26.12.2016 12:17

Κέντρο Διημέρευσης ανοίγει η Εταιρεία Γονέων Ατόμων με Νοητική

ΑΚΟΥΡΑΣΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

Ένα  τεράστιο κενό που υπήρχε στη δια βίου μάθηση των ατόμων με Νοητική Υστέρηση έρχεται να καλύψει η δημιουργία και λειτουργία στο νησί μας του Κέντρου Διημέρευσης – Ημερησίας Φροντίδας ατόμων με νοητική στέρηση. Ακούραστα, αγόγγυστά και αποτελεσματικά η Εταιρεία Γονέων Ατόμων με Νοητική Υστέρηση, προσπαθεί να δημιουργήσει τις δομές εκείνες που θα βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των ατόμων με νοητική στέρηση και των οικογενειών τους σε ένα κράτος που και σε αυτόν τον τομέα βρίσκεται δεκαετίες πίσω από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά, σε επίπεδο λειτουργίας και υποστήριξης τέτοιων δομών.

Τι είναι το Κέντρο Διημέρευσης

Το Κέντρο Διημέρευσης λειτουργεί περίπου όπως μέχρι σήμερα γνωρίζαμε να λειτουργούν τα ΚΔΑΠΜΕΑ με τη διαφορά ότι το ωράριο του είναι πιο διευρυμένο. " Το κέντρο Διημέρευσης είναι κάτι ανάλογο με το ΚΔΑΠΜΕΑ, θα λειτουργεί όμως ως τις 16.00 καθημερινά και θα απευθύνεται σε άτομα από τη σχολική ηλικία και μετά", εξηγεί η πρόεδρος της Εταιρείας Γονέων Ατόμων Νοητικά Υστερούντων, Άννα Κώσταλου, συμπληρώνοντας " πάμε να καλύψουμε το κενό της δια βίου εκπαίδευσης των ατόμων με νοητική στέρηση. Υπάρχει το ΚΔΑΠ το οποίο όμως από μαθητές και εκπαιδευόμενους είναι πλήρες, ενώ για τα παιδιά που ολοκληρώνουν το σχολείο, στο ΕΕΕΚ δεν υπάρχουν επιλογές άλλες για να συνεχίσουν. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει το Κέντρο Διημέρευσης".

 

Το πρόγραμμα

 Στο Κέντρο Διημέρευσης  θα υπάρχουν εργαστήρια, ανάλογα με τις ικανότητες του κάθε παιδιού και τι μπορεί να παρακολουθήσει, τα εργαστήρια αυτά θα είναι δια βίου. "Τα παιδιά που μετά το σχολείο δεν μπορούν να βγουν στην αγορά εργασία θα έχουν πλέον μια διέξοδο για όλη τους τη ζωή", αναφέρει η κ. Κώσταλου.Ήδη υπάρχει η πρόβλεψη τα εργαστήρια που θα λειτουργήσουν να ξεκινήσουν βασισμένα στις ικανότητες και τις ειδικές δεξιότητες των παιδιών που θα υπάρχουν στο Κέντρο. "Θέλουμε πρώτα να δούμε τα παιδιά, να τα αξιολογήσουμε κι αμέσως μετά θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία για να βρούμε τα εργαστήρια που θα λειτουργούν και τους εκπαιδευτές που θα είναι σε αυτά. Θέλουμε  να δούμε πρώτα τα μέτρα και τις ανάγκες των παιδιών που έχουμε. Αυτή τη διαδικασία θα την κάνουμε κάθε χρόνο ".

Κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ

Ειδικά στις μέρες που διανύουμε με το οικονομικό να είναι ένας ακόμη παράγοντας εσωστρέφειας για τις οικογένειες η κάλυψη που πέτυχε η Εταιρεία Γονέων Ατόμων με Νοητική Υστέρηση από τον ΕΟΠΥΥ για αυτή τη δάση είναι πραγματικά θείο δώρο, αφού η παρακολούθηση του προγράμματος στο κέντρο Διημέρευσης θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ με τον ίδιο τρόπο που καλύπτονται οι παροχές υγείας.

Ξεκινά άμεσα

Το ξεκίνημα του Κέντρου θα γίνει με 25 παιδιά ενώ ήδη όπως αναφέρει η κ. Κώσταλου "έχουμε κάνει ένα μικρό πρόγραμμα για να κάνουμε αξιολόγηση αρχικά σε 7 παιδιά και στη συνέχεια θα βγάλουμε πρόσκληση ενδιαφέροντος για τους γονείς αμέσως μετά τις γιορτές και θα προχωρήσει επίσημα στην αξιολόγηση των ενδιαφερομένων". Το κέντρο θα λειτουργεί 10 μήνες τον χρόνο και υπάρχει πρόβλεψη να απασχολούνται σε αυτό εκτός του διευθυντή Ν. Χαλκούση,  ελάχιστο προσωπικό 8 ατόμων, (εργοθεραπευτής φυσικοθεραπευτής, κοινωνικός λειτουργός, ψυχίατρος και από εκεί και πέρα υποστηρικτικό προσωπικό καθαριότητας, οδηγός, συνοδηγός) και αν απαιτηθεί από τον διευθυντή ανάλογα τις ανάγκες επιπλέον βοηθητικό προσωπικό, ανοίγοντας επιπλέον θέσεις εργασίας στον τόπο μας.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ