλληλα με διευρυμένο σκεπτικό, μετά από πρόταση του Κώστα Κολάκη, θα ζητήσει εγγράφως από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου την διερεύνηση όλων των υποθέσεων των εκκρεμών έργων του νομού που έχουν εξαγγελθεί ή έχουν ξεκινήσει αλλά δεν προχωρούν, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να καταλογισθούν ευθύνες για διαφυγόντα κέρδη των τοπικών επιχειρήσεων.

Προκλητική προώθηση

 Η πρόταση που εγκρίθηκε, με τροποποίηση της αρχικής εισήγησης του Μικέ Κριμιζή από παρέμβαση του Γιώργου Γεωργούλη, χαρακτηρίζει προκλητικό τον τρόπο προώθησης της παραχώρησης στους ιδιώτες για σαράντα χρόνια, αφού όπως υποστηρίζει δεν έχει ορισθεί το οικονομικό τίμημα, δεν έχουν τεθεί όροι διασφάλισης των συμφερόντων του δημοσίου, δεν έχει προηγηθεί διάλογος με τους φορείς και την κοινωνία. Σημαντικό θεωρεί ακόμη και το ότι την παραχώρηση απορρίπτει και το Λιμενικό Ταμείο, το οποίο αμφισβητεί ακόμη και το νομότυπο της διαδικασίας.

Γι’ αυτό προτείνει, να προηγηθεί διάλογος με τους θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς, το κεντρικό λιμάνι να παραμείνει στο δημόσιο και να αξιοποιηθεί μόνο η μαρίνα που μπορεί να γίνει βιώσιμη. Όλα αυτά πάντα και μόνο με την προϋπόθεση  να υλοποιηθούν τα έργα που έχουν εξαγγελθεί για την  ανάπτυξη του λιμανιού και να επισπευσθεί το έργο των απαραίτητων βελτιώσεων του νότιου τμήματος, που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Την πρόταση στήριξαν οι Γ. Γεωργούλης, Β. Παππάς, Μ. Κριμιζής, Κ. Τριανταφυλλάκης, Κ. Κολλάκης, Ι. Πλουμής και Ν. Φύκαρης.

Οι άλλες προτάσεις

Στο τραπέζι της συζήτησης κατατέθηκαν και άλλες δύο προτάσεις, που μειοψήφησαν. Οι Δ. Τσαγρής Μ. Φράσκος και Μ. Γεωργούλης πρότειναν να ενημερωθούν οι φορείς για το σχεδιασμό και να γίνει δεκτή η ιδιωτικοποίηση αν διαπιστωθεί απόδοση της επένδυσης στην τοπική κοινωνία και πιθανή συμμετοχή Χιωτών επενδυτών.

Η τρίτη πρόταση κατατέθηκε από την Α. Βερνιώτου, που εκπροσωπώντας την  ΠΑΣΕΒΕ, τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνει καμία παραχώρηση σε ιδιώτες και κάλεσε το δημόσιο να αναλάβει τις ευθύνες του. Λευκή ήταν η ψήφος του Π. Κοκρή.

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ

Μ. ΚΡΙΜΙΖΗΣ

«Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο από μια υποτίθεται κυρίαρχη και δημοκρατική χώρα  να ακούγεται από τούς βουλευτές, τον αντιπεριφερειάρχη και το δήμαρχο ότι η όποια πληροφόρηση διαθέτουν για την υπόθεση προέρχεται μόνο από τον τύπο».

Γ. ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ

«Το ΤΑΙΠΕΔ δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση για να μας ενημερώσει και απάντησε ότι αυτό μπορεί να το κάνει μόνο μέσω άμεσης σύνδεσης με skype,  ή απαντώντας σε γραπτές ερωτήσεις που θα του υποβάλλουμε».

Γ. ΠΕΡΡΗΣ

«Η προκύρηξη του έργου είναι πολύ “φλου” και ελλιπής».

Ν. ΦΥΚΑΡΗΣ

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτοί οι χώροι ανήκουν πλέον στο ΤΑΙΠΕΔ».

Β. ΠΑΠΠΑΣ

«Η πλειοψηφία των τουριστικών λιμανιών που έχουν παραχωρηθεί σε Τούρκους επενδυτές, έχουν ερημώσει. Oι τοπικές κοινωνίες θέλουν τις μαρίνες ενεργές για να ωφελουνται και αυτό μπορεί να διασφαλισθεί μόνο με το δημόσιο χαρακτήρα τους».

Μ. ΦΡΑΣΚΟΣ

«Πρέπει να ενημερωθούμε για το τι θα γίνει, δεν μπορούμε να είμαστε αόριστοι και να στραφούμε εναντίον της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Έτσι ερχόμαστε αντίθετοι με το χαρακτήρα του Επιμελητηρίου, με τις θέσεις που έχουμε εκφράσει παλιότερα και με την ιδιωτική πρωτοβουλία, αφού πρέπει να στηρίζουμε τους τοπικούς επαγγελματίες».

Μ. ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ

«Πρέπει να διερευνήσουμε αν υπάρχουν και Χιώτες επενδυτές στο σχήμα. Αν υπάρχουν πρέπει να εξετάσουμε την υπόθεση πολύ διαλλακτικά».

Δ. ΤΣΑΓΡΗΣ

«Η απόφαση του δήμου είναι ακατανόητη. Πρέπει να διερευνήσουμε τα πάντα πριν αποφασίσουμε θετικά ή αρνητικά. Αν η επένδυση φέρει χρήματα στη Χίο δεν πρέπει να την αρνηθούμε».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ