31.5.2015 10:09

Κι όμως πετάει ο άνθρωπος

Ο Κ. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥΔΗΣ ΦΙΛΟΔΟΞΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΧΙΩΤΕΣ ΤΟ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΟ ΠΛΑΓΙΑΣ ΜΕ ΜΗΧΑΝΗ

Όταν κοιτάς από ψηλά, μοιάζει ο κόσμος ζωγραφιά, λέει το τραγούδι αλλά για όσους ασχολούνται με το παραμοτέρ ο κόσμος δεν μοιάζει μόνο με ζωγραφιά. Η αίσθηση του να πετάς, η ταχύτητα και η εικόνα της γης από ψηλά γοητεύουν τους τολμηρούς που επιχείρησαν την πρώτη τους δοκιμαστική πτήση η οποία τις περισσότερες φορές καταλήγει σε εθισμό με το συγκεκριμένο χόμπι.

Τι είναι το παραμοτέρ

Το παραμοτέρ είναι αλεξίπτωτο πλαγιάς με μηχανή 80 cc έως 200 cc και βάρος γύρω στα 20 με 30 κιλά, δένεται στην πλάτη του πιλότου και τον απογειώνει από το έδαφος με λίγο μόνο τρέξιμο. Είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να αποσπάται σε πολλά κομμάτια και να χωράει ακόμα και μέσα σε ένα μικρό αυτοκίνητο.

Πρόκειται για ένα νέο σχετικά σπορ, που εμφανίστηκε πριν είκοσι πέντε χρόνια στα βουνά των Άλπεων σαν συνεχεία του αλεξίπτωτου πλαγιάς. Έκτοτε αγαπήθηκε με πάθος και απέκτησε χιλιάδες φανατικούς φίλους σε όλο τον πλανήτη. Στην Ελλάδα εμφανίστηκε στα τέλη του ΄90, κερδίζοντας γρήγορα πολλούς θαυμαστές. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εκπαίδευση σε κάποια σχολή, και μετά πτήσεις διπλά σε έμπειρους πιλότους. Σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν 80 ενεργοί πιλότοι, ανάμεσά τους δε 5 γυναίκες.

Η Χίος από ψηλά

 Στη Χίο ο πρώτος που ασχολήθηκε με το παραμοτέρ είναι ο Κώστας Πνευματικούδης. Η αγάπη του για τους αιθέρες ξεκίνησε στον στρατό με τα αλεξίπτωτα και μετά δοκίμασε και το παραμοτέρ με το οποίο και... κόλλησε. Πλέον όχι μόνο έχει εξελιχθεί σε ένα βιρτουόζο του είδους αλλά εκπαιδεύει κι άλλους Χιώτες σε αυτό το εντυπωσιακό όσο και extreme χόμπι. "Η φυσιολατρία είναι εκείνο που σε σπρώχνει στο παραμοτορ. Μπορείς να γυρνάς, να βλέπεις τη γη από ψηλά. Όταν είσαι έμπειρος κάνεις ένα σχέδιο πτήσης, έχεις ένα υψομετρο  έτσι ώστε όταν ανεμοπορείς να μπορείς να κάνει μια συγκεκριμένη διαδρομή. Πρέπει αν είσαι στο κατάλληλο ύψος ώστε να καλύψεις τη διαδρομή που θέλεις. Στην αρχή καλύπτεις μικρές διαδρομές 100-200 μέτρα γύρω από εκεί που απογειώνεσαι. Μετά όμως  οι δυνατότητες είναι μεγάλες.Στην Αθήνα έχουμε κάνει τη διαδρομή  Αθήνα-  Πάτρα. Με τα παιδιά εδώ,  με τον Κυριάκο που τον πήρα μαζί έχουμε πάει Οινούσσες και από το Θόλος μέχρι τα μισά του Αίπους." αναφέρει ο Κώστας.

Ένα χόμπι που αποκτά φίλους

όσο το παραμοτέρ γίνεται γνωστό τόσο αυξάνονται οι θαυμαστές του κι εκείνου που θέλουν να ασχοληθούν με αυτό. Ήδη γύρω από τον Κ. Πνευματικούδη βρίσκονται τρία νέα παιδιά τα οποία έχει εκπαιδεύσει κι έχουν αγοράσει δικό τους εξοπλισμό και εκπαιδεύονται άλλοι δυο. Πέρα από το χόμπι υπάρχουν και αθλητικές διοργανώσεις, επίσημες στο εξωτερικό σε ημιεπίσημη μορφή στη χώρα μας όπου τώρα αρχίζει και εξελίσσεται και παίρνει την τελική του μορφή το παραμότερ ως άθλημα.

Η αερολέσχη

Τον πρώτο καιρό σε άγνωστο πεδίο ο Κ. Πνευματικούδης έιχε και τις ατυχίες του αφού δεν ήξερε το νομικό πλαίσιο και άθελα του πετώντας πάνω από την πόλη ή σε λάθος ύψος κλπ δημιουργούσε προβλήματα. Πλέον ως μέλος και της αερολέσχης έχει και τις γνώσεις και την υποστήριξη για να αποφεύγει τις... κακοτοπιές! " Τον πρώτο καιρό είχα έρθει πάνω από το λιμάνι και με κυνηγούσε η αστυνομία. Πάνω από κατοικημένες περιοχές και πάνω από αεροδρόμιο δεν επιτρέπεται είναι και θέμα δικής μας ασφάλειας.  Το παραμοτέρ είναι πολύ ασφαλές. Ο εξοπλισμός σου δίνει ασφάλεια τα περισσότερα ατυχήματα ή ότι εχει συμβεί οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος και μόνο γι αυτό πρέπει αν υπάρχει σωστή εκπαίδευση".

Ο εξοπλισμός

Ο εξοπλισμός είναι σχετικά ακριβός αλλά τον αγοράζεις μια φορά  όταν τον συντηρείς σωστά δεν παθαίνει απολύτως τίποτα διαβεβαιώνει ο κ. Πνευματικούδης. "Μεταχειρισμένος κοστίζει περίπου στις 4000 και καινούργιος 6-7000. Η αρχή και το μεγάλο κόστος  είναι ο εξοπλισμός μετά δεν έχει άλλο κόστος πέρα από τα καύσιμα".

Το βίντεο

Στόχος του Κ. Πνευματικούδη και της παρέας του είναι να κάνει γνωστό το παραμοτέρ στους Χιώτες. Οι λήψεις που έχει κάνει κατά τη διάρκεια κάποιων από τις πτήσεις του χρησιμοποιώντας δυο κάμερες που έχει τοποθετήσει στο κράνος του πραγματικά είναι εντυπωσιακές. Δεν έχετε οι πιο τολμηροί παρά να επικοινωνήσετε μαζί του και γιατί όχι να απογειωθείτε κι εσείς αφού υπάρχει και παραμοτέρ δυο θέσεων!.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ