15.2.2024 13:32

«Κλειδί» για τον παιδικό καρκίνο η έγκαιρη διάγνωση (video)

«Ποτέ δεν θα μπορέσουμε να νιώσουμε όπως αυτά τα παιδιά όμως η συνεισφορά σε αίμα είναι μία μεγάλη βοήθεια», ανέφερε.

Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη! Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση και η ενδεδειγμένη ιατρική φροντίδα, οδηγούν σε ίαση περισσότερα παιδιά και εφήβους.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει σωστή ενημέρωση και πρόσβαση στις κατάλληλες θεραπείες.

Με αυτή τη διαπίστωση η αιματολόγος του Νοσοκομείου της Χίου Ηλέκτρα Δημητρακοπούλου, αναφέρθηκε στη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του παιδικού καρκίνου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου που έχει οριστεί η 15η Φεβρουαρίου.

Τι δείχνουν τα στοιχεία στην Ευρώπη

Κάθε ημέρα στην Ευρώπη, πεθαίνουν από καρκίνο 20 παιδιά και έφηβοι, ενώ κάθε χρόνο στην Ευρώπη, νοσούν 15.000 παιδιά και 20.000 έφηβοι, ηλικίας 15 έως 24 ετών. Τα 2/3 των παιδιών που έχουν ιαθεί, αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες στην καθημερινότητά τους, από τις θεραπείες που έχουν πραγματοποιήσει.

Στις χώρες υψηλού εισοδήματος το 80% των παιδιών με καρκίνο γίνονται καλά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος είναι μόλις 30%. Ακόμη και ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν αποκλίσεις στα ποσοστά ίασης έως και 20%. Οι αποκλίσεις οφείλονται σε μη έγκαιρη διάγνωση, αλλά και στη δυσκολία πρόσβασης σε κατάλληλη θεραπεία.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ