17.10.2016 13:26

Κέλλυ Λουφάκη: «Το 2012 ήρθα αντιμέτωπη με τον ίδιο μου τον εαυτό»

Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΣΕ ΦΕΡΝΕΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟ ΜΕ ΤΑ ΟΡΙΑ ΣΟΥ

Μέσα σε μία μέρα η ζωή της άλλαξε ριζικά, τα σχέδια της ανατράπηκαν, η καθημερινότητά της απέκτησε δυσκολίες αλλά η ίδια δεν το έβαλε κάτω και δεν παραδόθηκε αμαχητί στο άσχημο παιχνίδι της μοίρας. Η Κέλλυ Λουφάκη, το κορίτσι που μας συγκίνησε και συνάμα μας καθήλωσε κατά τη διάρκεια των Παραολυμπιακών αγώνων του Ρίο, μιλάει στον «π» για τη ζωή της μετά το ατύχημα, για την ενασχόλησή της με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με το άθλημα της ξιφασκίας, για τη συμμετοχή της στους πρώτους βιονικούς Παραολυμπιακούς αγώνες  και τα μελλοντικά της σχέδια.

 

Ερωτ: Το 2012 ήταν ένα έτος που σου άλλαξε τη ζωή. Τι θυμάστε από εκείνη την περίοδο;

Απ: Το 2012 ήταν ένα έτος που με έφερε αντιμέτωπη με τον ίδιο μου τον εαυτό. Άλλαξε η ζωή μου μέσα σε δευτερόλεπτα και έπρεπε πολύ γρήγορα να «σταθώ» και πάλι στα πόδια μου έχοντας πάντα το κεφάλι ψηλά. Κρατάω μόνο τη θετική πλευρά των πραγμάτων γιατί με το να αναλώνομαι στις άσχημες στιγμές δεν κερδίζω απολύτως τίποτα. Σίγουρα η αγάπη από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον μου ήταν πολύ αναγκαία στην αρχή του ατυχήματος μου. Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι πάντα το δωμάτιο μου ήταν γεμάτο από κόσμο και ανθρώπους που ενδιαφέρθηκαν πραγματικά για μένα.

Ερωτ: Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τη ξιφασκία;

Απ: Πριν 2 χρόνια ξεκίνησα τη ξιφασκία με αμαξίδιο μετά από παρότρυνση του φυσικοθεραπευτή μου. Αν και στην αρχή ήμουν αρνητική στην πορεία αποδείχτηκε ότι έκανα λάθος.

Ερωτ: Η συμμετοχή σας στους παραολυμπιακούς αγώνες του Ρίο ήταν εμπειρία ζωής; Τι αποκομίσατε από αυτή;

Απ: Οι Παραολυμπιακοί στο ΡΙΟ ήταν πραγματικά εμπειρία ζωής. Ένα άπιαστο όνειρο για μένα έγινε πραγματικότητα. Και όμως μετά από πολύ κόπο και προσπάθεια τα κατάφερα. Πως να μην νιώθω υπερήφανη που εκπροσώπησα τη χώρα μου; Επέστρεψα από το Ρίο κυριολεκτικά γεμάτη από αμέτρητες όμορφες, συγκινητικές στιγμές και όσο αφορά εμένα προσωπικά για το αγωνιστικό μου κομμάτι αλλά και για το σύνολο της Παραολυμπιακης Ομάδας .Είμαστε η πιο δυνατή ομάδα και αυτό δεν μπορεί κάνεις να το αμφισβητήσει.

Ερωτ: Εκτός από τους παραολυμπιακούς αγώνες στο Ρίο συμμετείχατε και ως «πιλότος» στους πρώτους βιονικούς παραολυμπιακούς αγώνες που διεξήχθησαν προσφάτως στην Ελβετία. Δεν εφησυχάζετε ποτέ;

Απ: Είμαι άτομο δραστήριο και αυτό δεν αλλάζει εάν υπάρχει αναπηρία ή όχι.  Φυσικά και δεν εφησυχάζω ποτέ. Μου αρέσει να τολμώ και να δοκιμάζω καινούργια πράγματα! Η ζωή έχει νόημα όταν είναι γεμάτη από εμπειρίες. Το Cybathlon (πρώτοι βιονικοί Παραολυμπιακοί αγώνες ) εκτός από τη συμμετοχή μου ως πιλότος του ελληνικού laddroller το οποίο το κατασκεύασαν 2 αδέλφια από τη Λάρισα, ο Δημήτρης και ο Μάριος Πετρωτός ήταν και αυτό μια εμπειρία όπου γνώρισα τον μαγικό κόσμο της αναπηρίας …

Ερωτ: Αναμένατε ότι η ενασχόλησή σας με τον αθλητισμό θα σας πρόσφερε τόσες χαρές;

Απ: Όταν ξεκίνησα τον αθλητισμό και το άθλημα της ξιφασκίας δεν φανταζόμουν τίποτα από όλα αυτά που έχω ζήσει εδώ και 2 χρόνια. Πριν το τροχαίο μου δεν είχα καμία σχέση με τον αθλητισμό και όμως μέσα σε 2 μήνες κατέβηκα στους πρώτους μου αγώνες, μέσα στον πρώτο χρόνο κατέκτησα την πρώτη θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα και φυσικά η πρόκριση και συμμετοχή μου στους Παραολυμπιακούς. Όμως ο αθλητισμός με έχει βοηθήσει σε πολλούς τομείς. Με έχει βοηθήσει σωματικά όσο αφορά την αποκατάσταση μου, με έχει βοηθήσει ψυχικά πάρα πολύ.  Γενικά προσφέρει πάρα πολλά στον άνθρωπο ο αθλητισμός! Σε κάνει καλύτερο , με στόχους και φυσικά σε φέρνει αντιμέτωπο με τα όρια σου ! Να φτάνεις εκεί που δεν φαντάζεσαι ..αυτό είναι ο αθλητισμός.

Ερωτ: Αποτελεί ο αθλητισμός διέξοδο για τα άτομα με κινητικά προβλήματα;

Απ: Ο αθλητισμός είναι διέξοδο για όλους όχι μόνο για τα άτομα με κινητική αναπηρία ή γενικά με αναπηρία. Σίγουρα σε μας στα άτομα με αναπηρία είναι θα έλεγα λίγο παραπάνω γιατί κάποιοι μπορεί να μην εργάζονται και να είναι κλεισμένοι στο σπίτι τους , οπότε τους βοηθάει να κοινωνικοποιηθούν και πάλι,  να ενταχθούν στην κοινωνία και φυσικά να «δουλέψουν»  το σώμα τους .

Ερωτ: Υπήρξαν στιγμές που σκεφτήκατε να σταματήσετε τον αθλητισμό;

Απ: Όχι ούτε λεπτό δεν σκέφτηκα κάτι τέτοιο, ίσα ίσα μετανιώνω που από μικρή ηλικία δεν ξεκίνησα να ασχολούμαι με κάποιο άθλημα.

Ερωτ: Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι; 

Απ: Αγωνιστικά θέλω μέσα στο 2017 ένα μετάλλιο και θα παλέψω πολύ για αυτό. Όσο αφορά προσωπικά να είμαι γερή και πάντα έτσι δραστήρια ώστε να μπορώ να προσφέρω στην κοινωνία. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ