8.10.2015 9:08

«Κλειδώνουν» οι μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ

Οι προβλέψεις του  ΔΝΤ που αναμένει περαιτέρω συρρίκνωση των συνταξιοδοτικών δαπανών στην Ελλάδα, οι δηλώσεις Κατρούγκαλου ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να μη μειωθούν οι συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ και το αναμενόμενο πόρισμα της επιτροπής σοφών που θα προβλέπει νέο σύστημα υπολογισμού συντάξεων με χαμηλή αναπλήρωση συνθέτουν ένα ζοφερό τοπίο για την τύχη  τόσο των νυν όσο και των μελλοντικών συνταξιούχων.

Οι μειώσεις θα επιβληθούν στο σύνολο του ποσού κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα θιγούν και οι κύριες συντάξεις ύψους 800 ευρώ . Το «μαχαίρι» σχεδιάζεται να μπει κλιμακωτά στις σημερινές συντάξεις  για να μην σηκώσουν μόνο οι μελλοντικοί  συνταξιούχοι το αβάσταχτο βάρος των αλλαγών. 

Η απόφαση για το « βάθος» το μαχαιριού (έχει γίνει επεξεργασία σεναρίων για μειώσεις έως 13%) θα ληφθεί όταν ολοκληρωθεί η ποσοτικοποίηση των αλλαγών με  στόχο να καλυφθεί η δέσμευση για εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ το 2016 από τις συνταξιοδοτικές δαπάνες καθώς και 1,6 δισ. για την κάλυψη της μαύρης τρύπας των ταμείων.

Οι ειδικοί στην ασφάλιση υποστηρίζουν ότι με τις συνεχείς περικοπές σε τρία χρόνια δε θα υπάρχει σύνταξη (κύρια και επικουρική) άνω των 1000 ευρώ.

Οσο για το νέο σύστημα υπολογισμού συντάξεων με βάση το σουηδικό μοντέλο και ενιαίους κανόνες εισφορών παροχών  θα οδηγήσει σε εξόντωση τη μελλοντική γενιά συνταξιούχων αφού ποσοστό αναπλήρωσης δε θα υπερβαίνει το 55% (κύρια και επικουρική) από 70% που είναι σήμερα.

Το πόρισμα της επιτροπής σοφών το οποίο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη θα περιγράφει το νέο μοντέλο , επισημαίνοντας την ανάγκη εφαρμογής μεταβατικής περιόδου για τους παλιούς ασφαλισμένους καθώς και διατήρησης διαφορετικών καθεστώτων εκεί που υπάρχουν ιδιαιτερότητες ακόμα και αν τα ταμεία συγχωνευτούν σε ένα ενιαίο φορέα.

Ειδικότερα έγινε μνεία για τους υπαλλήλους της ΔΕΗ και του ΟΤΕ που έχουν καταβάλει για πολλά χρόνια υψηλές εισφορές συγκριτικά με τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

Το νέο μοντέλο θα προβλέπει την καθιέρωση εθνικής σύνταξης και συστήματος νοητής κεφαλαιοποίησης για τους νέους συνταξιούχους, καθώς και ένα διπλό σύστημα με εθνική και αναλογική σύνταξη για τους ήδη συνταξιούχους.( πρόταση Κατρούγκαλου) .Το πόρισμα της επιτροπής θα περιλαμβάνει και στοιχεία από την πρόταση του πρώην διοικητή του ΙΚΑ Μιλτιάδη Νεκτάριου ο οποίος εισηγείται το νέο σύστημα να ισχύσει για όσους ασφαλίστηκαν μετά το 1992.

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου εργασίας με τη συμβολή της εθνικής αναλογιστικής αρχής και ομάδας τεχνοκρατών που θα ορίσουν οι θεσμοί , θα ποσοτικοποιήσουν στη συνέχεια το νέο σύστημα ώστε να κουμπώνει με τους δημοσιονομικούς στόχους.

Ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχτηκε ότι τα χρονικά περιθώρια για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι ασφυκτικά  καθώς το επίμαχο νομοσχέδιο θα πρέπει να είναι έτοιμο μέσα στο Νοέμβριο.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ